Λεπτές οι ισορροπίες στη Νέα Δημοκρατία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

του Γιάννη Ντσούνου

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στο εσωτερικό του κόμματος η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην τοποθετήσει στο κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ, αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίσει τις επόμενες εκλογές, κανένα συγγενικό του πρόσωπο, φωτογραφίζοντας πρώτη από όλους την αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη.

Η συζήτηση μεταξύ των στελεχών της ΝΔ ξεκίνησε και εξελίσσεται σε αρκετά επίπεδα, που έχουν να κάνουν με την ίδια την απόφαση αυτή καθαυτή, με την χρονική στιγμή που επελέγη να γίνει και με το εύρος και το βάθος που θα έχει.

Η ίδια η απόφαση δίχασε για μια ακόμη φορά τους βουλευτές του κόμματος, με αρκετούς να δηλώνουν την διαφωνία τους ως προς την επιλογή Μητσοτάκη. Η διαφωνία έγκειται στο γεγονός ότι, αν ένα στέλεχος είναι ικανό να ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα και έχει «ιδιαίτερο και αναγνωρισμένο πολιτικό βάρος», θα πρέπει να προσφέρει στην διακυβέρνηση της χώρας ανεξάρτητα με τους οικογενειακούς δεσμούς που έχει με τον πρόεδρο του κόμματος. Ειδικότερα για την Ντόρα Μπακογιάννη, τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι η πολιτική της διαδρομή είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητήσει την προσφορά της στην χώρα.

Χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη ότι «η χώρα έχει λίγους πολιτικούς σαν την Ντόρα».

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και εκείνη η μερίδα των βουλευτών που επικρότησαν αμέσως την απόφαση Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για γενναία κίνηση, που δείχνει ότι τηρεί τον λόγο του ως προς την βάση της ΝΔ, στην οποία είχε υποσχεθεί ότι η οικογενειοκρατία δεν θα έχει θέση στο κόμμα. Και μάλιστα, όπως λένε αρκετοί, ξεκίνησε από τον ίδιο έτσι ώστε να μην έχει κανείς να του προσάψει ότι έκανε διαχωρισμούς ως προς τα πρόσωπα που θα «κόψει»> λόγω οικογενειακών δεσμών.

Διαφορετικές απόψεις, ωστόσο, καταγράφονται στο εσωτερικό της ΝΔ και ως προς την χρονική στιγμή που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει την απόφασή του. Οι περισσότεροι βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αναφέρουν ότι εξεπλάγησαν από την χρονική στιγμή και θεωρούν ότι αυτή η ανακοίνωση θα έπρεπε να γίνει λίγο πριν τις εκλογές. Επιπλέον υπάρχουν και αυτοί που υπερθεματίζουν, λέγοντας ότι μια τέτοια απόφαση δεν ανακοινώνεται, αλλά γίνεται απευθείας πράξη αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και μια μεγάλη ομάδα βουλευτών που εκτιμά ότι η χρονική στιγμή ήταν η καταλληλότερη, γιατί δείχνει ότι ο Μητσοτάκης προετοιμάζεται μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας για την διακυβέρνηση της χώρας και γιατί υποδηλώνει την μεγάλη αντίθεση που έχει σε «πολιτική νοοτροπία» από τον Αλέξη Τσίπρα, που ενδιαφέρεται μόνο για την «καρέκλα» της εξουσίας. Σημαντική και η παρατήρηση που κάνει στην Alpha freepress κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, κληθέν να σχολιάσει την απόφαση του προέδρου: «Εκτός των άλλων όλοι θα πρέπει να σκεφτούν ότι αν ο Μητσοτάκης κινείται έτσι απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη, τι περιμένει τους υπουργούς του».

Και με αφορμή αυτήν ακριβώς την φράση του κορυφαίου γαλάζιου στελέχους ξεκινά και η συζήτηση για το εύρος και το βάθος αυτής της απόφασης. Στη ΝΔ υπάρχουν πολλά στελέχη που θα ήθελαν να δουν τους γιους τις κόρες ή και άλλους συγγενείς τους να πλαισιώνουν το κυβερνητικό σχήμα. Ουδείς όμως γνωρίζει αν οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αγγίξουν και αυτούς. Άλλωστε όλοι μπορεί να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος και να διεκδικήσουν την είσοδό τους στην Βουλή μέσω της μάχης του σταυρού, αλλά η επιλογή της κυβέρνησης είναι αμιγώς προνόμιο του εκάστοτε αρχηγού.

Και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά ότι, όπως και στην ζωή, έτσι και στην πολιτική η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει την αρχή και μάλλον δεν θα σταματήσει εδώ… Άλλωστε σε μια εβδομάδα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την «καρδιά» του κόμματός του στο επικείμενο συνέδριο.

Το άρθρο Λεπτές οι ισορροπίες στη Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα