Κυβερνητική… ικανοποίηση μετά τη συνάντηση Χαρδούβελη- Τρόικα

Ως θετικό εκτιμάται το αποτέλεσμα της πρώτης συνάντησης των κυβερνητικών στελεχών με την τρόικα, σήμερα Τρίτη, το οποίο είχε ως κεντρικό θέμα τα δημοσιονομικά.

Παρόντες από ελληνικής πλευράς ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Από την πλευρά των δανειστών μετείχαν

οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), καθώς ο Κλάους Μαζούχ έφθασε πριν λίγη ώρα στην Αθήνα από την Φραγκφούρτη.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλούνται «Τα Νέα», η συζήτηση για τα δημοσιονομικά «πήγε καλά» με την ηγεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να παρουσιάζει την εκδοχή της για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών του 2015, αλλά και να ενημερώνει για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Στην συζήτηση δεν ετέθη το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2015, για το οποίο η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν υφίσταται, ενώ η τρόικα κάνει λόγο για κενό ύψους δύο δισ. ευρώ.

Στην συνάντηση έγινε και μια γενική αναφορά στα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στην φορολογία και τη φορολογική διοίκηση.

Το απόγευμα, είναι σε εξέλιξη η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τα στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε τουλάχιστον δύο κύκλους: κατά την α΄ φάση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου, κύριο αντικείμενο θα είναι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (κατατίθεται στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, με άγνωστο ακόμη το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015) και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Η β΄φάση αναμένεται να αρχίσει μετά τις 13 Οκτωβρίου και επί τάπητος θα τεθούν οι περίπου 1.000 εκκρεμότητες που καταγράφει η τρόικα στο Μνημόνιο, αλλά και τα ανοικτά «καυτά» μέτωπα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά (αναλογιστικές μελέτες για ταμεία, συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις), η ολοκλήρωση του αριθμού των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2014 και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι δαπάνες των νοσοκομείων, η «μικρή ΔΕΗ», κλπ.

Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, είναι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου (πρωτογενές πλεόνασμα) για δεύτερο συνεχές έτος, η οποία, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, συνηγορεί για φορολογικές αλλαγές προς την κατεύθυνση των ελαφρύνσεων. Σημειώνεται, ότι με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό (η τρόικα το υπολογίζει σε 12 δισ. ευρώ) και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν την Τετάρτη με τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Δένδια (11.30) και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη (15.00).

Το απόγευμα της Πέμπτης θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και την Παρασκευή με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε τη Δευτέρα αισιόδοξος για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους τόνισε ότι «η μόνη σωστή πληροφόρηση είναι αυτή που έχετε από εμένα και όχι από πουθενά αλλού».

Το πρωί της Δευτέρας ο Αντώνης Σαμαράς είχε άλλη μία συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.

Ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις του Γκίκα Χαρδούβελη με συναδέλφους του στην κυβέρνηση – Νίκο Δένδια, Χαράλαμπο Αθανασίου, Κυριάκο Μητσοτάκη, Γιάννη Μανιάτη και Μάκη Βορίδη – με αντικείμενο τις μνημονιακές εκκρεμότητες, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα