Η αλήθεια και πώς να την ανακαλύψεις

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

από τον Σταύρο ντε Γιόνγκστε

Βιογραφικό, πολιτικό δράμα, που πραγματεύεται την διαμάχη γύρω απ’ το σκάνδαλο Ράδεργκεητ, το οποίο βγήκε στην φόρα λίγο πριν τις αμερικάνικες εκλογές του 2004.

H Αλήθεια (The Truth)

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Βάντερμπιλντ, Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Μπλάνσετ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Ντένις Κουέιντ, Τόφερ Γκρέις, Ελίζαμπεθ Μος.

Μια προσπάθεια του σκηνοθέτη να προσεγγίσει

ρεαλιστικά τα γεγονότα, τα οποία αφορούσαν στην πολύκροτη υπόθεση Ράδεργκέητ, λίγο πριν τις εκλογές του 2004 στις ΗΠΑ με αντίπαλους τον Κέρρυ και τον Μπους τον νεότερο. Το θέμα πραγματεύεται την προσπάθεια του παρουσιαστή του καναλιού CBS Νταν Ράδερ και της παραγωγού του Μαίρη Μέιπς, να αποδείξουν, μέσα από αμφιλεγόμενα ντοκουμέντα, την προσπάθεια που έκανε το ΄68 ο Μπους να μπει στην Εθνοφυλακή για να αποφύγει την κατάταξη του στον πιο αιματηρό χρόνο του πολέμου στο Βιετνάμ.

Μέσα από αντιπαραθέσεις μπλόγκερς και στελεχών του καναλιού, η εκπομπή «60 λεπτά» του Ράδερς αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη, γιατί βιάστηκε να ανακοινώσει στοιχεία που ενοχοποιούσαν τον τότε πρόεδρο και υποψήφιο για το χρίσμα, το οποίο δύο μήνες μετά κέρδισε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη σπίλωση της υπόληψης του καναλιού, το οποίο, μοιραία, χρησιμοποίησε σαν αποδιοπομπαίους τράγους τους Ράδερς και Μέιπς, τους οποίους στη συνέχεια απέλυσε.

Η ταινία με κοφτό και γρήγορο μοντάζ, πατώντας στέρεα στα χνάρια του «Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου» (All the President’s Men, 1976), με πρωταγωνιστή πάλι τον Ρέντφορντ και με σαφείς αναφορές και νύξεις για την κατάχρηση εξουσίας στην πολιτική, βάζει τον θεατή γρήγορα σε μια διελκυστίνδα ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι των γεγονότων. Μέσα από μια χορεία ονομάτων, τα οποία αντιπαρατίθενται μέσα σ’ ένα, γεμάτο ένταση, δημοσιογραφικό σκηνικό, μέχρι τελικής σκηνής ο θεατής μένει με την αίσθηση ότι η αλήθεια δεν αποκαλύφθηκε. Εσκεμμένα ή όχι.

Το αποτέλεσμα είναι αξιοπρεπές, αλλά άνισο. Οι ρυθμοί, μοιραία, πότε ανεβαίνουν και πότε πέφτουν, ενώ οι συνεχείς ανατροπές μάλλον περισσότερο μπερδεύουν, παρά φωτίζουν την αλήθεια. Μια καλή προσπάθεια του σκηνοθέτη, ο οποίος σαφώς υπερασπίζεται τις προηγούμενες δουλειές του στο «Basic» και στο «Zodiac», μιας και το «Αλήθεια» είναι η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα.

Η Μπλάνσετ είναι μια αποκάλυψη με το νευρώδες και άψογα ερμηνευτικό ύφος της και ταυτίζεται άμεσα με την ηρωίδα που δεν παραιτείται, παραμερίζοντας προσωπική, και κοινωνική ζωή με σκοπό την ανακάλυψη της αλήθειας. Ο Ρέντφορντ, το μεγάλο όνομα, σκιά του παλιού καλού εαυτού του και σαφώς κουρασμένος, απλώς διεκπεραιώνει το πέρασμα του, χωρίς τη στόφα και τη φρεσκάδα άλλων εποχών, σε μια ταινία που θα μπορούσε να είναι το κύκνειο άσμα του. Οι υπόλοιποι συμπρωταγωνιστές, απλά ικανοποιητικοί, αφήνουν χώρο στη Μπλάνσετ. Eν κατακλείδι μια ταινία που αξίζει να δείτε, κυρίως για τους γρήγορους ρυθμούς, που δε σε αφήνουν να πλήξεις, μα και για το πολιτικό και δημοσιογραφικό υπόβαθρο, αφού στηρίζεται πάνω σε απόλυτα πραγματικά γεγονότα.

Γράμμα από το παρελθόν (Remember)

Μετά τον θάνατο της συζύγου του, ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο Zev (Κρίστοφερ Πλάμερ), αποφασίζει να φύγει από το γηροκομείο και να αναζητήσει τον υπεύθυνο στρατιωτικό για την εκτέλεση της οικογένειας του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, πριν από 70 ολόκληρα χρόνια. Στόχος του είναι να τον σκοτώσει. Γνωρίζει το όνομα αυτού που αναζητά, αλλά για να είναι σίγουρος θα πρέπει να ελέγξει από κοντά τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους που έχουν το ίδιο όνομα.

Μια θάλασσα απο δέντρα (The Sea of Trees)

Η αγάπη και η απώλεια οδηγούν τον Αμερικανό Άρθουρ Μπρέναν στην άλλη μεριά του κόσμου, σε ένα πυκνό δάσος στους πρόποδες του Όρους Φούτζι της Ιαπωνίας, το οποίο έχει περιγραφεί ως το τέλειο μέρος για να πεθάνεις. Περιπλανώμενος, συναντά τον Ιάπωνα Τακούμι, ο οποίος δεν επιθυμεί πια να πεθάνει, αλλά έχει χάσει τον δρόμο του. Μη μπορώντας να τον αφήσει πίσω, ο Άρθουρ επενδύει όση ενέργεια τού έχει απομείνει για να σώσει τον Τακούμι. Η μάχη τους να επιβιώσουν και να αποδράσουν από το δάσος θα φέρει πίσω επώδυνες αναμνήσεις της πεθαμένης του γυναίκας, αλλά ο Άρθουρ θα συνειδητοποιήσει ότι η δοκιμασία αυτή δεν είναι παρά ένα δώρο που θα αλλάξει τα πάντα.

Το άρθρο Η αλήθεια και πώς να την ανακαλύψεις εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα