Ήρθε το πόρισμα: Πετσοκόβουν τον ιδιωτικό τομέα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στα χέρια Κατρούγκαλου το πόρισμα των 60 σελίδων για τα εργασιακά και όπως φαίνεται στα χέρια του είναι και το μέλλον του ιδιωτικού τομέα που μάλλον είναι δυσοίωνο με μόνο μικρή επέκταση των συλλογικών συμβάσεων!

Σχετικά με τους μισθούς τα νέα δεν είναι καλά, αφού για τον κατώτατο θα πρέπει να εξετάζονται δύο παράγοντες οι οποίοι θα επηρεάζουν το μέγεθος του. Ο πρώτος παράγοντας που λειτουργεί σαν «κόφτης», είναι η κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα αλλά και στον ίδιο

τον εργασιακό τομέα που δεν επιτρέπει αυξήσεις στο μισθό τον οποίο θα διαπραγματεύονται σε συγκεκριμένα πλαίσια εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ .

Το δεύτερο «μαχαίρι» αφορά στην οικονομική δύναμη της εταιρείας και την προτεραιότητα των αναγκών της. Εάν η εταιρεία κινδυνεύει έχει κάθε δικαίωμα να μειώσει, κατά παρέκκλιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τους μισθούς των εργαζομένων προκειμένου να σώσει τα ταμεία της.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, τα μέλη της επιτροπής των «Σοφών» δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη για να γνωρίζουμε το τι θα συμβεί. Άλλοι προτείνουν τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με καθολική εφαρμογή και άλλοι τον καθορισμό του από την ίδια την κυβέρνηση μέσω διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός μειωμένος κατά 32% στην 6η πράξη του υπουργικού συμβουλίου το 2012 θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ακόμα πιο μειωμένο βάσει προϋπηρεσίας τουλάχιστον δύο ετών. Στη δεύτερη περίπτωση θα διατηρηθεί ως είναι , στα 510 ευρώ μικτά, με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια και όλα όσα θεσμοθετήθηκαν με την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου.

Μένει να αποφασίσουν τα μέλη της Επιτροπής των «Σοφών» αν θα μείνει όρθιος ο ιδιωτικός τομέας.

Το άρθρο Ήρθε το πόρισμα: Πετσοκόβουν τον ιδιωτικό τομέα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα