Η πρώτη γυναίκα που έφτασε στο Έβερεστ, έφυγε από τη ζωή

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Έχασε την μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 77 ετών, η Ζούνκο Ταμπέι, η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στην υψηλότερη κορφή του κόσμου και αργότερα στις επτά ψηλότερες βουνοκορφές παγκοσμίως. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του θανάτου της από τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, η Ζούνκο «έφυγε» την Πέμπτη, μετά από τετραετή μάχη με την επάρατη νόσο.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Ταμπέι ήταν το 1975, όταν ούσα μέλος της Αποστολής Γυναικών της Ιαπωνίας στο Έβερεστ, κατάφερε να πατήσει την κορυφή του Έβερεστ που βρίσκεται στα

8.850 μέτρα. Η ίδια, είχε μιλήσει για το πάθος της να σκαρφαλώσει στην ψηλότερη βουνοκορφή- ένα πάθος που την οδήγησε να αφήσει την μόλις 3 χρονών κόρη της στη φροντίδα του συζύγου της. «Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία στο κεφάλι μου ότι ήθελα να αναρριχηθώ σε εκείνο το βουνό, ό,τι και να έλεγαν οι άλλοι», είχε πει σε συνέντευξη της.

Το 1922, η ατρόμητη Ζούνκο γίνεται η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να φτάσει τις υψηλότερες κορυφές σε κάθε μία από τις ηπείρους του πλανήτη. Ασταμάτητη, συνεχίζει να παλεύει για την προστασία των βουνών ενώ η διάγνωση των γιατρών όχι μόνο δεν της έκοψε τα φτερά αλλά της έδωσε περισσότερο θάρρος για τη ζωή.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο NHK, η τελευταία της διαδρομή ήταν τον περασμένο Ιούλιο στο διάσημο βουνό Φίτζι της Ιαπωνίας, με μια ομάδα παιδιών του γυμνασίου από την περιοχή της χώρας που καταστράφηκε με τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Η Ζούνκο, μιλούσε με περηφάνια για τα κατορθώματα της. Στην εφημερίδα Japan Times το 2012, περίεγραφε την σκληρή αντιμετώπιση της κοινωνίας για την αποστολή στα Ιμαλάια η οποία αποτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες.

Σημειώνεται ότι την εποχή του ’70, οι κοινωνίες ήταν αυστηρά ανδροκρατούμενες και επικρατούσε η άποψη πως οι γυναίκες πρέπει να μένουν στο σπίτι. Η Ζούνκο όμως, επαναστάτησε στα στερεότυπα της εποχής και το όνομα της θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην ιστορία.

Το άρθρο Η πρώτη γυναίκα που έφτασε στο Έβερεστ, έφυγε από τη ζωή εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα