Η πραγματική οικονομία βγαίνει χαμένη από τις πολιτικές εξελίξεις

Βαρύς θα είναι ο «λογαριασμός» για τους πολίτες από την προσεχή Δευτέρα, καθώς το δίμηνο των πολιτικών εξελίξεων είχε συνέπειες για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια ταμεία. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τη διευρυνόμενη υστέρηση στα έσοδα (άνω των 2 δισ. ευρώ), την τρύπα των 1,5 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία (όπου τα αποθεματικά στερεύουν επικίνδυνα), τον περιορισμό της ρευστότητας από τις εκροές στο τραπεζικό σύστημα και βέβαια, το κυριότερο, τα πιεστικά χρονικά περιθώρια για να παραμείνει

η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις τράπεζες.

Στο Eurogroup τη Δευτέρας θα μεταβεί ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος προειδοποιεί ότι αν δεν κλείσει η εκκρεμούσα αξιολόγηση με την τρόικα ως τις 28 Φεβρουαρίου που εκπνέει η παράταση του μνημονίου, ελλοχεύουν κίνδυνοι: Η Ελλάδα θα χάσει τα 7,2 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση που ανέμενε από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα αναγκαστεί να επιστρέψει (έστω και προσωρινά) τα 11,4 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «θα βρεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις αγορές, όποτε τις χρειαστεί» και, ίσως το πιο σοβαρό, «η ΕΚΤ από την 1η Μαρτίου θα σταματήσει την παροχή της συνήθους ρευστότητας».

Πηγές των Βρυξελλών σημειώνουν ότι η δυνατότητα επιμήκυνσης του τρέχοντος προγράμματος θα εξετασθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά με δεδομένο ότι δεν θα έχει γίνει ακόμη η ορκωμοσία μιας νέας κυβέρνησης ο κ. Χαρδούβελης είναι προφανές ότι δεν θα έχει νομιμοποίηση για σοβαρές διαβουλεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, τον Φεβρουάριο η νέα κυβέρνηση, εφόσον σχηματιστεί μετά τις εκλογές, έχει μπροστά της ένα πενθήμερο-«φωτιά» στις Βρυξέλλες, που αρχίζει με τη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται με νέο Eurogroup στις 16 του ίδιου μήνα.

«Είναι αυτονόητο ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί ένα σύντομο χρονικό διάστημα για να ενημερωθεί για τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και για να καταθέσει τις προτάσεις της», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. «Εξ όσων αντιλαμβάνομαι οι θεσμικοί μας εταίροι θα ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη, έτσι ώστε η διαπραγμάτευση να προχωρήσει γρήγορα επί της ουσίας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στην Κουμουνδούρου επεξεργάζονται σχέδιο για τεχνική παράταση του μνημονίου διάρκειας τεσσάρων ως έξι μηνών. Αυτό εννοεί και ο πρώην υπουργός Γιάννης Δραγασάκης, όταν λέει ότι «μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει χρόνο για να λειτουργήσει η δημοκρατία». Ωστόσο, το ίδιο βράδυ που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δήλωνε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να συνομιλήσει με την τρόικα ο κ. Δραγασάκης «απαντούσε» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απευθυνθεί στην τρόικα, αλλά μόνο με τους θεσμούς που τη συναποτελούν. Πρόσθετε μάλιστα ότι δεν ενδιαφέρεται να «κλείσει» την εκκρεμούσα αξιολόγηση.

Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, το όνομα του οποίου ακούγεται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα «όχι» που ενδεχομένως να διατυπώσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους δεν συνεπάγονται «σε καμία περίπτωση» έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Ανησυχεί η Τρόικα

Στελέχη της τρόικας εκφράζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις «βαθιά ανησυχία», φοβούνται δυσκολίες συνεννόησης με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμούν ότι «υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας που αντικειμενικά μεγαλώνει την απόσταση των δύο πλευρών για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα».

Παρά τις πληροφορίες ότι η τριμερής υπολογίζει πλέον το δημοσιονομικό κενό ακόμη και σε 5 δισ. ευρώ (!) για το 2015, αρμόδιος παράγοντας της τριμερούς σημειώνει στο «Βήμα»: «Δεν έχουμε στα χέρια μας αριθμούς και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αριθμούς, αν δεν ξαναρχίσει η αξιολόγηση που διακόπηκε».

Το τελευταίο ραντεβού με την τρόικα έγινε στο Παρίσι στις 27 Νοεμβρίου, ακολούθησε το email Xαρδούβελη με τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά και λίγο πριν τις γιορτές διέρρευσε η σύντομη έκθεση της τρόικας που αποτέλεσε την τελευταία «φωτογραφία» των διαβουλεύσεων. Καταγράφεται η ελληνική δέσμευση για αύξηση του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% και για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κάτω από τα γενικά όρια ηλικίας. Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης πρότεινε από 1ης Ιουλίου (αν πέσουν έξω τα έσοδα) την απόσυρση της μείωσης κατά 30% της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης για το 2015 και το 2016, την επιβολή φόρου πολυτελείας και την αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ.

Η τρόικα από την πλευρά της επιμένει για νέα ανεξάρτητη υπηρεσία συλλογής των εσόδων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θεσμοθέτηση του λοκ άουτ, νέο μισθολόγιο και απολύσεις στο Δημόσιο, αλλαγή της ρύθμισης των χρεών για τις 100 δόσεις (με εισαγωγή περιουσιακών-εισοδηματικών κριτηρίων), απελευθέρωση των κλειστών αγορών (αερίου, ηλεκτρισμού) και άρση της προστασίας για τους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας.

Η αγορά έχει ανάγκες

Πέρα όμως από τους αριθμούς και τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πολύ δύσκολη κατάσταση στην πραγματική οικονομία και την πίεση που υφίστανται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η ανεργία παραμένει στο 25,5% (ΕΛΣΤΑΤ, γ’ τρίμηνο 2014), ενώ στις ηλικίες ως 24 ετών ένας στους δύο είναι άνεργος.

Οι τράπεζες έκλεισαν ξανά τη στρόφιγγα προς τους μικρομεσαίους, τα επενδυτικά σχέδια πάγωσαν, η πτώση του τζίρου ως 8% στις λιανικές πωλήσεις μέσα στις γιορτές ήρθε να διακόψει τα πρώτα θετικά μηνύματα, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα, η άλλοτε «ατμομηχανή», έχει πλέον νεκρώσει (νέα βουτιά 18% το 2014). Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι δεν θα επιτευχθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,9% του ΑΕΠ το 2015, αν δεν επέλθει μια ταχεία αντιστροφή της τάσης που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα