Η Ευρώπη παίζει για το Σούπερ Καπ

Του

Γιάννη Γιαννόπουλου

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ποδοσφαιρική σεζόν αρχίζει σε κάθε χώρα, εκτός φυσικά από την Ελλάδα, με το Σούπερ Καπ, τον πρώτο τίτλο της σεζόν, την γιορτή του ποδοσφαίρου η οποία έχει καθιερωθεί να σηματοδοτεί αν θέλετε κάθε ποδοσφαιρική χρονιά και για το λόγο αυτό διεξάγεται ακριβώς πριν από την έναρξη των πρωταθλημάτων.

Αντίπαλοι όπως πάντα ο Πρωταθλητής και ο Κυπελλούχος κάθε χώρας, ή εάν έχει γίνει το νταμπλ από μια ομάδα, τότε την θέση αυτή

παίρνει ο φιναλίστ του τελικού του Κυπέλλου ή ο δεύτερος του πρωταθλήματος.

Στο ξεκίνημα λοιπόν της ποδοσφαιρικής πανδαισίας που θα ακολουθήσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, το πρώτο «πιάτο» είναι η «μονομαχία» των κορυφαίων της προηγούμενης αγωνιστικής χρονιάς.

Η ΕΛΛΑΔΑ

Από τον κανόνα αυτό εξαιρείται όπως πάντα η χώρα μας και αυτό γιατί εδώ η γιορτή του Σούπερ Κυπέλλου, το οποίο ονομάσαμε μάλιστα και «Κύπελλο Φιλίας και Αλληλεγγύης», μετατρέπεται σε πόλεμο μεταξύ των οπαδών και γιατί τόσο οι διοργανώτριες ποδοσφαιρικές αρχές (ΕΠΟ, Super League), όσο και η πολιτεία αδυνατούν να έλεγξουν τους λίγους που δεν πηγαίνουν στο γήπεδο για το ποδόσφαιρο, τιμωρώντας έτσι όλους τους άλλους.

Και ομολογούν αυτή τους την αδυναμία διαλέγοντας τον εύκολο δρόμο. Αφού δεν είμαστε ικανοί να το ελέγξουμε δεν το κάνουμε και έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο.

Τελευταία φορά που διοργανώθηκε Σούπερ Καπ ήταν το 2007 με τον Ολυμπιακό να κερδίζει την Λάρισα 1-0 στο γήπεδο Καραϊσκάκη, ενώ το τελευταίο μεταξύ των λεγόμενων μεγάλων έγινε το 1996 ΑΕΚ- Παναθηναϊκός 1-1 (9-8 στα πέναλτι).

Ας αφήσουμε όμως τα δικά μας και ας δούμε τι γίνεται με τα αντίστοιχα παιχνίδια στην Ευρώπη που από σήμερα (Σάββατο 1η Αυγούστου) θα γίνονται στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

DFL SUPER CUP

Στη Γερμανία η πρωταθλήτρια Μπάγερν θα αντιμετωπίσει για το DFL Super Cup, όπως ονομάζεται, την κυπελλούχο Βόλφσμπουργκ. Ο αγώνας θα γίνει στην «Βολκσβάγκεν Αρίνα» του Bόλφσμπουργκ και θα αρχίσει στις 21:30.

Η Μπάγερν έχει κατακτήσει το τρόπαιο τέσσερις φορές, ενώ η ομάδα έκπληξη της περσινής Μπουντεσλίγκα, η Βόλφσμπουργκ είναι «πρωτάρα» σε έναν τέτοιο τελικό, αλλά σίγουρα όχι εύκολη υπόθεση για τους Βαυαρούς. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι τις περισσότερες κατακτήσεις στο γερμανικό Σούπερ Καπ τις έχει η Μπορούσια Ντόρτμουντ με 4 τρόπαια.

TROPHEE DES CHAMPIONS

Την ίδια ημέρα και μισή ώρα περίπου αργότερα (22:00 ώρα Ελλάδας) θα αρχίσει στο στάδιο «Σαπούτο» του Μόντρεαλ ο τελικός του γαλλικού Σούπερ Καπ με αντιπάλους την πρωταθλήτρια Παρί Σεν Ζερμέν και την δευτεραθλήτρια του Σαμπιονά, Λυόν.

Τις περισσότερες κατακτήσεις τροπαίων του Trophee Des Champions έχει η Λυόν με 8, ενώ η Παρί βρίσκεται στην 4η θέση, πίσω από Ρέμς και Σεντ Ετιέν, με 4 τρόπαια.

FA COMMUNITY SHIELD

Την σκυτάλη παίρνει την Κυριακή 2 Αυγούστου η Αγγλία με το Community Shield μεταξύ της πρωταθλήτριας Τσέλσι και της κυπελλούχου Άρσεναλ, το οποίο θα γίνει στο «Γουέμπλεϊ» και θα αρχίσει στις 17:00.

Κορυφαία ομάδα στις κατακτήσεις του τροπαίου που αποτελεί ξεχωριστή παράδοση για την Αγγλία, είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 20, ενώ η Άρσεναλ βρίσκεται στην 3η θέση, πίσω από την Λίβερπουλ, με 13 τρόπαια και η Τσέλσι στην 6η θέση, πίσω από Έβερτον και Τόττεναμ, με 4 τρόπαια.

JOHAN GRUIJFF SCHAAL

Δύο περίπου ώρες μετά την Αγγλία θα αρχίσει ο τελικός του Ολλανδικού Σουπερ Καπ ή Johan Cruijff Scaal, όπως ονομάζεται πλέον. Αντίπαλοι η πρωταθλήτρια Αϊντχόφεν και η κυπελλούχος Γκρόνιγκεν.

Ο αγώνας θα γίνει στο «Άμστερνταμ Αρίνα» και θα αρχίσει στις 19:00. Η Αϊντχόφεν είναι η κορυφαία ομάδα σε κατακτήσεις του τροπαίου με 9, ενώ την ακολουθεί ο Άγιαξ με 8. Η Γκρόνιγκεν διεκδικεί για πρώτη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο.

SUPERCOPA ITALIANA

Το επόμενο Σάββατο 8 Αυγούστου θα γίνει ο τελικός του Σούπερ Καπ (Supercopa Italiana) της Ιταλίας, με αντιπάλους την πρωταθλήτρια Γιουβέντους και την φιναλίστ του κυπέλλου, Λάτσιο.

Ο αγώνας θα γίνει στην Κίνα και πιο συγκεκριμένα στο «Σανγκάι στάντιουμ» και θα αρχίσει στις 15:00. Η Γιουβέντους και οι Μίλαν είναι η ομάδες που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο πιο πολλές φορές και συγκεκριμένα 6, ενώ η Λάτσιο με τρεις κατακτήσεις βρίσκεται στην 4η θέση πίσω από την Ίντερ.

SUPERTACA CANDIDO DE OLIVEIRA

Την επόμενη ημέρα Κυριακή 9 Αυγούστου θα διεξαχθεί το πορτογαλικό Σούπερ Καπ ή Supertaça Cândido de Oliveira. Αντίπαλοι η πρωταθλήτρια Μπενφίκα και η κυπελλούχος Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Ο αγώνας θα γίνει στο στάδιο «Ντα Λούζ» και θα αρχίσει στις 22:45. Η Πόρτο είναι η πρώτη σε κατακτήσεις με 20 τρόπαια και ακολουθεί η Σπόρτινγκ Λισαβόνας με 7, ενώ η Μπενφίκα έχει 5.

UEFA SUPER CUP

Μπορεί η σεζόν να έχει αρχίσει στα κύπελλα Ευρώπης, όμως το παιχνίδι που δίνει το στίγμα της έναρξης, είναι αυτό μεταξύ της κατόχου του Champions League και της κατόχου του Europa League.

Φέτος αυτό θα είναι ισπανική υπόθεση καθώς θα αναμετρηθούν η Μπαρτσελόνα με την Σεβίλλη. Ο αγώνας θα γίνει στις 11 Αυγούστου στην Τιφλίδα της Γεωργίας και πιο συγκεκριμένα στο στάδιο «Μπόρις Παϊχάντζε» και θα αρχίσει στις 21:45.

Τις περισσότερες κατακτήσεις έχει η Μίλαν με 5, ενώ ακολουθεί η Μπαρτσελόναμε 4. Η Σεβίλλη έχει κατακτήσει το τρόπαιο μια φορά.

SUPER COPA DE ESPANA

Τελευταίο θα γίνει το ισπανικό Σούπερ Καπ (Super Copa de Espana), το οποίο μάλιστα διεξάγεται και με διπλούς αγώνες. Αντίπαλοι η νταμπλούχος Μπαρτσελόνα και η φιναλίστ του κυπέλλου Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στις 14 Αυγούστου στο «Σαν Μαμές» του Μπιλμπάο και θα αρχίσει στις 23:00, ενώ ο δεύτερος στο «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης με ίδια ώρα έναρξης. Πολυνίκης του θεσμού είναι η Μπαρτσελόνα με 11 κατακτήσεις και ακολουθεί η Ρεάλ Μαδρίτης με 9. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο έχει κατακτήσει το τρόπαιο μια φορά.

Keywords
Αναζητήσεις
supercoppa espana ποιος παιζει
Τυχαία Θέματα