Οι παράγοντες κινδύνου για πνευμονική εμβολή

Πνευμονική εμβολή, είναι η αιφνίδια απόφραξη κάποιου κλάδου της πνευμονικής αρτηρίας. Οφείλεται σε θρόμβο, (πήγμα αίματος) που σχηματίζεται συνήθως σε κάποια φλέβα, ο οποίος μπορεί να διασπασθεί σε μικρότερα μέρη, τα οποία ταξιδεύουν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος και τελικά ενσφηνώνονται σε κάποιο τελικό κλάδο της πνευμονικής αρτηρίας.

Σαν αποτέλεσμα, όχι μόνον εμποδίζεται η ανταλλαγή των αερίων (οξυγόνου/διοξειδίου του άνθρακος), αλλά μειώνεται επίσης η παροχή αίματος στον ίδιο τον πνεύμονα, με αποτέλεσμα

την καταστροφή του ιστού του πνεύμονα (πνευμονικό έμφραγμα).

Ποια είναι τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου για πνευμονική εμβολή;

Οι παράγοντες κινδύνου για πνευμονική εμβολή, είναι:

• Παρατεταμένη ακινησία ή στάση της ροής του αίματος (καθιστική θέση σε μεγάλα ταξίδια, κλπ, παρατεταμένη κατάκλιση μετά από κάποια επέμβαση, κλπ)

• Αυξημένη πηκτικότητα του αίματος (αντισυλληπτικά, οιστρογόνα, κλπ, κάπνισμα, εγκυμοσύνη, καρκίνος, χειρουργικές επεμβάσεις)

• Βλάβες στα τοιχώματα των φλεβών (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, Τραύματα στο κατώτερο τμήμα του ποδιού, κλπ).

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής;

Αιφνίδιος, έντονος πόνος στη περιοχή του θώρακος, που συνοδεύεται από δύσπνοια. Ο πόνος είναι οξύς και γίνεται οξύτερος με την βαθειά εισπνοή. Μπορεί να συνοδεύεται από βήχα που παράγει πτύελα με αίμα. Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει σταθερά τα ζωτικά σημεία (αρτηριακή πίεση, αριθμό σφίξεων, αναπνευστική συχνότητα και κορεσμό σε οξυγόνο), συχνά όμως παρουσιάζει αύξηση του αριθμού των σφίξεων.

Ο ασθενής εμφανίζεται κυανωτικός (σκούρα μπλε απόχρωση δέρματος, αφού τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι χωρίς οξυγόνο). Εάν ο θρόμβος είναι αρκετά μεγάλος, μπορεί να εμποδίσει τελείως την είσοδο του αίματος στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κυκλοφορικού shock και θάνατο.

Πως γίνεται η διάγνωση της πνευμονικής εμβολής;

Το ιστορικό και η πλήρης φυσική εξέταση του ασθενή, μαζί με υψηλό επίπεδο υποψίας ότι πρόκειται για πνευμονική εμβολή, σε περίπτωση αρρώστου με έντονο, οξύ πόνο στο θώρακα ή δύσπνοια. Θα πρέπει να ληφθεί το ιστορικό του πόνου, τα χαρακτηριστικά του, η έναρξη, τα υπόλοιπα συμπτώματα που τον συνοδεύουν, όπως προβλήματα από τις φλέβες.

Τα πτύελα με αίμα, μπορεί να αποτελούν ένα σημείο πνευμονικής εμβολής. Θα πρέπει να αποκλεισθούν άλλες καταστάσεις που προκαλούν παρεμφερή συμπτώματα (καρδιακή προσβολή, πνευμονία, πνευμοθώρακας, ρήξη ανευρύσματος της αορτής, κλπ). Με την πνευμονική εμβολή, η εξέταση του θώρακος αποβαίνει συχνά φυσιολογική, όμως εάν υπάρχει κάποια φλεγμονή στην επιφάνεια του πνεύμονα, μπορεί κατά την ακρόαση να γίνει αντιληπτός ένας χαρακτηριστικός ήχος.

Τέλος, η φυσική εξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει και την εξέταση των κάτω άκρων, για έλεγχο πιθανής εν τω βάθει θρόμβωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα