Καταιγίδα ανατιμήσεων σε τρόφιμα – υπηρεσίες με ΦΠΑ 24% (λίστα)

Το πορτοφόλι όλων των πολιτών θα πλήξει η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα από το 23% στο 24% σε μια περίοδο που τα περισσότερα νοικοκυριά στενάζουν κάτω από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η… ιδέα ανήκει στην Αθήνα και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες πήρε την έγκριση από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Η ελληνική κυβέρνηση κατέφυγε σε αυτή τη λύση προκειμένου να καλύψει ένα

μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% για το 2017-2018.

Η δημοσιονομική τρύπα δημιουργήθηκε από την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ αλλά και από την απόφαση να μην αυξηθεί σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά ότι με αυτήν την κίνηση θα μπουν στα κρατικά ταμεία περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την πρώτη Ιουλίου και υπολογίζεται ότι θα επιφέρει ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ενδεχομένως, σε κάθε προϊόν η αύξηση να μην γίνεται άμεσα αισθητή, συνολικά, ωστόσο, τα έξοδα του μήνα θα αυξηθούν σημαντικά.

Ποια προϊόντα θα αυξηθούν

Καφές – Τσάι – Κακάο
Ηλιέλαιο – Αραβοσιτέλαιο
Αλλαντικά
Κονσέρβες
Σάλτσες
Μαργαρίνες
Ζάχαρη
Τσίχλες-Καραμέλες
Αλεύρι–Φρυγανιές
Ψωμί τοστ-Ψωμί γεμιστό (ελιές, σταφίδες κ.λπ.)
Μπισκότα
Παγωτά
Αναψυκτικά -Χυμοί
Μέλι – Μαρμελάδες
Σοκολάτες-Γκοφρέτες
Τυρόπιτες – Πίτσες
Χυμοί φρούτων
Μπύρες-Οινοπνευματώδη

Οι αυξήσεις στις υπηρεσίες

εισιτήρια μέσων μεταφοράς
εστίαση
ταξί
Επισκευή και συντήρηση κατοικιών
Άνθη – φυτά
Αποχέτευση
Ζωοτροφές για κατοικίδια

Ανεβαίνει η βενζίνη

Το «τσίμπημα» στον ΦΠΑ θα έχει επιπτώσεις και στη βενζίνη, η τιμή της θα πάρει την ανιούσα και σε συνδυασμό με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 5 λεπτά το λίτρο.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η τιμή της θα… πετάξει από τα 1,362 ευρώ σήμερα στα 1,435.

Στο στόχαστρο ο χαμηλός συντελεστής

Η κουβέντα για τη διαπραγμάτευση αρχίζει πάλι από τη Δευτέρα που θα επιστρέψουν οι πιστωτές στην Αθήνα και στο τραπέζι αναμένεται να μπει και το σενάριο της αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες, σινεμά και θέατρα και σήμερα ανέρχεται στο 6%.

Υπενθυμίζεται, ότι οι πολίτες εκτός από το «χαστούκι» με τον ΦΠΑ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και μια σειρά αυξήσεων άλλων έμμεσων φόρων, όπως σε τσιγάρα, κινητή τηλεφωνία, συνδρομητικά κανάλια και την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία. Ανατιμήσεις αναμένονται και στα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα