Η «ατσαλένια» Μέρκελ, πιο ισχυρή γυναίκα στον πλανήτη, για τρίτη συνεχή χρονιά

Σπάει όλα τα ρεκόρ η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η Γερμανίδα ηγέτης παραμένει και φέτος η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου, μπροστά από την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και την Αμερικανίδα επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Μελίντα Γκέιτς. Είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που η Μέρκελ κατατάσσεται πρώτη στη λίστα των ισχυρών γυναικών που συντάσσει κάθε χρόνο το περιοδικό.

Ανέβηκαν

Μισέλ Ομπάμα και Κριστίν Λαγκάρντ

Η Χίλαρι Κλίντον έχασε τη δεύτερη θέση που κατείχε μέχρι πέρσι, αφότου αποχώρησε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Έπεσε στην 5η, ακριβώς πίσω από την πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα που ανέβηκε τρεις θέσεις, από την 7η στην 4η. Η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει και αυτή κερδίσει θέσεις και κατατάσσεται 7η.

Η νεότερη από τις γυναίκες που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι η εκκεντρική 27χρονη τραγουδίστρια Lady Gaga, στην 45η θέση και η γηραιότερη η βασίλισσα Ελισάβετ, 87 ετών, που βρίσκεται στην 40ή θέση.

Το προφίλ των γυναικών

Οι 100 «ισχυρές γυναίκες» είναι διευθύντριες επιχειρήσεων, εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης, ασχολούνται με την πολιτική, τη μόδα και τις τέχνες, έχουν αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό έργο τους ή είναι απλώς πολυεκατομμυριούχες. Η ισχύς τους μετράται από το περιοδικό ανάλογα με την επιρροή που ασκούν, με την προβολή τους από τα μέσα ενημέρωσης και την περιουσιακή τους κατάσταση. Προέρχονται από 26 χώρες, όμως η μεγάλη πλειονότητα είναι από τις ΗΠΑ.

Οι 24 από αυτές είναι γενικές διευθύντριες ή πρόεδροι εταιρειών που πέρσι, όλες μαζί, κατέγραψαν έσοδα 893 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ εκείνων που διαπρέπουν στον τομέα της τεχνολογίας είναι η Σέριλ Σάντμπεργκ (Facebook, 6η), η Βιρτζίνια Ρόμετι (IBM, 12η), η Ούρσουλα Μπερνς (Xerox, 14η), η Μεγκ Ουίτμαν (Hewlett-Packard, 15η) και η Μαρίσα Μάγερ (Yahoo!, 32η).

Οι 9 από τις 100 είναι αρχηγοί κρατών. Για πρώτη φορά έκανε φέτος την είσοδό της στη λίστα η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκουέν-χιε, στην 11η θέση.

Από τις καλλιτέχνιδες, η τραγουδίστρια και ηθοποιός Beyonce βρίσκεται 31η, η ηθοποιός Angelina Jolie 37η, η Sofia Vergara 38η και η Κολομβιανή Shakira 52η.

Keywords
Τυχαία Θέματα