Ένα Μάθημα κι ένα Θύμα: Μια ολόκληρη χώρα με Δεκανίκια

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Θέατρο Olvio: Μια αξιόλογη παράσταση, η οποία καταθέτει πρόταση με έξυπνη παραλλαγή του τίτλου του γνωστού έργου του Ιονέσκο: «Το μάθημα», σε «Μα.Θυμα», αλλά κι ένα ολόκληρο βασίλειο που περπατάει, στην κυριολεξία, με δεκανίκια.

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Ο συγγραφέας:

Ο Ευγένιος Ιονέσκο (1912 – 1994), Ρουμάνος, μεγαλωμένος στη Γαλλία, ήταν από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του θεάτρου του παραλόγου. Καθηγητής γαλλικής γλώσσας γράφει το πρώτο του

έργο «Η Φαλακρή τραγουδίστρια» (1948) σε ηλικία 36 ετών, με αφορμή: «Τον αυτοματισμό της γλώσσας, τη συμπεριφορά των ανθρώπων, το να μιλάμε για να μη λέμε τίποτα…». Πίστευε ότι φτιάχνουμε και χρησιμοποιούμε λέξεις κενές περιεχομένου. Αντιστοίχως, τα μονόπρακτά του «Το Μάθημα» (1951) και «Οι Καρέκλες» (1952) εκφράζουν το αίσθημα της αποξένωσης και τη ματαιότητα της επικοινωνίας, παρωδώντας την αστική τάξη και υπογραμμίζοντας την αδυναμία της γλώσσας ως μέσου επικοινωνίας.

Το 1959 παρουσιάζει για πρώτη φορά τον κεντρικό του ήρωα, Μπερανζέ, μια σχεδόν αυτοβιογραφική φιγούρα, η οποία εμφανίζεται σε μια σειρά έργων του. Ο Ιονέσκο διακωμωδούσε τις πιο κοινότοπες καταστάσεις, ενώ απεικόνιζε τη μοναξιά του ανθρώπου και την ασημαντότητα της ύπαρξής του. Καταπιάνεται με την κενότητα των ανθρώπων και των ανθρωπίνων σχέσεων. Αποτύπωσε την εποχή του (τα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεµο) και σήμερα θεωρείται κλασικός. Το θέατρο του παραλόγου θεωρείται ότι είναι πολύ κοντά στην αρχαία τραγωδία, γιατί δεν παράγει ήρωες ή χαρακτήρες, αλλά σύμβολα. ότι ψάχνει την αλήθεια των πραγμάτων. Έχει γράψει 26 θεατρικά καθώς και δοκίμια, νουβέλες, μία ποιητική συλλογή και λιμπρέτα για την όπερα.

Το έργο: «Το Μα.ΘΥμα»

Ο τίτλος (και μόνον ο τίτλος) έχει πειραχτεί κι έτσι δίνει την ουσία του κειμένου. Η υπόθεση απλή: Μια αστή κοπέλα σε ένα χωριό, πηγαίνει στο σπίτι ενός μικρομεσαίου καθηγητή, για να συμπληρώσει τις γνώσεις της με ιδιαίτερα μαθήματα, πριν δώσει για το πανεπιστήμιο. Η κοπέλα έχει ελάχιστες γνώσεις, δεν έχει μάθει καν να σκέφτεται και γι αυτό παπαγαλίζει! Η ανώτερη τάξη από την οποία προέρχεται δεν ενδιαφέρεται για την ουσιαστική γνώση, αλλά για το να φαίνεσθαι μορφωμένη, να πάρει απλά ένα χαρτί ότι έχει σπουδάσει κτλ.

Πέρα από την περίεργη μαθήτρια είναι κι ο καθηγητής μυστηριώδης, αλλά πολύ πιο μυστηριώδης είναι, τελικά, η υπηρέτριά του, η οποία παρεμβαίνει ανά διαστήματα.

Καθώς εξελίσσεται το έργο αλλάζουν οι ρόλοι, η -αρχικά γεμάτη προθυμία- κοπέλα, χάνει τη ζωντάνια της, ενώ ο καθηγητής από δειλός μεταλλάσσεται σε εξουσιαστή και δυνάστη.

Όμως κι αυτός λουφάζει μπροστά στην υπηρέτρια του, δημιουργώντας έτσι μια πυραμίδα εξουσιαστών και καταδεικνύοντας μας πόσο περίεργος είναι ο εσωτερικός κόσμος του ανθρώπου και τα πάθη του. Είναι άλλο ένα έργο του Ιονέσκο όπου η γλώσσα γίνεται όργανο εξουσίας. Ένα έργο που μιλάει επίσης για ρατσισμό και φασισμό, υπονοώντας ότι όλα, αυτού του είδους τα κακά, μπορούν να αντιμετωπιστούν με την παιδεία, με το να αποκτήσουν οι άνθρωποι προσωπικότητα και θέση στα πολιτικοκοινωνικά τεκταινόμενα, αλλά και για την ματαιότητα της επικοινωνίας ανάμεσα σε διαφορετικές γενεές. Το ότι τέτοιου είδους κοινωνίες αφήνουν πίσω τους νεκρά παιδιά, καταδεικνύεται με την σχεδόν ακούσια δολοφονία της μαθήτριας.

Η παράσταση: «Το Μα.Θυμα»

Πάνω από την άδεια, μαύρη σκηνή κρέμεται μια ενδιαφέρουσα κατασκευή που θυμίζει κάτι μεταξύ σύννεφου, φουγάρου, τεράστιου φωτιστικού ή εν τέλει είναι ένα φουστάνι;

Ο καθηγητής κι η μαθήτρια, με ασπρόμαυρα, ιδιαίτερα ρούχα και πρόσωπο βαμμένο άσπρο, σαν του μίμου, κάθονται για το πρώτο μάθημα. Η παρουσία της υπηρέτριας υπάρχει στον χώρο συνέχεια…. Στα μαθηματικά η μαθήτρια γνωρίζει μόνο πρόσθεση κι όχι αφαίρεση ή διαίρεση κτλ. Όσο για τον πολλαπλασιασμό, απλά έχει μάθει απ έξω όλα τα γινόμενα! Άραγε, ισχύει για τους αριθμούς αυτό που λέμε ποσότητα = ποιότητα;

Η κινησιολογία μαριονέττας και το γκροτέσκο στυλιζάρισμα δίνουν στο πολυπαιγμένο έργο μια νέα πνοή μαζί με τα κλοουνίστικα στοιχεία, κυρίως του καθηγητή.

Ο Νίκος Παντελίδης μας παραδίδει μια υπέροχη ερμηνεία, μια πορεία από τη δειλία στον φασισμό, άκρως σωματοποιημένη. Ενώ ξεκινά ως κωμικοτραγική φιγούρα, απελπισμένος στο χωριό όπου μένει, ονειρευόμενος το Παρίσι, καταλήγει σαν τον Χίτλερ. Δίπλα του η Δανάη Ρούσσου έχει τριπλό ρόλο: υπογράφει την πρώτη της σκηνοθεσία, ενώ υποδύεται την μαθήτρια αλλά και την υπηρέτρια. Οι δυο ρόλοι είναι αντίθετοι, αλλά και όμοιοι. Η μαθήτρια είναι τελικά και το θύμα (εξού κι ο τίτλος της παράστασης), ενώ η υπηρέτρια δεν υπηρετεί, αλλά συχνά κατευθύνει τον καθηγητή, είτε ως νταντά, είτε ως εξουσιαστής. Κι εκεί, ο εξουσιαζόμενος δεν είναι, τελικά, η μαθήτρια, αλλά ο ίδιος ο καθηγητής.

Υπέροχη και ευφυέστατη η κατασκευή για την υπηρέτρια, που δεσπόζει στον χώρο (Σκηνικά: Ηλίας Λόης, Κοστούμια: Ιόλη Μιχαλοπούλου). Η παρουσία της υπηρέτριας-φόρεμα «καπελώνει» το πρωταγωνιστικό δίδυμο, καθώς βρίσκεται από πάνω τους, απειλητικά ήρεμη και σιωπηλή κι όλο τους πλησιάζει, έτσι ώστε να τους κλείσει μέσα της. Στην σκηνή της κορύφωσης, το φόρεμα τον φυλακίζει και συγχρόνως τον αγκαλιάζει προστατεύοντάς τον σαν τοιχώματα μήτρας, μια οικεία αίσθηση σιγουριάς στην οποία, άθελά του, ο καθηγητής θέλει να επιστρέφει. Ένας οικείος εφιάλτης, μια εφιαλτική “μητέρα”.

Εξαιρετικοί οι φωτισμοί του, πάντα καλού, Δήμου Αβδελιώδη, οριοθετούν αλλά και μαγεύουν, και ωραίες οι μουσικές επιλογές (Παναγιώτης Καλημέρης). Πρόκειται για μια παράσταση, καλοδουλεμένη και αισθητικά πανέμορφη, η οποία ευτύχισε με άξιους συντελεστές σε όλους τους τομείς.

Επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά, αλλά, φέτος, προσοχή, έχει μόνο απογευματινές παραστάσεις.

https://www.facebook.com/%CE%9C%CE%B1%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%B1-809235715876183/?fref=ts

Θέατρο OLVIO

Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7,Βοτανικός (metro Κεραμεικός) Τηλ.: 2103414118

Δευτέρα & Τρίτη: 7.30 μ.μ.
www.olviotheater.gr

Δείτε επίσης στο ίδιο θέατρο, Παρασκευή & Σάββατο, την εξαιρετική παράσταση:

«ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ή πώς ξέμαθα να περπατώ»

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες νεανικές παραστάσεις της περσινής χρονιάς. Νέα παιδιά, από το Εθνικό και το Κ.Θ.Β.Ε., συγκροτούν την ομάδα Art Vouveau και καταφέρνουν και φτιάξουν μια εκπληκτική παράσταση μιμικής.

Γρήγοροι έως εξαντλητικοί ρυθμοί, αλλαγές κοστουμιών, πολλαπλοί ρόλοι, ολοκληρωμένη ιστορία, αναφορές στον βωβό κινηματογράφο, τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, τη slapstick κωμωδία, αλλά και τον Mister Bean.

Σε μια πολιτεία, μετά από μια απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά, η αυτού μεγαλειότης του μένει παράλυτη από τη μέση και κάτω και αναγκάζεται να κυκλοφορεί με δεκανίκια. Τότε βγάζει ένα διάταγμα: όλοι οι υπήκοοί του να κυκλοφορούν με δεκανίκια.

Αυτό θα τους δυσκολέψει στην αρχή, αλλά μετά θα γίνει μέρος της ζωής τους και αργότερα τα πόδια τους θα παραλύσουν από την αχρηστία. Έπειτα από χρόνια θεωρείται και η μόνη φυσιολογική καθώς το περπάτημα καταντά κάτι αφύσικο και ξένο.

Τι θα συμβεί, όμως, όταν αρθεί αυτή η διαταγή; Υπάρχει κάποιος στην πολιτεία που να ξέρει να χρησιμοποιεί τα πόδια του;

Πρόκειται για έναν ινδικό λαϊκό μύθο, μεταφερμένο σε μια άχρονη εποχή και χώρα.

Πέντε ηθοποιοί με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής μας μεταφέρουν, χωρίς τη χρήση λόγου, σε αυτή την πολιτεία, όπου συμβαίνουν περίεργα πράγματα και κανείς δεν σκέφτεται το γιατί. Η μια κωμικοτραγική κατάσταση διαδέχεται την άλλη, συγκροτώντας ένας σαφές σύνολο.

Μια ξέφρενη κωμωδία, με σαφή πολιτικά μηνύματα, απόλυτα σύγχρονη, χωρίς κανένα ίχνος διδακτισμού, την οποία δεν πρέπει να χάσετε.

https://www.facebook.com/artvouveau/?hc_ref=SEARCH&fref=nf

video teaser: https://www.youtube.com/watch?v=rqp-g2vazRM

Θέατρο OLVIO

Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7,Βοτανικός (metro Κεραμεικός) Τηλ.: 2103414118

Παρασκευές: 7.00 μ.μ. & Σάββατα: 9.30 μ.μ

ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ & ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

“12 ένορκοι” , Αλκμήνη

“Ρωμαίος & Ιουλιέτα για 2” , Άλφα

“Σεξ λεξικόν” , 104

“Κόλχαας” , Κ.Ε.Τ.

“Μαζώχτρα” , 104

“Η μεγάλη Χίμαιρα” , Πορεία

“Οικογένεια Μπες-Βγες” , 104

“ Άγριος σπόρος” , Επί Κολωνώ

“Καλιφόρνια Ντρίμιν”, Tempus Verum-Εν Αθήναις

“About sex” , 104

“Το δάνειο” / “Φθορά” , Θέατρο Ν.Κόσμου

“Αγαπητή Ελένα” , Επί Κολωνώ

“Η ωραία του Πέραν” , Θέατρο Ν.Κόσμου

“Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες” , Πόρτα

“Δεσποινίς Τζούλια”’ Άνεσις

“Δεκανίκια ή πως ξέμαθα να περπατώ” , Olvio

“Γλάρος, αυτό ήθελαν να πω” , Παπαγάλος

“Λεωφορείο ο πόθος” , Σύγχρονο

“Έγκλημα & Τιμωρία” , Άνεσις

“Μα.Θυμα” , Olvio

“Γαλαξίας” Rex

“Το κιβώτιο” , Studio Μαυρομιχάλη

“Ο Θεός της Σφαγής” , Αθηνών

“Αντεροβγάλτης” , Rabbbithole

“Όνειρο Καλοκαιρινής Νυκτός” , Θησείον

“Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή” , Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου)

“Μάρτυς μου ο Θεός” , Vault

“Το κουκλόσπιτο” , Θέατρο Οδού Κυκλάδων

Το άρθρο Ένα Μάθημα κι ένα Θύμα: Μια ολόκληρη χώρα με Δεκανίκια εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα