Έρχονται αλλαγές στην προκαταβολή φόρου 55%

Πιο ευνοϊκό καθεστώς έρχεται στην προκαταβολή φόρου 55% που καταβάλλουν επιτηδευματίες και επιχειρηματίες, αφού με απόφαση της ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαϊδου, που αναμένεται το επόμενο διάστημα, θα προσμετράται πλέον μόνο το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι από το σύνολο των εισοδημάτων.

Ειδικότερα, με βάση το σημερινό καθεστώς ο φορολογούμενος πρέπει να καταβάλει προκαταβολή φόρου ύψους 55% επί του συνόλου του εισοδήματός του από κάθε πηγή, αφού του αφαιρεθούν φόροι που έχουν ήδη παρακρατηθεί όπως είναι

ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών.

Όμως, με βάση το νέο σύστημα που προωθείται, θα υπολογίζεται προκαταβολή φόρου μόνο επί του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού αφαιρεθούν οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί και με τις νέες φορολογικές δηλώσεις, για τα εισοδήματα του 2014 η προκαταβολή φόρου δεν θα αγγίζει σε καμία περίπτωση πραγματικά εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια.

Αν δηλαδή ο φορολογούμενος αποκτά φορολογητέο εισόδημα, πέραν της επιχειρηματικής δραστηριότητας από μισθωτή εργασία, συντάξεις ή κεφάλαιο, οι φόροι των εισοδημάτων αυτών δεν μετράνε για τον υπολογισμό της προκαταβολής.

Ωστόσο, η απόφαση θα καθορίζει και τι ισχύει στις περιπτώσεις όπου τα τεκμήρια αυξάνουν το φορολογητέο εισόδημα και δι’ αυτού του τρόπου την προκαταβολή φόρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις κλειδί για να ακυρωθεί η απαίτηση πληρωμής προκαταβολής είναι το ύψος των εισοδημάτων από μισθούς ή συντάξεις.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1

Αν τα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις είναι μικρότερα, την προκαταβολή την επηρεάζει η διαφορά τεκμηρίου, χωρίς όμως να ακουμπά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

- Φυσικό πρόσωπο ει εισόδημα από μισθούς: 9.000€

- Ενοίκια: 7.000€

- Όμως φορολογείται για τεκμαρτό: 22.000€

- Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 55% θα υπολογίζεται για την διαφορά πραγματικού και τεκμαρτού. Δηλαδή για τις 6.000€

Ο ΦΟΡΟΣ 55% που προκύπτει είναι: 3.300€

Αυτό συμβαίνει διότι στο συγκεκριμένο παράδειγμα το εισόδημα από μισθούς είναι μικρότερο από το εισόδημα από ενοίκια.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2

Στην περίπτωση, όπου το εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις είναι μεγαλύτερο, ακυρώνεται η προκαταβολή και επί του τεκμαρτού εισοδήματος.

- Εισόδημα από μισθούς: 9.000€

- Ενοίκια 2.000€

- Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα: 3.000€

ΠΩΣ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ;

- Φόρος με βάση την κλίμακα μισθωτών για τις 9.000€: 0€

- Φόρος με βάση κλίμακα ενοικίων για τα 1.000€: 220€

- Φόρος με συντελεστή 26% για τα 3.000€: 780€

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 55%

ΑΛΛΑ ΦΟΡΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ: 1.000€

Σε αυτή την περίπτωση ΔΕΝ θα κληθεί να πληρώσει προκαταβολή, δεδομένου ότι τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία είναι μεγαλύτερα των υπολοίπων.

Δικαίωμα μείωσης προκαταβολής

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν μείωση του εισοδήματός τους πάνω από 25% θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν και την προκαταβολή φόρου. Αυτό θα γίνεται με αίτηση προς την εφορία η οποία θα πρέπει να απαντηθεί εντός τριών μηνών. Εφόσον δεν απαντηθεί τότε θα θεωρείται ότι είναι θετική.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος είχε μείωση του εισοδήματός εντός του τρέχοντος φορολογικού έτους κατά 30% θα υποβάλει αίτηση και εφόσον γίνει δεκτή θα μειώσει κατά 30% την προκαταβολή φόρου που του έχει βεβαιωθεί με το εκκαθαριστικό. Η μείωση θα μπορεί να γίνει στις ανεξόφλητες δόσεις του εκκαθαριστικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα