Καζάνι που βράζει η Μόρια- Χρήση δακρυγόνων και δεκάδες συλλήψεις

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Mε τουλάχιστον τριάντα μία συλλήψεις αλλοδαπών, πέντε τραυματίες αστυνομικούς, υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα και κτήρια και φωτιές εντός και εκτός κέντρου υποδοχής μεταναστών στη Μόρια, έληξαν τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν χθες το απόγευμα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε τριάντα οκτώ προσαγωγές αλλοδαπών εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις

οι τριάντα μία. Ήδη όλη τη νύχτα σχηματίζονταν δικογραφίες κατά των ατόμων αυτών που φέρονται να πρωτοστάτησαν στα επεισόδια.

Σε χρήση δακρυγόνων προχώρησε η αστυνομία

Η ένταση που είχε δημιουργηθεί για αρκετή ώρα έληξε με την Αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων στο κέντρο ταυτοποίησης μεταναστών, στη Μόρια της Λέσβου.

Οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τη Μυτιλήνης για τις πρώτες βοήθειες.

Οικογένειες αμέτοχων αλλοδαπών κατέφυγαν στους ελαιώνες

Ο καταυλισμός εκκενώθηκε προσωρινά, ιδιαίτερα από τα μέλη των οικογενειών, που κατέφυγαν σε ελαιώνες κοντά στο χωριό Μόρια, ενώ μέσα στο Κέντρο τις ίδιες ώρες γίνονταν πραγματικές μάχες με πρωταγωνιστές Αφρικανούς μετανάστες που διαμαρτύρονται για τον πολύμηνο εγκλεισμό τους και τη μη εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 2 χθες το μεσημέρι, όταν Αφρικανοί μετανάστες προχώρησαν για ακόμα μια φορά σε διαμαρτυρία μπροστά στην υπηρεσία ασύλου.

Μπροστά στην ένταση σταμάτησαν τη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου οι υπάλληλοι

Το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέταση αιτημάτων ασύλου αφού οι ειδικοί υπάλληλοι αποχώρησαν, όπως κάνουν πάντα όταν προκαλείται ένταση για λόγους ασφαλείας.

Βλέποντας την αποχώρηση, οι αλλοδαποί, κυρίως Αφγανοί, άρχισαν να διαμαρτύρονται. Είναι αυτοί που επιδιώκουν να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου και να μην παρακωλύεται από τους Αφρικανούς η όλη διαδικασία.

Τότε ξεκίνησε η εξέγερση των Αφρικανών

Τότε και ξεκίνησε η εξέγερση των Αφρικανών η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις.

Αρχικά πυρπολήθηκαν κάδοι, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα αστυνομικών και άλλων εργαζομένων στο Κέντρο.

Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων περιόρισε την εξέγερση μέσα στον κυρίως χώρο ενώ από τις ανοιχτές πύλες άρχισαν αν διαφεύγουν οικογένειες προσφύγων.

Σε αντιπερισπασμό Αφρικανοί έβαλαν φωτιές βόρεια του καταυλισμού

Τότε σε αντιπερισπασμό, λένε αστυνομικές πηγές, Αφρικανοί, που βρίσκονταν έξω από το κέντρο, έβαλαν φωτιές σε ελαιώνες στη βόρεια και βορειοδυτική πλευρά του καταυλισμού.

Το έργο των Πυροσβεστών παρά τη βοήθεια, που δέχθηκαν από ομάδες προσφύγων, που διαφωνούν πλήρως με τα επεισόδια και τις εντάσεις, ήταν δύσκολο, αφού πολλοί Αφρικανοί μετανάστες δεν τους επέτρεπαν να επιχειρήσουν.

Τελικά οι φωτιές έσβησαν και δυνάμεις της Αστυνομίας μπήκαν στο Κέντρο.

Στις 10 Ιουλίου είχαν ξαναγίνει επεισόδια με αφορμή την απόρριψη αιτήματος ασύλου σε υπήκοο Αιτής

Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες στο κέντρο της Μόριας.

Το πρώτο είχε γίνει στις 10 Ιουλίου όταν δυνάμεις της Αστυνομίας επέδωσαν σε μετανάστη από την Αϊτή, που διέμενε στον καταυλισμό, απορριπτική απόφαση του αιτήματος ασύλου, που είχε υποβάλλει σε δεύτερο βαθμό.

Αυτό σήμαινε πρακτικά ότι έπρεπε να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο προαναχωρησιακό κέντρο προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της επανεισδοχής του στην Τουρκία.

Απέσπασαν προσωρινά τον παράτυπο μετανάστη από τους αστυνομικούς

Στην προσπάθεια σύλληψης του μετανάστη από την Αϊτή, Αφρικανοί κυρίως μετανάστες, άρχισαν να πετάνε πέτρες στους αστυνομικούς και απέσπασαν από τα χέρια τους τον μετανάστη.

Τότε επενέβησαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας προκειμένου να επιβάλλουν την τάξη.

Φωτιές ξέσπασαν πάλι σε διάφορα σημεία του Κέντρου, ενώ ομάδες μεταναστών δεν επέτρεπαν την είσοδο και την ανάπτυξη αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων.

Μεγάλες ήταν οι υλικές ζημιές των επεισοδίων

Ο απολογισμός της επεισοδίων, ήταν πέντε ολοσχερώς καμένα από τη φωτιά κοντέινερ, δυο με σημαντικές ζημιές από τη φωτιά και ένα με ζημιές από πέτρες, ενώ ολοσχερώς καταστράφηκε μια μεγάλη τέντα διαστάσεων 400 τετραγωνικών μέτρων που λειτουργούσε ως χώρος αναψυχής όσων διέμεναν στον καταυλισμό.

Το άρθρο Καζάνι που βράζει η Μόρια- Χρήση δακρυγόνων και δεκάδες συλλήψεις εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα