Οι κρυφοί και φανεροί άσσοι του Αλέξη Τσίπρα

Νέα ώθηση στην καθημερινή λειτουργία τόσο της κυβέρνησης, όσο και του κόμματος επιχειρεί να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας «τα κλειδιά» της οργάνωσης και των βασικών προτεραιοτήτων σε πρόσωπα που αποτελούν τα μάτια και τα αυτιά του.

Το επιτελείο που έχει δίπλα του ο πρωθυπουργός αποτελείται στην πραγματικότητα από φίλους που γνωρίζει πολλά χρόνια, αλλά και νέα πρόσωπα, που από την άνοδο του

ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματικήαντιπολίτευση έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους. Ο Νίκος Παππάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Άγγελος Τσέκερης, βρίσκονται κάθε πρωί στο γραφείο του πρωθυπουργού και αποτελούν την κλειστή ομάδα του λεγόμενου «πρωινού καφέ».

Ο πολιτικός «πατέρας» του Τσίπρα

Ο πιο έμπιστος του πρωθυπουργού είναι χωρίς αμφιβολία ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, κατά πολλούς ο πολιτικός του «πατέρας», που έχει ως αρμοδιότητα τον συντονισμό των υπουργείων και το ελευθέρας να καλεί κατά το δοκούν υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου για να λύνει επί τόπου τα όποια εκκρεμή ζητήματα.Παλιός γνώριμος και συνεργάτης στον κατασκευαστικό τομέα με τον πατέρα του πρωθυπουργού, το σπίτι του στην Αίγινα έχει γίνει ουκ ολίγες φορές το στρατηγείο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σχεδιάστηκαν και αποφασίστηκαν μια σειρά από κορυφαία ζητήματα.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστώνουν στον κ. Φλαμπουράρη το εγχείρημα της αλλαγής και μεταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα των συνιστωσών σε ενιαίο με το συνέδριο του 2013, ενώ σε προσωπικό επίπεδο είναι ενδεικτικό ότι στο νησί της Αίγινας πραγματοποιήθηκε και η τελετή ονοματοδοσίας του δεύτερου γιου του πρωθυπουργού Ορφέα. Στον ερμητικά κλειστό ηγετικό κύκλο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης είναι μία από τις κυρίαρχες μορφές σε αυτό το περιβάλλον, κάτι σαν ο «μεγάλος της παρέας» -δεδομένου ότι στην ουσία πρόκειται για μια παρέα, με συνδετικούς κρίκους περισσότερο προσωπικούς και λιγότερο πολιτικούς. Είναι ενδεικτικό άλλωστε, ότι οι έως και «θολές» αρμοδιότητες του κ. Φλαμπουράρη ουσιαστικά τού παρέχουν τη δυνατότητα να ενεργεί εν λευκώ και χωρίς να έχει υποχρεωτική αναφορά σε κανέναν άλλον, πέραν του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο άνθρωπος που… αποφασίζει!

Κατά πολλούς ο Νίκος Παππάς είναι ο άνθρωπος των δύσκολων αποστολών. Η στενή φιλία του εξ απορρήτων του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα άρχισε από τη νεολαία του Συνασπισμού το 1995, όταν ήταν 19 ετών. Οικονομολόγος στο επάγγελμα, γιος του Στέλιου Παππά, επίσης μέλους της ΚΠΕ, τον Φεβρουάριο του 2008 μετά την αποχώρηση του Αλέκου Αλαβάνου το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα τον βρίσκει στη Γλασκόβη, όπου εργαζόταν ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraserof Allander του Πανεπιστημίου Strathclyde και χωρίς δεύτερη σκέψη παίρνει το πρώτο αεροπλάνο και στέκεται στο πλευρό του στενού του φίλου σε μια πορεία που οδήγησε μέχρι την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας. Αναλαμβάνει πάντα τις δύσκολες αποστολές, ενώ μετά και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου βγήκε ακόμα πιο ενισχυμένος, έχοντας αναλάβει και το κρίσιμο κομμάτι των επενδύσεων. Αυτός είναι ίσως και ο κύριος λόγος, που δεν είναι λίγες οι φορές που συγκεντρώνει στο πρόσωπό του στην κριτική πολλών για υπερσυγκέντρωση εξουσιών, από τις επενδύσεις στη χώρα μέχρι και το καθεστώς στα ΜΜΕ.

Ο αντιπρόεδρος

Στην ισχυρή ομάδα δίπλα στον πρωθυπουργό πρωτεύοντα ρόλο έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Η έδρα του είναι λίγα μέτρα πιο πέρα από το Μέγαρο Μαξίμου, στην οδό Ζαλοκώστα, όμως πολύ συχνά μέσα στην ημέρα το αυτοκίνητό του περνά την πύλη της Ηρώδου Αττικού, αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι η απόσταση των γραφείων τους ήταν και η εύσχημη αφορμή για την ουσιαστική απόσταση και στην φιλοσοφία τους.

Η φωνή της κυβέρνησης προς τα έξω

Με την απόφαση του μέχρι πρότινος κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη για αποχώρηση, ο κλήρος έπεσε σε μια γιατρό. Έτσι η δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς έφερε στα υπόγεια της Ηρώδου Αττικού τη βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη. Εξελέγη πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάη του 2012, ενώ κατά ορισμένους που γνωρίζουν το παρασκήνιο της επιλογής η θητεία της ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, καθώς επίσης και η μάχη της περιφέρειας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 εκτιμήθηκαν ιδιαιτέρως από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την είχε στα υπ’ όψιν…

Άγγελος Τσέκερης

Κοντά της, σε απόσταση αναπνοής, στο ακριβώς διπλανό γραφείο από την κυβερνητική εκπρόσωπο βρίσκεται ο Άγγελος Τσέκερης έχοντας αναλάβει το πόστο του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Αντικαθιστώντας τον Θεόδωρο Μιχόπουλο, έχει υπό την ευθύνη του την επικοινωνία, την σύνταξη των δελτίων τύπου, την παρακολούθηση της επικαιρότητας, αλλά και την αποδελτίωση της ημέρας, την οποία κάνει με την βοήθεια των συνεργατών του. Ήταν στους λογογράφους του Αλέξη Τσίπρα, ενώ υπήρξε συνεργάτης του Γαβριήλ Σακελλαρίδη όταν ήταν υποψήφιος για την δημαρχία της Αθήνας. Αρθρογράφος επί χρόνια στην «Αυγή», με σπουδές Μηχανολόγου Μηχανικού, είχε εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» μαζί με τον Γιώργο Κυρίτση.

Στην ομάδα των σαραντάρηδων και ο 34χρονος πρώην νομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και νυν διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, με το γραφείο του είναι στο ισόγειο δίπλα ακριβώς από την γραμματεία του πρωθυπουργού. Διετέλεσε γραμματέας της νεολαίας στη θέση του Αλέξη Τσίπρα από το 2005 έως το 2010, είναι απόφοιτος της Νομικής σχολής και υποψήφιος διδάκτωρ της Θεωρίας του Δικαίου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Δημήτρης Τζανακόπουλος

37 ετών ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού

Ο Βαγγέλης Καλπαδάκης ξεχώρισε από την πρώτη κιόλας στιγμή λόγω της…γραβάτας που επιλέγει να φορά! Ήρθε στην Αθήνα από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, όπου υπηρετούσε τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ έχει βρεθεί στη διεύθυνση του ΝΑΤΟ στο υπουργείο Εξωτερικών και στην ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΑΣΕ.

Στους αφανείς του Μεγάρου Μαξίμου καταγράφεται ο Δημήτρης Λιάκος, που έχει αναλάβει τα καθήκοντα του διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού. Ο 43χρονος οικονομολόγος, πρώην Γραμματέας του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ήταν στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και συμμετείχε στην διαπραγματευτική ομάδα.

Για τη σχέση του πρωθυπουργού με τον ξένο τύπο υπεύθυνη είναι η Δανάη Μπαδογιάννη. Απόφοιτος της Νομικής με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη ήταν μεταξύ των προσώπων που συνόδευσαντον Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη.Στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου συναντά κανείς και τον Τάκη Παυλόπουλο. Προερχόμενος από το ΚΚΕ Εσωτερικού και έχοντας υπάρξει και συνεργάτης του Νίκου Κωνσταντόπουλου, έχει τονρόλο συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα για ευρωπαϊκά θέματα και είναι στο Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη μέρα.

Η «κλειστή ομάδα» του Τσίπρα

Παράλληλα, συγκεκριμένα πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού έχουν αναλάβει την στενή παρακολούθηση του έργου όλων των υπουργείων, ώστε να επιταχύνεται το κυβερνητικό έργο και να αποφεύγονται τυχόν εμπλοκές και βρίσκονται υπό τον συντονισμό του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα «αυτιά και τα μάτια» του πρωθυπουργού έχουν αναλάβει την παρακολούθηση της δημοσιονομικής πολιτικής και την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο.

Την ομάδα αποτελούν ο νέος διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος, πρώην Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και στενός συνεργάτης του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, η στενή συνεργάτιδα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Πουλατζά, Ελένη Παπαδοπούλου, ο νέος γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο Μιχάλης Νικολακάκης, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και τουρισμού Γιώργου Σταθάκη. Την ομάδα συμπληρώνουν ο νέος Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί ευρωπαϊκών θεμάτων Παναγιώτης Παυλόπουλος.

Σε ρόλο «κλειδί» ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου

Στην τελευταία υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ένας μάχιμος δικηγόρος, ο Μιχάλης Καλογήρου αναλαμβάνει χρέη γενικού γραμματέα.Μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνεννόηση με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλο, αποφασίζει την ανανέωση της θητείας του Μιχάλη Καλογήρου στη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, θεωρώντας ότι είναι ο κατάλληλος για να συντονίσει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και, κυρίως, να σηκώσει το βάρος της νομικής τεκμηρίωσης του σχεδίου για την αποκατάσταση της τάξης στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Άλλωστε, από την επομένη των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου ήταν νομικός σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς και σε αυτόν ο υπουργός Επικρατείας είχε αναθέσει την εκπόνηση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και τις διαπραγματεύσεις με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων της Δημόσιας Τηλεόρασης, αλλά και το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Μιχάλης Καλογήρου, ανήκει στη γενιά των σαραντάρηδων του ΣΥΡΙΖΑ, με σπουδές στην Ιταλία, όπου και εργάστηκε για ένα διάστημα πριν επιστρέψει μόνιμα στην Αθήνα το 2001, συνεργάστηκε αρχικώς με μεγάλα δικηγορικά γραφεία, όπως του Φ. Κουβέλη και του εκλιπόντος Γ. Σταμούλη, ο οποίος τον είχε στην ομάδα του για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου από τους ναζί.

Οι σωματοφύλακες στο κόμμα

Το νέο ισχυρό πρόσωπο της Κουμουνδούρου ανήκει στην «Πλατφόρμα 2010» των Παπαδημούλη, Δούρου, Μπαλάφα και είναι ένα από τα πρόσωπα που εμπιστεύεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ο νέος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας ήταν έτσι και αλλιώς γνώριμος των διαδρόμων του Μαξίμου. Πρώην υπεύθυνος του οργανωτικού, ανέλαβε τα «ηνία» του κόμματος όταν έφυγε ο Τάσος Κορωνάκης, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και πλέον αναλαμβάνει να οδηγήσει το κόμμα στο Συνέδριο. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν η επιλογή μιας γυναίκας στην θέση της επικεφαλής στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, με το μεγάλο στοίχημα να βρίσκεται μπροστά της, να προλαμβάνει και να λειτουργεί «πυροσβεστικά» στις συγκρούσεις που πιθανόν να υπάρξουν.

Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, στο κοκκινο, νέα, συριζα, γιου, κπε, εκλογες, μμε, δραγασάκης, αθηνα, νατο, οασε, ΚΚΕ, ΕΣΡ, ΕΡΤ, διστομο, ηνία, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, Τελετή Λήξης, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, νεος παπας, εκλογες 2014, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, δουρου, ελενη, κκε εσωτερικου, αιγινα, αυτοκινητο, εδρα, εν λευκω, θητεια, ιταλια, καθημερινη, κπε, μμε, νησι, πυλη, ρηγας, φιλια, ωθηση, αγκυρα, αεροπλανο, ανθρωπος, αυτια, αφορμη, βοηθεια, βρισκεται, γαβριηλ, γινει, γιου, γραφεια, δαναη, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δωσει, εγχειρημα, επικοινωνια, επενδυσεις, ετων, ευθυνη, εφυγε, η τελετη, υφυπουργος, καλογηρου, κυβερνηση, κομμα, λειτουργια, μαη, μαξιμου, ματια, ναζι, νατο, νεα υορκη, νεολαια, νικη, νικο, ομαδα, παντα, οασε, ολγα, ουσιαστικα, ουσια, περιβαλλον, πρωι, ρολο, συγκεκριμενα, συνταξη, σειρα, σπιτι, σχεδιο, τασος, τρια, υπουργειο εξωτερικων, ισογειο, φωνη, φορα, αφανεις, ανηκει, δημητρης, γλωσσες, χωρα, υπουργειο, κλειστο, κομματι, μπροστα, θανου, θεματα
Τυχαία Θέματα