Γνωρίσαμε το SOPA και το PIPA, καιρός να μάθουμε για το CISPA

Μετά τα δύο νομοσχέδια του Αμερικάνικου Κονγκρέσου, τα οποία αντικειμενικά για αρκετούς χρήστες περιόριζαν την ελευθερία της έκφρασης και την ανωνυμία που παρείχε το διαδίκτυο, αν και μπορεί κάποιος να μην συμφωνεί απόλυτα με αυτό, σειρά έχει τώρα ένα νέο νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί σύντομα από τους γερουσιαστές, πιο αυστηρό και πιο δραστικό αυτή τη φορά.

Έτσι στο όνομα της «ασφάλειας» στον κυβερνοχώρο οι Αμερικανοί νομοθέτες ετοιμάζουν ένα νέο νομοσχέδιο, που θα δώσει στην κυβέρνηση τους το ελευθερο να μπορούν να «κατασκοπεύουν» ηλεκτρονικά τους πάντες. Επίσης εξετάζεται από το Κονγκρέσο το σύνηθες φαινόμενο των κυβερνοεπιθέσεων σε κυβερνητικές ιστοσελίδες και μη, στο οποίο αναζητείται η «φόρμουλα», που θα μπορεί να διασφαλίσει και την ασφάλεια των χρηστών, την μη παραβίαση της ιδιωτικότητάς στο διαδίκτυο και την προστασία ευάισθητων προσωπικών τους δεδομένων.

Το HR 3523, ένα κομμάτι της νομοθεσίας που ονομάζεται Ανταλλαγή πληροφοριών στον κυβερνοχώρο και Πράξη Προστασίας (CISPA), δημιουργήθηκε με το «πρόσχημα» ότι είναι ένα απαραίτητο εργαλείο στον πόλεμο των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον της Αμερικής. Όμως η αόριστη φρασεολογία που περιέχεται στο CISPA θα μπορούσε να επιτρέψει στο Κογκρέσο να λογοκρίνει και να σταματήσει όποια online επικοινωνία θεωρεί ότι δεν είναι πρέπουσα.

Ο Kendall Burman, μέλος του Κέντρου για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία τονίζει ότι το Κογκρέσο εξετάζει μια σειρά από νομοσχέδια ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, που θα μπορούσαν τελικά να ψηφιστούν. Παρόλαυτα όμως ανησυχεί για το αποτέλεσμα της ψήφισης του συγκεκριμμένου νομοσχεδίου. «Έχουμε μια σειρά από ανησυχίες για αυτό το νομοσχέδιο, το οποίου δημιουργεί μία τεράστια τρύπα στο νόμο της ιδιωτικής ζωής εάν τελικά ψηφισθεί από την κυβέρνηση », εξηγεί ο Burman, ενώ αναγνωρίζει ότι το νομοσχέδιο, όπως είναι γραμμένο, επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να επεμβαίνει σε οποιαδήποτε απευθείας σύνδεση επικοινωνία, παρά τις υπάρχουσες εξαιρέσεις, αν πιστεύει πως υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Τώρα όσοι νομίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν τους αφορά, κάνουν μεγάλο λάθος, καθώς οι περισσότερες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο έχουν ως έδρα ή έχουν εγκαταστήσει τους server τους στις ΗΠΑ. Με απλά λόγια το νομοσχέδιο μπορεί να ισχύσει στην Αμερική, αλλά εφόσον οι εταιρείες έχουν την έδρα τους εκεί, υπάγονται και στους νόμους της ίδιας χώρας, κάτι που σημαίνει ότι οι ιστοσελίδες πρέπει να υπακούσουν στον νόμο και να προσφέρουν τις πληροφορίες που οφείλουν στην κυβέρνηση. Μάλιστα το νομοσχέδιο έμμεσα ακουμπά και την χώρα μας, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι οι τέσσερις πρώτες μεγάλες ιστοσελίδες, δηλαδή Facebook, Twitter, Google και Υοutube, στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι εκατομμύρια συμπατριώτες μας, έχουν ως έδρα τις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα