Κατατέθηκε η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Κατατέθηκε σήμερα, Πέμπτη στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ, και του δικαίου της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην πρόταση, που κατέθεσε

η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, «με στόχο την επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, και την αποκατάσταση της εργατικής νομοθεσίας, με την νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται καταρχήν η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία ανεξαρτήτως ηλικίας, από 586 ευρώ μικτά μηνιαία και 511 ευρώ μικτά μηνιαία για τους κάτω των 25 ετών που είχε μειωθεί».

Προτείνεται επίσης «η κατάργηση των μνημονιακών αντεργατικών και αντιδημοκρατικών νομοθετικών ρυθμίσεων του 2010-2014, που έπληξαν τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες κατά παράβαση του Συντάγματος και της διεθνούς εργατικής νομοθεσίας. Η αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της μετενέργειας καθώς και του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ».

Στη αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι αν ψηφιστεί η παρούσα πρόταση νόμου, θα αποτελεί μια μεγάλη δημοκρατική τομή όμως επειδή θεωρούν ότι τα περιθώρια βελτίωσης του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν οριοθετούνται μόνο στην επαναφορά όσων ίσχυαν το 2009 προαναγγέλλεται και νέα νομοθετική πρωτοβουλία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με την οποία θα προτείνεται αναβάθμιση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τους, ώστε να επιτυγχάνεται:

α) Ο μέγιστος αριθμός δέσμευσης-κάλυψης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε εθνικό, κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο, για τη διασφάλιση ομοιογένειας των εργασιακών σχέσεων.

β) Η διεύρυνση του περιεχομένου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα θεσμικής και μισθολογικής φύσης ζητήματα και στις ρήτρες προσαρμογής στις ιδιαιτερότητες επαγγελμάτων, επιχειρήσεων ή γεωγραφικών περιοχών.

γ) Η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου των ΣΣΕ και στους ομίλους επιχειρήσεων.

δ) Η βελτίωση του πλαισίου συλλογικής διαπραγμάτευσης και στη δημόσια διοίκηση.

Επίσης, θα προτείνεται η θέσπιση θεσμών ενισχυμένης λαϊκής και εργατικής συμμετοχής, άμεσης δημοκρατίας και ουσιαστικού εργατικού και κοινωνικού ελέγχου σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων για ζητήματα οικονομικής, κοινωνικής και εργατικής πολιτικής.

Το άρθρο Κατατέθηκε η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα