Ιατροδικαστική Υπηρεσία: Ένα στα τρία τροχαία δυστυχήματα οφείλονται στο αλκοόλ!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Σήμα κινδύνου προς οδηγούς από την ελληνική ιατροδικαστική υπηρεσία σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ πριν από την οδήγηση.

Τις ημέρες των εορτών παρατηρείται, επισημαίνει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, αύξηση των τροχαίων και περίπου όπως διαπιστώνεται επιστημονικά ένα στα τρία τροχαία ατυχήματα η δυστυχήματα οφείλονται στο αλκοόλ!

«Το κυρίως ερώτημα που επικρατεί αυτές τις ημέρες είναι το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να φτάσει τα νόμιμα όρια κατανάλωσης αλκοόλ», αναφέρει

η Ελληνική Ιατροδικαστική Υπηρεσία, προσθέτοντας σε ανακοίνωσή της, ότι «ο κάθε οδηγός πρέπει να γνωρίζει ότι το να φτάσει το όριο του 0,25 γραμ./λίτρο εκπνεόμενου αέρα στα αλκοτέστ, που πραγματοποιούνται από την Τροχαία, ή τα 0,50 γραμ./λίτρο αίματος με τη διαδικασία της αιμοληψίας, είναι πάρα πολύ εύκολο».

Η ΕΙΕ επισημαίνει ακόμη ότι ο επηρεασμός της οδηγικής ικανότητας ενός ατόμου εξαρτάται όχι μόνο από τη ληφθείσα ποσότητα, αλλά και από άλλα χαρακτηριστικά, όπως η διατροφή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης, άλλα νοσήματα, η χρόνια κατανάλωση, η πρόσμιξη αλκοόλ με αναψυκτικά και άλλα.

«Συνεπώς η λογική «θα πιω ένα ποτηράκι βότκα (40ml) και θα σταματήσω για να μπορώ να οδηγήσω » δεν μπορεί απόλυτα να ισχύει.
Η μόνη λύση για ασφαλή οδήγηση είναι η μηδενική κατανάλωση αλκοόλης από τον οδηγό», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΙΕ, δρ Γρηγόρης Λέων.

Προσθέτει δε ότι, ειδικά εφέτος που οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες, είναι σημαντικό ο οδηγός να είναι σε πλήρη νηφαλιότητα.

«Μόνο με μηδενική κατανάλωση αλκοόλ θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στη μείωση των οδικών ατυχημάτων», καταλήγει.

Το άρθρο Ιατροδικαστική Υπηρεσία: Ένα στα τρία τροχαία δυστυχήματα οφείλονται στο αλκοόλ! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα