Επανέρχονται στο προσκήνιο τα κλειστά επαγγέλματα – Επιταχύνονται οι διαδικασίες απελευθέρωσης τους

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στη σύσταση διυπουργικής ομάδα εργασίας, η οποία θα αποτελείται από 40 άτομα προχωρά το υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, προκειμένου να αξιολογήσει τις ενέργειες, νομοθετικές και διοικητικές, που έχουν γίνει έως σήμερα στον τομέα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων. Επίσης αντικείμενο της επιτροπής, θα είναι η καταγραφή των περιορισμών που έχουν απομείνει

αλλά και η διατύπωση προτάσεων για την περαιτέρω απελευθέρωση, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» το σχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και κάποια άλλα θέματα της οικονομικής δραστηριότητας, εξελίσσεται με ιδιαίτερα βραδύς ρυθμούς, γεγονός που επισημαίνει η τρόικα σε όλες τις εκθέσεις της. Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα το ΥΠΟΙΚ συστήνει αυτή την επιτροπή, η οποία αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες που απαιτούνται για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Έργο της Επιτροπής, όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση, θα είναι:

1. Η σύνταξη πλήρους επικαιροποιημένου καταλόγου όλων των επαγγελμάτων/οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας κάθε υπουργείου/ Γενικής Γραμματείας καθώς και η καταγραφή της κείμενης νομοθεσίας.

2. Η καταγραφή και αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών/προϋποθέσεων για την έναρξη και η άσκηση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων/οικονομικών δραστηριοτήτων, με βάση τις αρχές της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της μη εισαγωγής διακρίσεων.

3. Η υποβολή προτάσεων σχετικά με τις νομοθετικές ή διοικητικές ενέργειες που είναι απαραίτητες για την άρση των δυσανάλογων περιορισμών και τη μείωση του διοικητικού φόρτου.

Η Διυπουργική Ομάδα Εργασίας, στο πλαίσιο του έργου της θα έχει την δυνατότητα να καλεί στις συνεδριάσεις της εμπειρογνώμονες σε θέματα λειτουργίας των επαγγελμάτων και των σχετικών αγορών, για πληροφορίες, προτάσεις, διευκρινήσεις κ.λ.π, καθώς και υπαλλήλους του Δημοσίου ή του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα σε θέματα αρμοδιοτήτων τους.

Με απόφαση του Συντονιστή της και ανάλογα με τις ανάγκες του έργου θα μπορεί να επιμερίζεται σε υποομάδες, οι δε εκπρόσωποι των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών θα συμμετέχουν σε όλες τις ανωτέρω υποομάδες.

Η επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της μέσα σε τρεις μήνες. Το πλήρες κείμενο αλλά και την πλήρη σύνθεση μπορείτε να τη δείτε στη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Το άρθρο Επανέρχονται στο προσκήνιο τα κλειστά επαγγέλματα – Επιταχύνονται οι διαδικασίες απελευθέρωσης τους εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα