Με τα «δύσκολα» ξεκινούν οι συζητήσεις κυβέρνησης και θεσμών- Αγωνία για την τρίτη αξιολόγηση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σε αγώνα δρόμου για να κλείσει μέχρι το Σάββατο η 3η αξιολόγηση επιδίδονται κυβέρνηση και δανειστές. Με τα «δύσκολα» ξεκινούν οι συζητήσεις με τους Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσέσκο Ντρούντι, Νικόλα Τζιαμαρόλι και Ντέλια Βελκουλέσκου να καταπιάνονται σήμερα με τα θέματα της ενέργειας και αύριο με τα εργασιακά.

Η σημερινή «ενεργειακή» ατζέντα είναι αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς τόσο στο θέμα της ΔΕΗ όσο και στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου ενεργή

εμπλοκή έχει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Η συμφωνία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει ουσιαστικά κλείσει και το επόμενο στοίχημα είναι η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις μονάδες Μελίτη Ι στη Φλώρινα (ισχύς 330 MW) και Μελίτη ΙΙ (450 MW) και τις δύο μονάδες στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας (600 MW) μαζί με τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν. Εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να πουλήσει και υδροηλεκτρικές μονάδες, κάτι που εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του market test που θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου.

Το δεύτερο θέμα που θα εξεταστεί σήμερα, αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου 2018. Στη βάση αυτή θα υπάρξει μια αναδιάταξη των εταιρειών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ προς διαπραγμάτευση είναι η παρουσία της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά. Ενδεχομένως αύριο να εξεταστεί και το θέμα των υπέρογκων χρεών ύψους 111 εκατ. ευρώ της Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ABEE προς τη ΔΕΠΑ.

Η εργασιακή ατζέντα

Η αυριανή ατζέντα περιλαμβάνει τα θέματα του υπουργείου Εργασίας και θεωρείται πιο «επισφαλής», διότι σχετίζεται με τις αξιώσεις που θέτει η πλευρά του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση.

Κυρίαρχη θέση θα έχει στις συζήσεις η αλλαγή του τρόπου προκήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων με το υπουργείο Εργασίας να έχει ήδη καταρτισεί τη σχετική διάταξη και να αποζητά το «πράσινο φως» των δανειστών για να την καταθέσει στη Βουλή. Η σχετική διάταξη προβλέπει ουσιαστικά την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για τη λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων στο 50 +1% του ποσοστού των εγγεγραμμένων μελών ενός πρωτοβάθμιου σωματείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη προβλέπει ότι για να ληφθεί απόφαση απεργίας σε πρωτοβάθμιο σωματείο, θα πρέπει να συμμετέχει το 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Η αλλαγή αυτή δεν αφορά στις υπόλοιπες οργανώσεις, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες, ήτοι η κήρυξη απεργιών καθίσταται δυσκολότερη μόνον σε επίπεδο επιχείρησης.

Κλείνουν προαπαιτούμενα

Πάντως χθες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων διαπιστώθηκε πως διαρκώς κλείνουν προαπαιτούμενα. Στα πλέον πρόσφατα είναι πέντε προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τη νομοθεσία για την εκπλήρωση των συστάσεων της «Ομάδας κρατών κατά της διαφθοράς» για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, που σχετίζονται με τη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις, αλλά και με το συντονισμό των υπουργείων κατά την υποβολή νομοθετικών προτάσεων.

Στις δημόσιες συμβάσεις θα ακολουθήσουν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος δικαστικών προσφυγών στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων. Στα θέματα της διαφθοράς, μπορεί πρόσφατα να πέρασε από τη Βουλή ο νόμος με τον οποίο ρυθμίστηκε ο έλεγχος των εκλογικών δαπανών και εσόδων των κομμάτων, ο τραπεζικός δανεισμός τους και η δημοσίευση δωρεών προς τα κόμματα, ωστόσο θα ακολουθήσει και νέο πλέγμα διατάξεων που θα θέτει ακόμη πιο αυστηρές προϋποθέσεις στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι επικεφαλής των θεσμοί αναμένεται ότι θα αναχωρήσουν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου από την Αθήνα απευθείας για Βρυξέλλες προκειμένου την επόμενη ημέρα να ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο της 3ης αξιολόγησης.

Η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης θα δρομολογήσει την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2018 ενώ στη συνέχεια, από τον Φεβρουάριο, θα ανοίξει τη συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους -αλλά και τον μηχανισμό εποπτείας που θα την συνοδεύει μετά τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το 3ο ελληνικό Μνημόνιο.​

Το άρθρο Με τα «δύσκολα» ξεκινούν οι συζητήσεις κυβέρνησης και θεσμών- Αγωνία για την τρίτη αξιολόγηση εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
αξιολογηση, αγωνια, τριτη, δεη, φλώρινα, market, test, αθηνα, θεσσαλονικη, δεπα, elfe, ΔΝΤ, φως, βουλη, απεργια, ήτοι, βρυξέλλες, μνημονιο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, ομαδα διας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, μνημονιο 2, 600 δις, μνημονιο 3, κομματα, αποτελεσματα, ήτοι, υπουργειο εργασιας, φλώρινα, το θεμα, αυριανη, δεπα, θεμα, σημερινη, test, αγορα, αυξηση, αρθρο, ατζεντα, βρυξέλλες, δευτερο, διευθυνση, ευρω, ενημερωση, κυβερνηση, λιπασματα, ληψη, ορυχεια, ουσιαστικα, σαββατο, συζητηση, συνεχεια, σωματειο, χημικα, elfe, ελληνικα, υπουργειο, κυριακη, market, πληροφοριες, πωληση, θεματα
Τυχαία Θέματα