Όλη η ρύθμιση για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την ρύθμιση για την εφάπαξ ή την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία με 100 δόσεις και μεγάλη μείωση των προσαυξήσεων. Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή λήγει στις 26 Μαΐου 2015, ενώ η αντίστοιχη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία λήγει στις 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, όλα ανεξαιρέτως τα χρέη προς τις εφορίες

και τα τελωνεία, τα οποία έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2015, μπορούν να τακτοποιηθούν:

- είτε με εφάπαξ πληρωμή του αρχικού ποσού της οφειλής και διαγραφή του συνόλου των συσσωρευμένων προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής

- είτε με τμηματική καταβολή, σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις και με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων και των τόκων, κλιμακούμενες αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των δόσεων, από 90% έως 30%.

Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή λήγει στις 26 Μαΐου 2015. Ειδικά για όσους εξοφλήσουν μέχρι τις 27 Απριλίου 2015 οποιοδήποτε ποσό άνω των 200 ευρώ, έναντι των ληξιπρόθεσμων χρεών τους προς το Δημόσιο, προβλέπεται ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων και εν συνεχεία υπαγωγή του εναπομείναντος υπολοίπου στη βασική ρύθμιση, που προβλέπει εξόφληση έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Αναλυτικά, οι διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία προβλέπουν τα εξής:

1) Όλα τα χρέη έως και την 1η Μαρτίου 2015 μπορούν να τακτοποιηθούν είτε με εφάπαξ καταβολή και ταυτόχρονη διαγραφή όλων των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής είτε σε μηνιαίες δόσεις, που μπορούν να κυμανθούν από 2 έως και 100, με έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των τόκων κλιμακούμενη αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των δόσεων, από 90% έως και 30%

2) Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης μειώνεται από τα 50 στα 20 ευρώ.

3) Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις δεν θα επιβαρύνονται πλέον με τόκους. Για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ το ποσοστό των τόκων, με το οποίο επιβαρύνονται οι δόσεις μειώνεται από 4,56% σε 3% ετησίως. Το επιτόκιο αυξάνεται κατά 0,25% σε περίπτωση εκπρόθεσμης δόσης.

4) Στις περιπτώσεις, που έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις σε χέρια τρίτων, ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαγεί εφόσον εξοφλήσει το 25% του κεφαλαίου, που οφείλει, αντί 50% που είναι σήμερα.

5) Η ρύθμιση χάνεται, εάν ο οφειλέτης:

α) δεν καταβάλλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης, ή μετά την πάροδο του οκταμήνου δεν καταβάλλει τρεις 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις, ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,

β) δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ” όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

6) Εφόσον πληρωθεί ως προκαταβολή ποσό βασικής οφειλής τουλάχιστον ίσο με το 10πλάσιο της ελάχιστης δόσης, δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ, μέχρι τις 27 Απριλίου 2015, θα χορηγείται στον οφειλέτη ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης, που θα επιλέξει. Το ποσό αυτό πρέπει να δηλώνεται ως προκαταβολή από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής και να καταβάλλεται εντός τριών εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία

Η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει χρονικό περιθώριο υπαγωγής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου και αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, που δημιουργήθηκαν έως και την 1η Φεβρουαρίου 2015.

Παρέχεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές ανεξαρτήτου ύψους, είτε εφάπαξ, είτε έως 50 δόσεις, είτε έως 100 δόσεις, με αντιστρόφως ανάλογη έκπτωση επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων. Πιο συγκεκριμένα, για εφάπαξ καταβολή, προβλέπεται έκπτωση 100%, μειώνεται σε 70% στην περίπτωση ρύθμισης έως 50 δόσεις, και έκπτωση 50% για την περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις.

Επιβάλλεται ετήσιο επιτόκιο 3%, στην αποπληρωμή των οφειλών, μόνο για ποσά άνω των 5.000 ευρώ. Για ποσά έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται ετήσια προσαύξηση, ως επιπλέον κίνητρο ένταξης στη ρύθμιση σε μικροεπαγγελματίες.

Προϋπόθεση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση είναι η πληρωμή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Παρέχεται το δικαίωμα ένταξης και σε οφειλέτες, που έχουν υπαχθεί ήδη σε άλλες υφιστάμενες ρυθμίσεις. Σε όσους ασφαλισμένους, αποδεδειγμένα είχαν μηδενικό εισόδημα κατά το 2014, αναστέλλονται τα εισπρακτικά μέτρα και οι διώξεις για περίοδο 12 μηνών.

Η ρύθμιση εξπρές έως τις 27 Μαρτίου

Εξάλλου, την προσπάθειά της να ανακόψει την αυξητική πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία στο τέλος Φεβρουαρίου 2015 είχαν υπερβεί τα 77 δισ. ευρώ, και ταυτόχρονα να μειώσει αισθητά τον αριθμό των οφειλετών του Δημοσίου, που ξεπερνά πλέον τα 3,4 εκατομμύρια, εντείνει πλέον η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών καλεί, κατά προτεραιότητα, περίπου 1.000.000 οφειλέτες με παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο (χρέη που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα πριν την 1η-1-2013) να σπεύσουν μέχρι τις 27 Μαρτίου στα υποκαταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων ή των τραπεζών και να πληρώσουν εφάπαξ οποιοδήποτε ποσό επιθυμούν «έναντι» των αρχικών οφειλών τους ή ακόμη και τα συνολικά ποσά των αρχικών οφειλών τους. Από αυτούς, που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση αυτή του υπουργείου, όσοι εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό (το 100%) της αρχικής οφειλής θα απαλλαγούν από το σύνολο (από το 100%) των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, ενώ όσοι πληρώσουν ένα ποσοστό της αρχικής οφειλής θα απαλλαγούν από αναλόγου ποσοστού προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα.

Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος οφείλει ληξιπρόθεσμο χρέος 10.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.000 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα, τότε διαμορφώνονται ως εξής:

- εάν πληρώσει εφάπαξ μέχρι τις 27 Μαρτίου ολόκληρο το ποσό (το 100%) της αρχικής οφειλής, δηλαδή όλο το «κεφάλαιο» των 4.000 ευρώ, θα γλιτώσει από το σύνολο (από το 100%) των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου ποσού των 6.000 ευρώ!

- εάν πληρώσει μέχρι τις 27 Μαρτίου ένα ποσοστό της αρχικής οφειλής θα τύχει αυτόματα μιας έκπτωσης επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, η οποία θα υπολογιστεί στο ίδιο ποσοστό. Εάν δηλαδή πληρώσει τις 2.000 ευρώ από τις 4.000 ευρώ της αρχικής οφειλής, δηλαδή το 50% του αρχικού χρέους, θα γλιτώσει κι από το 50% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την πληρωμή άλλων 3.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 50% του ποσού των 6.000 ευρώ, που είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα