Οι τροφές που θα σας δώσουν «φτερά» στη στιγμή

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να σέρνεται τελευταία από κόπωση και αδυναμία δεν χρειάζεται να πάρετε κατευθείαν κάποιο φάρμακο. Η φύση έχει φροντίσει να μας προσφέρει τα δικά της γιατρικά, γι’ αυτό όταν αισθανθείτε ξανά έτσι, αφήστε τον καφέ από το χέρι και δοκιμάστε κάποιο από τα παρακάτω τρόφιμα που θα σας δώσει τη χαμένη σας ενέργεια πίσω και θα θωρακίσει τον οργανισμό σας από την κούραση και την εξάντληση.

Καρύδια και αμύγδαλα

Τίποτα δε βοηθάει περισσότερο στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όσο λίγα αμύγδαλα.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 23 αμύγδαλα το πρωί συνδράμουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου για την υπόλοιπη ημέρα, γι’ αυτό να μην αποφεύγετε αυτό το γεύμα.

Αν πάλι έχετε περιορισμένο χρόνο ή νιώθετε το άγχος να σας καταβάλλει, φάτε 12-14 καρύδια. Τα ω-3 λιπαρά που περιέχουν, θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας και θα τονώσουν το μυαλό σας.

Λεμόνι με νερό

Είναι ο πιο απλός και φυσικός τρόπος να νιώσετε ευεξία, καθώς προσθέτοντας λεμόνι στο νερό σας το μετατρέπετε σε ένα ενεργειακό ποτό γεμάτο ηλεκτρολύτες, που είναι βασικό συστατικό των κυττάρων μας για να μπορούν να παράγουν ενέργεια.

Χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα

Η λακτόζη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μειώσετε την αίσθηση της πείνας, λόγω των υψηλών επίπεδων πρωτεΐνης που διαθέτει, δίνοντας άμεσα ενέργεια στον οργανισμό.

Για ένα υγιές και δυναμικό πρωινό, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά γιαουρτιού σε ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης. Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην υγιή πέψη και την ανοσία του οργανισμού, ενώ αποτρέπουν το φούσκωμα.

Μπορείτε επίσης να προσθέτετε γάλα στον καφέ σας ή ακόμη καλύτερα να καταναλώνετε στο πρωινό σας, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, γιατί όσο και αν η καφεΐνη μας ωθεί να ξεκινήσουμε δυναμικά τη μέρα μας, η τακτική κατανάλωση μπορεί σε βάθος χρόνου να επηρεάσει την υγεία. Σύμφωνα με έρευνες, η καφεΐνη αυξάνει την ποσότητα ασβεστίου που χάνεται στα ούρα.

Αβοκάντο και ελαιόλαδο

Ένα αβοκάντο την ημέρα την πείνα κάνει πέρα και μάλιστα είναι ιδιαίτερα δυναμωτικό το μεσημέρι. Τα μονοακόρεστα λίπη στο αβοκάντο και το ελαιόλαδο, κάνουν καλό στην καρδιά και επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου ώστε να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα. Επιπλέον, το ελαϊκό οξύ στο ελαιόλαδο, βοηθά στην καταπολέμηση της πείνας, ενεργοποιώντας μια περιοχή στον εγκέφαλο που ενημερώνει το σώμα ότι είναι χορτάτο.

Το αβοκάντο είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, το οποίο ρυθμίζει τη λειτουργία των νεφρών και της πίεσης, καθώς και σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη Β που βοηθά το σώμα να παράγει και να διατηρήσει νέα κύτταρα.

Αν λοιπόν έχετε όρεξη για ένα μεσημεριανό σνακ, επιλέξτε ένα μικρό αβοκάντο, βγάλτε το κουκούτσι, κόψτε το σε κομμάτια και στη συνέχεια περιχύστε το με ελαιόλαδο και πασπαλίστε το με αλάτι και πιπέρι.

Καλά βρασμένο αυγό

Με 80 περίπου θερμίδες, ένα καλά βρασμένο αυγό, περιέχει πολλές πρωτεΐνες και μπορεί να συγκρατήσει την όρεξή σας για ώρες. Ένα πρωινό πλήρες σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε υδατάνθρακες έχει αποδειχτεί πως μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα κορεσμού ακόμη και για τρεις και τέσσερις ώρες αργότερα, περισσότερο δηλαδή από ένα πρωινό χαμηλό σε πρωτεΐνες αλλά πλούσιο σε υδατάνθρακες. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί σε σχέση με τους υδατάνθρακες και για αυτό παρέχει αίσθηση κορεσμού και υψηλά επίπεδα ενέργειας.

Blueberries (Μύρτιλλα)

Μετά το γεύμα δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή για επιδόρπιο, από ένα μπολ με blueberries και γιαούρτι λίγων λιπαρών. Κάθε μπολ περιέχει λίγες θερμίδες χωρίς λιπαρά και θα οξύνει τη συγκέντρωσή σας για το υπόλοιπο της ημέρας.

Τα blueberries είναι από τις πιο πλούσιες αντιοξειδωτικές τροφές, με τις ενώσεις τους να προκαλούν ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Μια πολύ καλή λύση λοιπόν θα ήταν να αντικαταστήσετε τον απογευματινό καφέ με ένα ποτήρι χυμού από blueberries. Ειδικά τα άτομα με προβλήματα μνήμης λόγω ηλικίας, έχει αποδειχτεί πως λειτουργούν καλύτερα αν πίνουν ένα ποτήρι χυμού από blueberries καθημερινά.

Μαύρη σοκολάτα

Πολλές φορές η δουλειά μπορεί να δημιουργήσει άγχος, το οποίο μειώνει την ενέργειά μας για το υπόλοιπο της ημέρας. Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να καταναλώσετε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας. Όχι μόνο απελευθερώνει τις ενδορφίνες που θα βελτιώσουν αμέσως τη διάθεσή σας, αλλά επηρεάζει και τη σεροτονίνη, η οποία κατευνάζει τα νεύρα.

Πλούσια σε φλαβονοειδή, η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτική δύναμη που εμποδίζει τη βλάβης των κυττάρων, ενώ συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να το παρακάνουμε, αφού ένα με δύο κομμάτια είναι αρκετά.

Εσπεριδοειδή

Τα αρώματα των εσπεριδοειδών έχει αποδειχτεί ότι δημιουργούν εγρήγορση, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε να μυρίσετε ένα πορτοκάλι. Μετά μπορείτε να το φάτε, με τα φυσικά σάκχαρά του να χωνεύονται μέσα σε 30 λεπτά, προσφέροντας γρήγορη ενέργεια.

Τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες και διάφορους υδατάνθρακες που προσφέρουν ενέργεια για περισσότερη ώρα από κάποιο γλυκό. Εννοείται φυσικά ότι τρώγοντας για παράδειγμα ένα γκρέιπφρουτ πριν από το γεύμα, μπορείτε να χάσετε και βάρος, οπότε κόψτε το στη μέση, βγάλτε τη φλούδα και πασπαλίστε το με μισό φλιτζάνι τριμμένο τυρί.

Τοστ ολικής άλεσης

Οι υδατάνθρακες παρέχουν το 60% της ενέργειας που χρειαζόμαστε καθημερινά για να μπορούμε να λειτουργούμε σωστά. Οι τροφές ολικής άλεσης είναι γεμάτες με σύνθετους υδατάνθρακες που προσφέρουν πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία στον οργανισμό. Το θετικό με τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι ότι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι ανεβάζουν και κατεβάζουν αργά και σταθερά το ζάχαρο του αίματος κι όχι απότομα.

Αρχίζοντας τη μέρα σας με ένα πρωινό που περιέχει βρώμη ή δημητριακά υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες θα νιώθετε χορτάτοι μέχρι το μεσημέρι. Επίσης, μπορείτε να φάτε ως σνακ κράκερ ολικής άλεσης ή μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης το απόγευμα παίρνοντας ενέργεια.

Κάρδαμο

Στην Ασία, το κάρδαμο εκτιμάται ιδιαίτερα, καθώς έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την ενέργεια και να προωθήσει τη ροή του αίματος, διαστέλλοντας τα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Για το βραδινό σας, ωστόσο, επιλέξτε κάρυ ή πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι μετά την απογευματινή σας σιέστα.

Το άρθρο Οι τροφές που θα σας δώσουν «φτερά» στη στιγμή εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα