«Κόκκινος συναγερμός» στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τη βομβιστική επίθεση στον ΣΕΒ

Σε συναγερμό βρίσκονται το αντιτρομοκρατικό επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ., οι υπηρεσίες ασφαλείας και οι μονάδες τάξης, καθώς μετά την εντυπωσιακή βομβιστική επίθεση δύο αγνώστων κρανοφόρων στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, στην «καρδιά» της Αθήνας, τα στελέχη των διωκτικών αρχών, φοβούνται ότι θα εξαπολυθούν κι άλλες παρόμοιες ενέργειες τις επόμενες ημέρες.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Η ισχυρή έκρηξη στα γραφεία

του ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος και οι κινήσεις των βομβιστών, οι οποίοι, με αστραπιαίες κινήσεις, τοποθέτησαν το σακίδιο με τη βόμβα μόλις σε 8 δευτερόλεπτα και αποχώρησαν με μοτοσυκλέτα, δείχνοντας «εμπειρία» από παλιά, οδηγούν στην διαπίστωση ότι κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα γενιά τρομοκρατών, την 7η κατά σειρά, από τη μεταπολίτευση και μετά.

Ο προβληματισμός στα ανώτατα κλιμάκια της Αστυνομίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερος γιατί από όλες τις πλευρές δινόταν η εντύπωση ότι οι ένοπλες οργανώσεις που έδρασαν τα τελευταία χρόνια είχαν δεχθεί, με τις αλλεπάλληλες συλλήψεις, ισχυρά χτυπήματα, τα οποία τις είχαν οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια. Αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν πιθανό, όταν ολοκληρωθεί ο «κύκλος των χτυπημάτων», την ευθύνη της πρώτης βομβιστικής επίθεσης επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να αναλάβει οργάνωση με νέα ονομασία, ενώ ουσιαστικά θα πρόκειται για ασύλληπτα μέλη γνωστών στην Αντιτρομοκρατική οργανώσεων!

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στρέφονται και εστιάζουν σε άτομα, που στο πρόσφατο παρελθόν ίσως είχαν σχέση, η οποία δεν έγινε άμεσα αντιληπτή για να οδηγήσει σε συλλήψεις με πρόσωπα, που αναμίχθηκαν στις ενέργειες της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», του «Επαναστατικού Αγώνα», αλλά και άλλων ολιγομελών οργανώσεων, που εμφανίστηκαν κατά καιρούς και υπό συγκεκριμένες συνθήκες ανέστειλαν τη δράση τους. Κάποια υπολείμματα του μηχανισμού οδήγησαν τους αστυνομικούς του Εγκληματολογικού στην υποψία ότι ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε μεταλλικό σκεύασμα, πιθανόν κατσαρόλα, πρακτική, που έχει ακολουθήσει παλαιότερα η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» (χύτρες).

Από την άλλη, όμως, οι ίδιοι ερευνητές άφησαν να διαφανεί το ενδεχόμενο της πρόσμειξης της ζελατοδυναμίτιδας με ANFO (νιτρικό αμμώνιο και πετρέλαιο) το αποκαλούμενο και «εκρηκτικό της νοικοκυράς», λόγω των απλών υλικών του, το οποίο χρησιμοποιούσε κατά κόρον σε όλες σχεδόν τις βομβιστικές επιθέσεις ο «Επαναστατικός Αγώνας»! Και οι «Πυρήνες της Φωτιάς» είχαν χρησιμοποιήσει το ίδιο εκρηκτικό, αλλά τότε η Αντιτρομοκρατική είχε «δει» συνεργασία των δύο οργανώσεων στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι οικονομικοί στόχοι ήταν πάντα οι επιλογές του Επαναστατικού Αγώνα, ο οποίος με μέγα-βόμβες χτύπησε την Τράπεζα της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής-Απρίλιο του 2014- καθώς και το υπουργείο Οικονομικών στην πρώτη περίοδο δράσης του. Στο «κάδρο» βάζει η Αντιτρομοκρατική και την «Επαναστατική Ανατροπή», μια οργάνωση, που θεωρείται η συνέχεια της «6ης Δεκέμβρη», που είχε δράσει προ πενταετίας με βομβιστικές επιθέσεις και αποστολές φακέλων με σφαίρες.

Σημειώνεται, πάντως, ότι καμία από τις οπλαποθήκες του «Επαναστατικού Αγώνα» και της-επίσημα αλώβητης-«ΟΛΑ (Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών)», δεν έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα, που σημαίνει ότι παρά τις συλλήψεις, όπλα και εκρηκτικά, είναι στη «διάθεση» αυτών, που έλαβαν μέρος στην επίθεση κατά των γραφείων του ΣΕΒ. Η προειδοποίηση για την βομβιστική επίθεση στο «Βήμα» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έγινε από άντρα, που μιλούσε καθαρά ελληνικά και καλούσε από κλειστό χώρο, μάλλον από κινητό, το οποίο απενεργοποιήθηκε αμέσως.

Τα στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών «σάρωναν» τα συντρίμμια, αναζητώντας στοιχεία, που θα βοηθήσουν τις έρευνες. Την ίδια ώρα κλιμάκια αστυνομικών έπαιρναν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του ΣΕΒ και της Πρεσβείας, καταστημάτων, αλλά και από κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, από την συγκεκριμένη περιοχή αλλά και από την ευρύτερη, που εκτεινόταν έως τη Λεωφόρο Συγγρού και Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Η πρώτη βομβιστική επίθεση με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέβη στο πιο καλά φυλασσόμενο σημείο της Αθήνας, σε απόσταση 50 μέτρων από τη Βουλή των Ελλήνων, εναντίον του ΣΕΒ, που βρισκόταν στη λίστα των υποψήφιων στόχων της ΕΛ.ΑΣ.

Πίνακας βομβιστικών επιθέσεων κατά ΣΕΒ από το 1976

Η επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ ήταν η 5η από μία σειρά άλλων με τον ίδιο στόχο.

– Στις 10 Μαρτίου 1976 είχε τοποθετηθεί από τον ΕΛΑ εμπρηστικός μηχανισμός στα γραφεία του ΣEB, που δεν εξερράγη λόγω βλάβης.

– Στις 17 Απριλίου 1979, σημειώθηκαν εκρήξεις βομβών στα γραφεία του ΣEB στο Σύνταγμα από τον ΕΛΑ. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα, καθώς η επίθεση έγινε σε ώρα λειτουργίας των γραφείων.

-Στις 3 Απριλίου 1990 υπήρξε ταυτόχρονη εμφάνιση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη του μικτού ενόπλου σχήματος «ΕΛΑ- 1η ΜΑΗ», που μετά την τετραπλή βομβιστική επίθεση «επισημοποίησαν» τη σύμπραξή τους, με προκήρυξη γραμμένη σε δύο διαφορετικές γραφομηχανές. Οι εκρήξεις έγιναν σε διάστημα 20 λεπτών, με προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε δύο εφημερίδες. Οι βόμβες είχαν στόχο το κτίριο της ΓΣEE, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, πάλι τα γραφεία του ΣEB στην οδό Ξενοφώντος και το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Bορείου Eλλάδος.

– Τέλος, επίθεση στο ΣΕΒ, με εμπρηστικούς μηχανισμούς, πραγματοποίησε το Νοέμβριο του 2010 η οργάνωση «Μηδενική Ανοχή», που είχε χτυπήσει τότε και το «Κινέζικο Επιμελητήριο».

Keywords
Τυχαία Θέματα