Ηλεκτρονικοί έλεγχοι για συντάξεις-«μαϊμού»

Στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν όσοι λαμβάνουν συντάξεις-«μαϊμού», καθώς με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στήνεται ηλεκτρονικός έλεγχος. Σύμφωνα με το μέτρο, εάν κάποιος συγγενής αποβιώσαντος συνταξιούχου δεν δήλωσε τον θάνατό του και εξακολουθεί να παίρνει τη σύνταξή του, δεν θα υποβάλει δήλωση. Ως εκ τούτου, εάν διασταυρωθούν τα στοιχεία των συντάξεων, που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις συντάξεις, που δηλώνονται στην εφορία, θα εντοπιστούν αυτοί που παίρνουν, αλλά δεν δηλώνουν τις συντάξεις.

Ο μηχανισμός έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει

και χθες ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, κος Χάρης Θεοχάρης παρέδωσε στον υπουργό Εργασίας, κο Γιάννη Βρούτση, τα στοιχεία των διασταυρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο ΤΣΜΕΔΕ / ΕΤΑΑ όπου ασφαλίζονται μηχανικοί και εργολήπτες.

Από αυτά προκύπτει ότι:
- Από τους 19.972 ασφαλισμένους, ένα ποσοστό 0,67% (134 άτομα) δεν είχε καθόλου ΑΦΜ, ενώ ποσοστό 5,55% (1.109 άτομα) είχε λανθασμένο ΑΦΜ.
- 1.542 ασφαλισμένοι (ποσοστό 8,23%) εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση.
- 707 ασφαλισμένοι (ποσοστό 3,77%) δεν υπέβαλλαν δήλωση παρότι υποχρεούνταν εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ.
- 2.011 ασφαλισμένοι (ποσοστό 11,70%), δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το Ταμείο.
- 1.677 είναι οι συνταξιούχοι του Ταμείου με αναπηρία (ποσοστό 9,8%, ενώ ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%).
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα για τον τομέα υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ) του ΕΤΑΑ. Με βάση τα στοιχεία, το 5,5% των συνταξιούχων έχει λάβει ποσό σύνταξης άνω των 6.000 ευρώ και δεν έχει προβεί σε δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων

Keywords
Τυχαία Θέματα