ΕΝΦΙΑ : Τα λάθη που κοστίζουν-τι πρέπει να προσέξετε

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μέχρι την τελική έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων στα οποία οι φορολογούμενοι οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Μέχρι το τέλος του μήνα τα σημειώματα της εφορίας

Η διαδικασία της εκκαθάρισης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τις εκτιμήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών να αναφέρουν πως τα σχετικά ειδοποιητήρια για την πληρωμή φόρου θα έχουν αναρτηθεί στο Taxis το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε η πρώτη δόση να πληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Έκδηλη ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο καθώς έχουν διαπιστωθεί σωρεία λαθών στις δηλώσεις του Ε9 για αυτό και κατατέθηκε σχετική τροπολογία όπου εδόθη τετράμηνη παράταση , που έχει ως στόχο την διόρθωση των λαθών, ώστε να αποφευχθούν συνεπακόλουθα λάθη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που ενδέχεται να «στοιχίσουν ακριβά» στους φορολογούμενους.

Τα πιο κοινά λάθη αφορούν τόσο σε αγροτεμάχια όσο και σε αστικά ακίνητα. Η φετινή εξαίρεση των αγροτεμαχίων από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έχει απεμπλέξει αρκετά την κατάσταση ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν και αφορούν κυρίως :

• Στην δήλωση των βοηθητικών χώρων ως κύριων με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο λογαριασμός.

• Στην λανθασμένη δήλωση των στοιχείων του επικαρπωτή του ακινήτου με αποτέλεσμα να υπολογίζεται λανθασμένα ο τελικός φόρος.

• Η λανθασμένη καταγραφή τόσο της επιφάνειας όσο και της ηλικίας του ακινήτου. Να σημειωθεί ότι ως έτος κατασκευής του ακινήτου δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας, ενώ σε ότι αφορά για παράδειγμα στις μεζονέτες, ως όροφος δηλώνεται ο τελευταίος όροφος της εν λόγω ιδιοκτησίας.

Σημειώνεται ότι η παράταση που εδόθη για την σωστή καταγραφή στο έντυπο Ε9 των στοιχείων των ακινήτων που αφορούν σε μεταβολές από το 2010 και μετά, λήγει στις 30/11/2016, με τα πρόστιμα που προβλέπονται εκ του νόμου για την εκπρόθεσμη δήλωση, να έχουν μειωθεί στο 50%.

Το άρθρο ΕΝΦΙΑ : Τα λάθη που κοστίζουν-τι πρέπει να προσέξετε εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα