«Κατάσταση πολιορκίας» στα σύνορα της χώρας ‏

Σε «κατάσταση πολιορκίας» βρίσκεται από τα θαλάσσια, αλλά και τα χερσαία σύνορά της η χώρα, καθώς οι πληροφορίες, που φθάνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάνουν λόγο για περίπου δύο εκατομμύρια ψυχές, που περιμένουν στα τουρκικά παράλια την ευκαιρία να περάσουν σε ελληνικό έδαφος!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τα στοιχεία για την εκρηκτική κατάσταση, που προκαλούν πυρετό στην Αθήνα για το τι μέλλει γενέσθαι, παρέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στα μέλη της επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης,

στη Βουλή, όπου ανέφερε ότι:

Υπάρχει αύξηση εισόδου στη χώρα μας παράτυπων μεταναστών ή προσφύγων από φλεγόμενες περιοχές (Συρία) κατά 130% το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Αυτή τη στιγμή», είπε, «υπάρχουν περί τους 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες στα τουρκικά παράλια, άλλοι 1.200.000 στην Ιορδανία και συνολικά 4.500.000 στα παράλια της Μεσογείου». Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 10.445 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Αξιωματούχοι, υπεύθυνοι των σωμάτων που αντιμετωπίζουν, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές και μέσα, την κατάσταση καθημερινά στα σύνορα και ιδιαίτερα στα νησιά της χώρας, πιστοποιούν ότι αυτή την εποχή, σε καθημερινή βάση, 500 άνθρωποι, οικογένειες με μωρά ή και ασυνόδευτα παιδιά, περνάνε κάθε μέρα στα ελληνικά νησιά, με κίνδυνο της ζωής τους. Για του λόγου το αληθές, αποκαλύπτουν ότι μέσα σε μόλις 5 ώρες και 30 λεπτά, δύο ημέρες μετά το Πάσχα, 234 παράτυποι μετανάστες, που άφησαν πίσω τους φωτιές, αίμα και στάχτες, πέρασαν στα παράλια των ελληνικών νησιών και εντοπίστηκαν από άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος.

Στη 1:40΄ το πρωί, στην περιοχή Κάρφα-Νένητα Χίου, συνελήφθησαν 79 μετανάστες, εκ των οποίων 24 από Ιράκ, 46 από Συρία, 14 από Σομαλία, 4 από Καμερούν και ένας από την Παλαιστίνη. Είχαν περάσει λίγο νωρίτερα με ξύλινη λέμβο από τα τουρκικά παράλια. Στις 06:45, στη Σάμο, εντοπίστηκαν 40 μετανάστες, εκ των οποίων 22 από Συρία, 9 από Νιγηρία, 3 από Κονγκό, 2 από Λιβερία και από ένας από Αφγανιστάν, Καμερούν, Σομαλία και Ακτή Ελεφαντοστού. Σχεδόν ταυτόχρονα στο Γιόσωνα Καρδάμυλων Χίου, οι Λιμενικοί εντόπισαν 32 παράτυπους μετανάστες από τη Συρία, και αυτοί προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια.

Στις 07:05 στο Λουμπούδι Τήλου συνελήφθησαν δύο δουλέμποροι από την Ουκρανία, οι οποίοι με σκάφος είχαν αποβιβάσει 75 μετανάστες, εκ των οποίων οι 64 από Συρία και οι 11 από το Αφγανιστάν. Στην Αλεξανδρούπολη συνελήφθησαν 8 μετανάστες από το Πακιστάν, που μόλις είχαν φθάσει από τις τουρκικές ακτές. Στη Λέσβο και στη Χίο μόνο την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα, επιχείρησαν να αποβιβαστούν 618 άτομα. Σε 19 διαφορετικές επιχειρήσεις προχώρησε το Λιμενικό, οι άνδρες και γυναίκες του οποίου έχουν φθάσει από την σωματική κόπωση στα όριά τους, ενώ εντοπίστηκαν επίσης 36 μετανάστες στη Σαμοθράκη, 69 στο Φαρμακονήσι, 71 στην Κω και 82 στη Σάμο.

Το μαρτύριο, όμως, συνεχίζεται. Αφού δεν μπορούν να βρουν, έστω και προσωρινό κατάλυμα, στήνουν πρόχειρα «νοικοκυριά» σε υπαίθριους χώρους και σε παγκάκια, για να περάσουν οι πρώτες νύχτες και μετά να βρεθούν στην Αθήνα. Από εδώ, κάποιοι από τους πραγματικούς πρόσφυγες (Σύροι), θα περιμένουν να πάρουν το περιβόητο fast track, που θα τους επιτρέψει να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Εκεί θα μείνουν, σύμφωνα με όσα εξαγγέλλονται από κυβερνητικές πηγές, τουλάχιστον επί ένα τρίμηνο, μέχρι η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει για την τύχη τους. Υπό τις δραματικές συνθήκες που δημιουργούνται, καθώς οι χιλιάδες φυγάδες των χωρών τους προστίθενται σε ήδη άλλα δύο εκατομμύρια μετανάστες που ζουν στη χώρα και τους οποίους δεν μπορούν να «σηκώσουν» οι υποδομές της, σύμφωνα με τους αρμοδίους, εξαγγέλλονται μέτρα.

Ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί, που κρατάνε στα χέρια τους «αναμμένα κάρβουνα», προσπαθούν, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να βρουν ειδικούς χώρους παραμονής για τους μετανάστες. Για τον λόγο αυτό «βολιδοσκοπούνται στρατόπεδα», τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως και καταυλισμοί, που πληρούν τις προϋποθέσεις για να μετατραπούν σε χώρους κράτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα