«Καζάνι που βράζει» Ειδομένη, Πειραιάς και Χίος – Στους 52.147 οι πρόσφυγες (έγγραφο)

Στους 52.147 έφτασε ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, ενώ την ίδια ώρα οξύνονται τα προβλήματα με τους ντόπιους κατοίκους στην Ειδομένη, αλλά και οι συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων σε προσφυγικά κέντρα.

Στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται οι περισσότεροι πρόσφυγες (28.794). Από αυτούς στην Ειδομένη εντός του καταυλισμού

είναι 11.318 άνθρωποι, ενώ σε τρεις περιοχές του Κιλκίς (Χέρσο- Πολύκαστρο- Plaza) φιλοξενούνται ακόμα 8.684 άτομα.

Στην Αττική διαμένουν 14.347 άτομα (τα περισσότερα στο λιμάνι του Πειραιά 5.084 και στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού 4.360). Στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.551, εκ των οποίων 1.405 στη Λάρισα. Στην Ανδραβίδα βρίσκονται 326 πρόσφυγες.

Στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν 6.129 άτομα, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (3.411), ενώ μέχρι τις 7.30 το πρωί σημειώθηκαν 566 νέες αφίξεις από τα τουρκικά παράλια.

Όλα αυτά ένα 24ωρο μετά τα μαχαιρώματα και τις συμπλοκές μεταξύ μεταναστών στην Χίο.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, χθες στην Ελλάδα βρίσκονταν 52.046 πρόσφυγες και μετανάστες.

Δείτε το έγγραφο και αναλυτικά πως κατανέμονται οι μετανάστες σε όλη την χώρα

Κατάληψη της γέφυρας του Αξιού από κατοίκους της Ειδομένης

«Φιλοξενία τέλος». Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν οι κάτοικοι της Ειδομένης οι οποίοι θέλουν την εκκένωση της περιοχής από τους πάνω από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σήμερα προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της γέφυρας του Αξιού, στο ρεύμα προς την Ειδομένη, εκφράζοντας την αγανάκτηση τους, όπως λένε.

«Αγανάκτηση δεν εκδηλώνεται μόνο από τους πρόσφυγες, αλλά και από τους κατοίκους οι οποίοι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους» δήλωσε ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης.

Εξέφρασε δε τους φόβους του για το ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ κατοίκων και προσφύγων.

Την ίδια ώρα ηρεμία επικρατεί στην Αλεξάνδεια Ημαθίας, και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο 722 όπου έφτασαν χθες διακόσιοι περίπου πρόσφυγες από τα Γιάννενα. Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης δήλωσε ότι όλοι οι πρόσφυγες διανυκτέρευσαν στο κέντρο φιλοξενίας που έχει δημιουργηθεί, χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.

Αδειάζει ο Πειραιάς

Στο μεταξύ από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν τρία λεωφορεία της ΕΘΕΛ με περισσότερους από 170 πρόσφυγες και μετανάστες με προορισμό το κέντρο φιλοξενία στον Ελαιώνα.

Σύμφωνα με το σημερινό σχεδιασμό, περίπου 500 άνθρωποι αναμένεται να μεταφερθούν από το λιμάνι του Πειραιά προς το συγκεκριμένο “hot spot”.

Χθες με λεωφορεία μεταφέρθηκαν 296 μετανάστες και πρόσφυγες στον Ελαιώνα και 72 ακόμα στο κέντρο φιλοξενία στον Κατσικά Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται 5.074 άτομα.

Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει το από τα Δωδεκάνησα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με μόλις 10 μετανάστες και πρόσφυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα