Ενδείξεις για τέταρτη πυρηνική δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ

Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου και μια τέταρτη πυρηνική δοκιμή, δύο μήνες μετά την προηγούμενη δοκιμή για την οποία της επιβλήθηκαν νέες διεθνείς κυρώσεις, δείχνει να ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τον νοτιοκορεάτη υπουργό Ενοποίησης, Ρίο Κιλ-Τζάε.

«Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις» μιας ασυνήθιστης δραστηριότητας γύρω από τη βασική βορειοκορεατική θέση πυρηνικών δοκιμών, ανέφερε ο Ρίο Κιλ-Τζάε σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα JoongAng Ilbo που επικαλείται

επίσημη νοτιοκορεατική πηγή, στις εγκαταστάσεις του Πανγκι-Ρι παρατητήθηκαν κινήσεις που θυμίζουν την προετοιμασία της τρίτης πυρηνικής δοκιμής στις 12 Φεβρουαρίου.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, η οποία μοιάζει πολύ με αυτά που είχαμε δει πριν από την τρίτη δοκιμή», ανέφερε η εφημερίδα.

Ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε ότι προσπαθούν να διαπιστώσουν «αν πρόκειται για πραγματική προετοιμασία ενόψει μιας πυρηνικής δοκιμής ή για ένα τέχνασμα ώστε να αυξηθούν οι πιέσεις επί της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ».

Ο Κιμ Τζανγκ-Σου, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προέδρου Παρκ Γκεούν Χίε, εκτιμά πως η Πιονγκγιάνγκ δεν θα προχωρήσει στη δοκιμή αυτή πριν τις 10 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία το κομμουνιστικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορεί πλέον να εγγυάται την ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών.

Οι δοκιμές μπορεί να πραγματοποιηθούν πριν από τις 15 Απριλίου, επέτειο της γέννησης του ιδρυτή του κομμουνιστικού καθεστώτος Κιμ Ιλ Σουνγκ.

«Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη προετοιμασίας πολεμικής σύγκρουσης ευρείας κλίμακας επί του παρόντος αλλά ο Βορράς πρέπει να αναμένει αντίποινα σε περίπτωση ενός τοπικά περιορισμένου πολέμου», προειδοποίησε ο Κιμ Τζανγκ-Σου.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναβάλλει τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που φέρει πυρηνική κεφαλή, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα από την αεροπορική βάση Βάντενμπερκ στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ αποφάσισε την αναβολή αυτή ώστε να αποφευχθεί μια δοκιμή που «μπορεί να θεωρηθεί ότι εντείνει την κρίση που είναι σε εξέλιξη με τη Βόρεια Κορέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα