Οι… τριακόσιοι της Ντέλιας Βελκουλέσκου

Ο λόγος, κατ’ αρχάς, για την εκπρόσωπο του Δ.Ν.Τ. στην Τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου, αλλά και τα άλλα πενήντα τέσσερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στην Αθήνα ήδη από την Τρίτη.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το βράδυ της Πέμπτης έφθασε στην ελληνική πρωτεύουσα

και η… σταρ Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία λίγο αργότερα, συνοδευόμενη από είκοσι αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας, περνούσε την κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου, όπου έχει καταλύσει η πολυπληθής αποστολή και αφού τακτοποίησε τα πράγματά της, πήρε αμέσως μέρος σε σύσκεψη σε αίθουσα του ίδιου ξενοδοχείου!Και ενώ η γνωστή και από τη… θητεία της στην Κύπρο και τις «κόντρες» της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ΝτέλιαΒελκουλέσκου ξεκινούσε τις συναντήσεις με Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη για τον καθορισμό του μακροπρόθεσμου ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, είχαν ήδη… αναπτυχθεί τα δρακόντεια, όπως χαρακτηρίζονται, μέτρα ασφαλείας για την αποστολή των θεσμών.

Συσκευές εντοπισμού εκρηκτικών-αποτροπής υποκλοπών

Τουλάχιστον 300 αστυνομικοί, που προέρχονται από την Ασφάλεια, την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, την Κρατική Ασφάλεια, την ΕΚΑΜ, την Άμεση Δράση και την Τροχαία, έχουν αναλάβει να γίνουν η… σκιά των εκπροσώπων των θεσμών, αρχής γενομένης από τη στενή φρούρηση των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου, τόσο περιμετρικά, όσο και των εσωτερικών του χώρων.Οι αστυνομικοί αυτοί, που κινητοποιούνται με βάση λεπτομερές σχέδιο, στην περίπτωση μετακίνησης των ξένων επισήμων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αττικήfreepress», είναι εφοδιασμένοι από την υπηρεσία τους με συσκευές εντοπισμού εκρηκτικών και συσκευές αποτροπής τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ισχυρή, αλλά διακριτική συνοδεία

Επιπλέον, από το σχέδιο ασφαλείας προβλέπεται ισχυρή, αλλά διακριτική συνοδεία των εκπροσώπων των θεσμών στα προγραμματισμένα, αλλά και στα… αόρατα ραντεβού τους, όπου πιθανόν να υπάρχει και πρόσκαιρος αποκλεισμός της κυκλοφορίας.Ακόμη, έχει εκπονηθεί σχέδιο για τον τρόπο αντίδρασης των δυνάμεων της ΕΛΑΣ στη περίπτωση που υπάρξουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο εν λόγω ξενοδοχείο ή στη διάρκεια των μετακινήσεών τους και τις συναντήσεις που θα έχουν με Έλληνες αξιωματούχους.

Ελικόπτερο θα «βλέπει» με κάμερες

Πάνω από το ξενοδοχείο θα πραγματοποιεί πτήσεις ένα από τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., στο οποίο θα επιβαίνει και αξιωματικός εφοδιασμένος με θερμική κάμερα, προκειμένου να παρατηρούνται όλες οι κινήσεις γύρω από το ξενοδοχείο, αλλά και στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, για λόγους ασφαλείας.Από τους επιτελείς της Αστυνομίας, έχουν δοθεί, επίσης, εντολές το επιχειρησιακό σχέδιο με τους άνδρες της ΕΚΑΜ σε ρόλο ελεύθερων σκοπευτών κατά μήκος των διαδρομών κίνησης να εκτελείται με διακριτικότητα και η επιχείρηση να γίνεται όσο το δυνατόν λιγότερο αντιληπτή.

Η συνεργασία σε προγενέστερο χρόνο με FBI και Scotland Yard

Ήδη, σε προγενέστερο της συμφωνίας χρόνο, και με γνώμονα τη συνεχώς διαμορφούμενη από πλευράς ασφαλείας κατάσταση, υπήρξαν επαφές της ΕΛ.ΑΣ. με το FBI και τη ScotlandYard για τον τρόπο αντιμετώπισης τυχόν περιστατικών, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση.Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνεκτιμούν και το σχέδιο διαχείρισης κρίσεων «Νέμεσις», που είχε καταρτιστεί μετά τα σοβαρά επεισόδια στην Αθήνα, προ επτά ετών.Στο τραπέζι επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι και το επικαιροποιημένο σχέδιο «Πολυδεύκης» -σε συνέχεια σχεδίου ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων για τη διαχείριση ειδικών αστυνομικών περιστατικών.

24ωρη φρούρηση 250 «ευαίσθητων» στόχων από ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η 24ωρη φρούρηση 250 «ευαίσθητων» στόχων στην Αττική με την υποβοήθηση των ομάδων ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ και Άμεσης Δράσης, υπό τον φόβο κάποιας επίθεσης, ενώ υπάρχει γενική επιφυλακή του αστυνομικού προσωπικού για τον ίδιο λόγο.Συνολικά υπολογίζεται ότι οι στόχοι «γενικού ενδιαφέροντος» (που περιλαμβάνουν ξένες αντιπροσωπείες και οργανισμούς, γραφεία και καταστήματα ευρωπαϊκών εταιρειών κ.ά.) στην περιοχή της Αττικής υπερβαίνουν τους 3.000, υπάρχει όμως μια πρώτη επιλογή και διαλογή λόγω αδυναμίας πολυδιάσπασης των αστυνομικών δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα