Φέτος το καλοκαίρι οι «σκαφάτοι» δεν διασκεδάζουν

Το συντομότερο ανέκδοτο στον κόσμο σήμερα περιλαμβάνει 9 μόνο λέξεις: «Έλληνας κροίσος, φοροφυγάς αρμενίζει στα πέλαγα με αφορολόγητο σκάφος». Η εντολή του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαννιά προς τους εφόρους και το ΣΔΟΕ είναι σαφής: Πρέπει να σταματήσει αυτή η γελοιοποίηση των νόμων, η προκλητική συμπεριφορά των λίγων σε βάρος των πολλών. «Να μην νιώσει κανένας σκαφάτος φοροφυγάς ασφαλής στις θάλασσές μας. Μαζέψτε τους φόρους, τώρα», απαίτησε ο Υπουργός Οικονομικών…

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά από τις πρώτες μέρες

του ελληνικού καλοκαιριού: Ύστερα από ελέγχους και άγριο κυνηγητό στις θάλασσες και τις μαρίνες σε ολόκληρη την Επικράτεια, το ΣΔΟΕ έχει διατάξει τη δέσμευση συνολικά 333 «επαγγελματικών» σκαφών αναψυχής, για να σταματήσει το πάρτι της φοροδιαφυγής, που είχαν στήσει σε βάρος των Ελλήνων νομίμων φορολογουμένων χιλιάδες επώνυμοι. Είναι γνωστοί από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, δεν πληρώνουν τους μισθούς των εργαζομένων τους, δεν πληρώνουν φόρους, αλλά διασκεδάζουν με τα σκάφη τους ανενόχλητοι.

Εμφανίσθηκαν ήδη 230 πλοιοκτήτες, που «εξαγόρασαν» την ησυχία τους πληρώνοντας αδρά στα κρατικά ταμεία. Μόλις την περασμένη Πέμπτη ένας γνωστός επιχειρηματίας κατέβαλε όχι 600, αλλά 599.000 ευρώ για να «τακτοποιήσει» φορολογικά το σκάφος του.

Οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες πολυτελών σκαφών αναψυχής εκμεταλλεύονται με ταχυδακτυλουργικές ικανότητες τα μικρά ή μεγάλα «παράθυρα», που προσφέρουν οι νόμοι…

Για παράδειγμα, το άρθρο 11 του νόμου 3182 του 2003, που ορίζει τους κανόνες λειτουργίας κάθε Ναυτιλιακής Εταιρείας Πλοίων Αναψυχής (ΝΕΠΑ), επιτρέπει να παίζονται πολλά «ύποπτα παιχνίδια» σε βάρος του δημοσίου. Ο νόμος αναφέρει ότι «η ΝΕΠΑ επιτρέπεται, εφόσον αυτό προβλέπεται στο καταστατικό της (σ.σ.: το οποίο καθορίζουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της), να συμβάλλεται με τους ιδρυτές, τους μετόχους, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τους υπαλλήλους της, όταν ενεργούν ατομικώς ή ως εκπρόσωποι άλλου νομικού ή φυσικού προσώπου». Τί σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, ότι ο καθένας μπορεί να καταστρατηγεί το νόμο και να κάνει ό,τι θέλει με το σκάφος του, ωσάν να ήταν ιδιωτικό πλοίο αναψυχής, απολαμβάνοντας όμως φοροαπαλλαγές και ατέλειες, που αναγνωρίζονται για τα επαγγελματικής χρήσης σκάφη.

Κανείς ίσως δεν θα είχε αντίρρηση, οι ιδιοκτήτες ενός επαγγελματικού σκάφους να προτιμούν να ναυλώνουν το δικό τους για ταξίδια αναψυχής, εάν πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους. Το ΣΔΟΕ όμως έχει εντοπίσει περιπτώσεις, όπου π.χ. το σκάφος «ενοικιάζεται» σε ιδιοκτήτες ή υπαλλήλους της ναυτιλιακής εταιρίας αναψυχής, στο όνομα όμως και για λογαριασμό άλλης επιχείρησης στην οποία μετέχουν, με συνέπεια να απολαμβάνουν και φοροεκπτώσεις και για την δεύτερη επιχείρηση, την οποία δηλώνουν πως εκπροσωπούν! Έτσι το δημόσιο χάνει και δασμούς κατά την αγορά του σκάφους και τελωνειακά έσοδα από τα καύσιμα και φόρους από την εταιρεία-πελάτη που τους εκπίπτει.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα