Γ. Στουρνάρας: «Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα»

Εκ νέου συνάντηση με την τρόικα θα έχει σήμερα (Δευτέρα) στις 16:00 ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα. Στη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, μειώσεις μισθών

και συντάξεων και αυξήσεις φόρων, ωστόσο δεν απέκλεισε διαρθρωτικά μέτρα. Επανέλαβε, επίσης, ότι οι καταθέσεις είναι απόλυτα ασφαλείς.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει πρώτα την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Μαρτίου και εν συνεχεία των 6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να έχουν κλείσει όλα τα «μέτωπα» προς το άτυπο Eurogroup στην Ιρλανδία.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η συνάντηση με την τρόικα «πήγε καλά», πως υπήρξε σημαντική πρόοδος και πως η διαπραγμάτευση θα κλείσει στις επόμενες ημέρες.

Κοντά σε συμφωνία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Την ίδια στιγμή φαίνεται κυβέρνηση-τρόικα να τα βρίσκουν στο θέμα των αποπληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Αν και δεν έχει υπάρξει τελική συμφωνία, στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν πως καταγράφεται σύγκλιση στις απόψεις των δύο πλευρών.

Η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα καλύψει εισπρακτικά το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013-2014, το οποίο αρχικά τοποθετούνταν στα 2,7 δισ. ευρώ, ωστόσο φαίνεται πως είναι αισθητά μικρότερο.

Η τελική πρόταση της τρόικας προβλέπει τη ρύθμιση των οφειλών σε 48 δόσεις. Κάθε μήνα θα μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των δόσεων, ώστε κάποια στιγμή να παύσει η ρύθμιση οφειλών. Η τρόικα προτείνει επίσης μείωση κατά 80% των «παλαιών προσαυξήσεων» σε περίπτωση πλήρους εξόφλησης εφάπαξ. Επιπλέον, δεν θα δικαιούνται να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, διερευνώνται για ποινικά φορολογικά αδικήματα ή έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Οι συνεπείς οφειλέτες θα ανταμείβονται με επιστροφή τόκων, ήτοι προτείνεται επιστροφή του 50% των τόκων κάθε ολόκληρου έτους στην τελευταία δόση του έτους (12η δόση, 24η δόση, 36η δόση και 48η δόση).

Για οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης προτείνεται η δόση να ανέρχεται στο 1% του χρέους ανά μήνα για το πρώτο έτος και σε ισόποσες δόσεις στη συνέχεια. Αυτό σημαίνει, για μια ρύθμιση 48 δόσεων, ότι η καταβολή θα ήταν 1% του χρέους ανά μήνα για το πρώτο έτος και 2,44% για κάθε επόμενο μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα