Μόνο για τις ληστείες θα ισχύει ο «κουκουλονόμος»

Τον «κουκουλονόμο» καταργεί επί της ουσίας ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, κάνοντας δεκτές τις δύο τροπολογίες που είχαν καταθέσει 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσαν την κατάργηση του «κουκουλόνομου» και τη λήψη DNA από συλληφθέντες.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, διατηρείται ως επιβαρυντική η κάλυψη του προσώπου και η χρήση κουκούλας μόνο στις περιπτώσεις εγκλήματος ληστείας, ενώ καταργείται για τα άλλα αδικήματα.

Τη διαφωνία

του εξέφρασε ο κ. Παρασκευόπουλος επί της δεύτερης τροπολογίας για την κατάργηση υποχρεωτικής λήψης και χρήσης γενετικού υλικού (DNA). Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «πρέπει το γενετικό υλικό να χρησιμοποιείται ως επιβαρυντικό στοιχείο», συμφώνησε πάντως «ότι η λήψη DNA πρέπει να γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μετά από εντολή εισαγγελικού και κρατικού οργάνου παρουσία τεχνικού συμβούλου».

Σύντομη παρέμβαση έκανε ο κ. Παρασκευόπουλος, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την αντιπολίτευση για την επίμαχη διάταξη που αφορά ισοβίτες με αναπηρία. «Η ρύθμιση δεν εισάγει απόλυση κρατουμένου, αλλά έναν διαφορετικό τρόπο έκτισης ποινής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κρατουμένου με αναπηρία», υποστήριξε ο κ. Παρασκευόπουλος και συμπλήρωσε: «Σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται οποιοσδήποτε εξαγνισμός, ούτε με μειώνεται η μομφή που έχει αποταθεί στους καταδικασθέντες από το δικαστήριο».

Κατά τα άλλα, προβλέπεται κατάργηση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου για το Δημόσιο που έχει κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.

Στο σχέδιο νόμου που πήγε στη Βουλή ύστερα από δημόσια διαβούλευση, εκτός της απαγόρευσης της επιστράτευσης, προβλέπεται και η άμεση επαναφορά δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, η επανασύσταση κλάδων που έχουν καταργηθεί και η τοποθέτηση επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στο Δημόσιο, διαδικασία που είχε παγώσει λόγω μνημονίου.

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα