Εξετάζεται ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ που θα φέρει μεγάλες ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μπορεί οι πολλοί συντελεστές ΦΠΑ να δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή είσπραξη του φόρου και να απασχολούν μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού των εφοριών, όμως η αύξηση των συντελεστών που προβλέπεται να γίνει, με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, θα φέρει μεγάλες αυξήσεις στα αγαθά πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα και θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα

στην κοινωνία που χειμάζεται από την φοροεπιδρομή και τις μειώσεις μισθών τον τελευταίων ετών, από αυτά που θα λύσει για τη φορολογική διοίκηση του κράτους.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο του Οικονομικού Επιτελείου, προβλέπεται η δημιουργία ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων, των απαλλαγών και των μειωμένων συντελεστών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θεωρούν ότι η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή θα μειώσει το διοικητικό κόστος διεκπεραίωσης του ΦΠΑ και θα απλοποιούσε γενικότερα το σύστημα, πράγμα που θα γίνει καθώς θα είναι πιο απλά τα πράγματα με έναν συντελεστή, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση εξετάζεται μόνο η μείωση του κόστους και της γραφειοκρατίας για τη φορολογική διοίκηση και όχι το γεγονός ότι τα είδη πρώτης ανάγκης θα αυξηθούν την στιγμή που η αγοραστική δύναμη των πολιτών καταρρέει συνεχώς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζει στο στόχαστρο τους χαμηλότερους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13%, για τα τρόφιμα, τις υπηρεσίες μεταφορών, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, την παροχή ύδρευσης τις επισκευές παλαιών κατοικιών. Τέλος, η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ θα επηρεάσει και το ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία και τουρισμό που σήμερα είναι στο 6,5%.

Σύμφωνα, με τις προτάσεις που είχε καταθέσει το ΔΝΤ από το 2011, η μεταρρύθμιση του ελληνικού φορολογικού συστήματος θα πρέπει να συμπεριλάβει και την απλοποίηση του καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, τα κλιμάκια των τεχνικών εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, όπως σημειώνει η Ημερησία, έχουν προτείνει:

1. Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%.

Μια τέτοιας μορφής απλοποίηση των συντελεστών ΦΠΑ που έχουν ζητήσει οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ συνεπάγεται:

Aύξηση από 6,5% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές των φαρμάκων, των βιβλίων, των περιοδικών, των εφημερίδων και των εισιτηρίων του θεάτρου. Αυτό σημαίνει αυτόματη ανατίμηση των προϊόντων αυτών κατά 11,7% έως 13,6%.

Aύξηση από 6,5% σε 9% ή 11% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, που θα οδηγήσει τις τιμές των υπηρεσιών αυτών σε επίπεδα υψηλότερα κατά 2,34% έως 4,22%.

Aύξηση από 13% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τα τρόφιμα, τον κλάδο της εστίασης, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη και τα εισιτήρια θεαμάτων. Μια τέτοια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια όλα τα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 5,3% έως 7%.

Mείωση από 23% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει όλες τις λοιπές περιπτώσεις πωλήσεων αγαθών και παροχής υπηρεσιών, όπως: πωλήσεις ειδών ένδυσης – υπόδησης, επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, νεόδμητων οικοδομών (πλην α’ κατοικίας), οικοδομικών υλικών, αυτοκινήτων, καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, πλαστικών ειδών, χαρτικών, απορρυπαντικών, ειδών καθαρισμού, ειδών ατομικής καθαριότητας, σχολικών ειδών, παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, παροχή υπηρεσιών από κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια, παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, φοροτεχνικούς, οικονομολόγους και λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες. Μια τέτοια μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν οι τιμές όλων των παραπάνω προϊόντων και υπηρεσιών κατά 1,62% έως 3,25%.

Εναλλακτικά, το ΔΝΤ έχει προτείνει την εφαρμογή ενός μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 9% ή 11% για τα τρόφιμα, την ιατρική περίθαλψη και τον κλάδο του τουρισμού.

2. Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.

Το άρθρο Εξετάζεται ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ που θα φέρει μεγάλες ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα