Η ζωή αλλάζει λένε πολίτες και αγορά

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Γιώργου Αυτιά

Όλα λοιπόν αλλάζουν από την 1η Ιουνίου. Πώς αντιδρούν αγορά και ενδιαφερόμενες κοινωνικά ομάδες; Να τα δούμε αναλυτικά:

Αγορά

Κατά την Ένωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος και τον Πρόεδρο Βασίλη Κορκίδη, «Το εμπόριο θα δεχθεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα μετά το “σοκ” του προηγούμενου Ιουλίου (μετάταξη πληθώρας προϊόντων με συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%), εξαιτίας της αύξησης κατά μία ποσοστιαία

μονάδα του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ, από την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους».

Ακρίβεια

Κατά τους εμπόρους, «το μεγαλύτερο βάρος θα κληθεί να σηκώσει το χονδρικό εμπόριο (+222 εκ. ευρώ), ενώ ιδιαίτερα επιζήμιες θα είναι οι επιπτώσεις στην κατανάλωση χιλιάδων αγαθών ευρείας κατανάλωσης, όπως τα συσκευασμένα προϊόντα και τρόφιμα (κυρίως σε Supermarkets), τα καύσιμα, η ένδυση και υπόδηση και μία σειρά παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως οι ιατρικές, καλλιτεχνικές κ.ά.».

Τουρισμός

Υπάρχει έντονος προβληματισμός. Οι επιβαρύνσεις λόγω αυξημένου ΦΠΑ τόσο στον κλάδο του τουρισμού (436 εκ. ευρώ συνολικά έσοδα από ΦΠΑ το 2016), όσο και σε εκείνον της εστίασης (μετάταξη στο 24% και είσπραξη επιπλέον 36 εκ. ευρώ την περίοδο 2016/2015), θα οδηγήσουν στην απεμπόληση πληθώρας εθνικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και στην ασύμμετρη επιβάρυνση του μέσου καταναλωτή.

Μεταφορές

Η επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 24% αναμένεται πως θα προκαλέσει κατακόρυφη άνοδο και στο κόστος των οδικών και των ακτοπλοϊκών μεταφορών. Είναι δεδομένο πως η αύξηση του σχετικού φόρου θα μετακυλιστεί αποκλειστικά και μόνο στο επιβατικό κοινό (+40 εκ. ευρώ επιβαρύνσεις το 2016), προκαλώντας μείωση της ζήτησης και απώλεια των επιπρόσθετων προσδοκώμενων κρατικών φορολογικών εσόδων. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει την προσοχή μας πως ο συντελεστής ΦΠΑ στα μεταφορικά μέσα αυξήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο από 13% σε 23%, με συνέπεια την αξιοσημείωτη άνοδο της τιμής των επιβατικών εισιτηρίων.

Νησιά

Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και την εξομοίωσή του με εκείνο της υπόλοιπης Επικράτειας. Μετά τη Ρόδο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο και τη Σκιάθο, που απώλεσαν τον προηγούμενο Οκτώβριο τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, ακολουθούν, από την 1η Ιουνίου, τα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος. Οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας θα βιώσουν μία δραματική συρρίκνωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματός τους, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στο συγκριτικά αυξημένο, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, κόστος διαβίωσης που αντιμετωπίζουν.

Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος ΕΕΣΕ «…Ο μεγαλύτερος λογαριασμός του “πολυνόμου” και του “υπερμνημονίου” έρχεται από την αύξηση του ΦΠΑ και ανέρχεται σε 437 εκατ. ευρώ. Η αδύναμη οικονομικά Ελλάδα με 24% ΦΠΑ θα προσπαθήσει να ανταγωνιστεί την Γερμανία και την Κύπρο με ΦΠΑ 19%, την Γαλλία και τη Βρετανία με 20%, την Ισπανία με 21%, την Ιταλία με 22% και τις γείτονες χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία με 20%. Κανείς άραγε δεν είπε στους δανειστές ότι από τα 87 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο το 19% δηλαδή, τα 17 δισ. ευρώ προέρχονται από ανείσπρακτο ΦΠΑ; Κανείς δεν είδε ότι όταν ο ΦΠΑ ήταν στο 19% το κράτος εισέπραττε 16,3 δισ. ευρώ, όταν ήταν 21% εισέπραττε 14,4 δισ. ευρώ και με 23% το ποσό έπεσε στα 13,7 δισ. ευρώ; Δεν γνωρίζει η Κομισιόν ότι το “VAT GAP” στην Ελλάδα ανέρχεται στο 33% με “ετήσιο κενό ΦΠΑ” 6,7 δισ. ευρώ, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ των 28 είναι 16%; Ο εφιάλτης του ΦΠΑ δυστυχώς συνεχίζεται αυξητικά και αναπαράγεται αναποτελεσματικά».

Το άρθρο Η ζωή αλλάζει λένε πολίτες και αγορά εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα