Καταρρέουν τα Βαλκάνια! Ο Πλένκοβιτς ανακοίνωσε την πτώση της κυβέρνησης

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

«Φωτιά» έχει ανάψει στα Βαλκάνια, μετά τα γεγονότα που ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης στα Σκόπια.

Σε ένα πολύ κρίσιμο διάγγελμα, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς και ηγέτης του βασικού κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, Croatian Democratic Union ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης της χώρας.

Αυτό συνέβη, μετά την αποχώρηση του μικρότερου εταίρου, του κόμματος Bridge of Independent

Lists (Most).

Τώρα, και σε συνθήκες απόλυτης αναταραχής, αναζητείται νέος εταίρος ώστε να ανακτηθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή και να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη.

Αυτή είναι η δεύτερη κυβέρνηση του HDZ-Most που κατέρρευσε από τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου 2015.

Η διάλυση της κυβέρνησης προκαλεί σοβαρές αναταραχές στη χώρα, με την αβεβαιότητα να πνίγει τον λαό, που τρέμει την ίδια ώρα για το προσφυγικό και την τρομοκρατία που θα βρουν έτοιμο έδαφος για να αναπτυχθούν.

Η διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού είναι το αποτέλεσμα της διχογνωμίας και της έντασης που δημιουργήθηκε μεταξύ τους με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές σε όλα τα επίπεδα. Η Κροατία παραμένει σε ύφεση για αρκετά χρόνια, λόγω της κρίσης χρέους.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Ζντράβκο Μάριτς. Η ψηφοφορία είχε οριστεί για τις 27 Απριλίου.

Κατά τη διαδικασία, το βασικό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού κάλεσε τους βουλευτές του και εκείνους του συνεργαζόμενου κόμματος, να καταψηφίσουν την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης. Αυτή ακριβώς ήταν η στιγμή που αποχώρησε ο μικρότερος εταίρος.

Οι τρεις από τους τέσσερις υπουργούς του MOST και συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών Βλάχο Όρεπιτς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Άντο Σπρίγιε και ο υπουργός Ενέργειας, Σλάβεν Ντομπρόβιτς, καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση περί στήριξης του υπουργού Οικονομικών, ενώ ο τέταρτος υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιβάν Κόβατς, δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση.

Ο Πλένκοβιτς δήλωσε άμεσα ότι θα πάψει τους τρεις υπουργούς και ζήτησε από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου να ετοιμάσει την απόφασή του.

Το MOST αποσύρθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η πλειοψηφία χάθηκε και η κυβέρνηση διαλύθηκε.

Το άρθρο Καταρρέουν τα Βαλκάνια! Ο Πλένκοβιτς ανακοίνωσε την πτώση της κυβέρνησης εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα