Με το χέρι στη σκανδάλη στην Ουκρανία

Αυξάνει την πίεσή της στους ρωσόφιλους αυτονομιστές, το Κίεβο. Μια φάλαγγα θωρακισμένων και μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκονται σε απόσταση σαράντα χιλιομέτρων από τη Σλαβιάνσκ, μια τοποθεσία στην ανατολική Ουκρανία, τον έλεγχο της οποίας έχουν πάρει από το Σάββατο ένοπλες φιλορωσικές ομάδες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε περίπου 10 θωρακισμένα, 7 άρματα μάχης και 7 οχήματα μεταφοράς προσωπικού με μέλη των ειδικών δυνάμεων κοντά στην τοποθεσία Ιζιούμ, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της Σλαβιάνσκ,

στην οδική αρτηρία που οδηγεί εκεί από το Χάρκοβο, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι συνοδεύονται από αστυνομικούς, εγκατέστησαν στον δρόμο ένα σημείο ελέγχου, με ένα ελαφρύ θωρακισμένο, που προστατεύεται από φράγματα από μπετόν. Αυτοί ελέγχουν όλα τα οχήματα που διέρχονται από το σημείο αυτό. Αυτό που βλέπει κανείς είναι συνολικά περίπου 100 άνδρες, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Ομπάμα καλεί Πούτιν για την ανατολική Ουκρανία

Επανέρχεται η συζήτηση περί νέου Ψυχρού Πολέμου με τον Μπάραμ Ομπάμα να επικοινωνεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν . Ο πρόεδρος τω ΗΠΑ ζήτησε από τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να πεισθούν οι φιλορώσοι ένοπλοι της ανατολικής Ουκρανίας σχετικά με την κατάθεση των όπλων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα σημείωσε την αναγκαιότητα να καταθέσουν τα όπλα «όλες οι άτακτες ένοπλες ομάδες», ενώ «άσκησε πιέσεις επί του προέδρου Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του επί των ενόπλων φιλορωσικών ομάδων για να τις πείσει να καταθέσουν τα όπλα». Παράλληλα, δήλωσε στον Πούτιν ότι ανησυχεί για την υποστήριξη που παρέχει η ρωσική κυβέρνηση προς τις ενέργειες των ενόπλων αυτονομιστών που «απειλούν να κλονίσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας».

Η άλλη πλευρά αρκέστηκε στο να χαρακτηρίσει «εικασίες» τα παραπάνω, σημειώνοντας ότι βάση τους είναι «αβάσιμες πληροφορίες«.

Δραματικές ώρες για την Ουκρανία

Επεκτείνονται οι εξεγέρσεις σε όλο και περισσότερες πόλεις στα ανατολικά της Ουκρανίας κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ. Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Σλαβιάνσκ με τους άνδρες του ουκρανικού σώματος αλεξιπτωτιστών που το φρουρούσαν, να μην προβάλουν αντίσταση.

Υπό κατάληψη τελεί και το δημαρχείο της πόλης Ζντανόβκα και οι εξεγερθέντες λένε ότι οι αξιωματούχοι του δήμου έχουν προσχωρήσει στους αυτονομιστές.

Στην πόλη Χορλίβκα αφού κατέλαβαν χωρίς επεισόδια το δημαρχείο επιτέθηκαν στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης. Το κτίριο καταλήφθηκε. Οι αυτονομιστές ξεκίνησαν να στήνουν οδοφράγματα στους κεντρικούς δρόμους.

ΦΩΤΟ: Russia Today

Keywords
Τυχαία Θέματα