Εμβολιάζονται άμεσα 20.000 βοοειδή στον Έβρο λόγω της οζώδους δερματίτιδας

Τον άμεσο εμβολιασμό των περίπου 20.000 βοοειδών του Έβρου (χωρίς να προσδιορίζεται η ημερομηνία έναρξης) προκειμένου να περιοριστεί εντός του νομού η ζωονόσος της οζώδους δερματίτιδας ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης.

Ο κ. Σγουρίδης συνοδεία κλιμακίου κτηνιάτρων του υπουργείου, συμμετείχε την περασμένη Δευτέρα σε σύσκεψη εργασίας με θέμα την αντιμετώπιση της ζωονόσου, μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, στις 20 Αυγούστου,

σε δύο κοπάδια στο δημοτικό διαμέρισμα Φερών και με τον κίνδυνο εξάπλωσής του ιού να μεγαλώνει. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο «Νομαρχείο» συμμετείχαν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων του νομού, οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καΐσας, Δημήτρης Ρίζος και Νατάσα Γκαρά, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ), Σωτήρης Παπαδόπουλος και ο διευθυντής κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπατζίδης.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε επιγραμματικά στις ενέργειες του υπουργείου, αρχής γενομένης της 4ης Φεβρουαρίου πριν ακόμη εμφανιστεί η νόσος στον Έβρο, τις οποίες χαρακτήρισε άμεσες και στο βαθμό των δυνατοτήτων της χώρας. Ενέργειες, που αφορούσαν στην αποστολή εγκυκλίου προς τις αρμόδιες αρχές όλης της χώρας ότι η νόσος πλησιάζει από την Τουρκία, τη διοργάνωση ημερίδας και σεμιναρίου για την οζώδη δερματίτιδα, έκδοση εγκυκλίου για μετακίνηση των ζώων, αίτηση προς την Ε.Ε. άδειας εμβολιασμού (η οποία απάντησε αρνητικά με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχε κρούσμα εντός των συνόρων της) και επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, σημειώνοντας το πρόβλημα συνεργασίας που υπάρχει με τη γείτονα χώρα ως προς την έγκαιρη ενημέρωση της Ελλάδας.

Ως προς την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου ο κ. Σγουρίδης δήλωσε: «Εκεί που μπορώ να δεσμεύσω την πολιτεία είναι να ενισχυθούν οι μονάδες που επλήγησαν αλλά και οι μονάδες του Έβρου γενικότερα, από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης μέσω σχεδίων βελτίωσης, τα οποία μπορούν να τρέξουν από 1-1-16. Δεν μπορώ να δεσμευτώ για περισσότερα χρήματα το ’15 όταν εκκρεμούν ακόμη οι αποζημιώσεις του ’14».

Τέλος οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων δήλωσαν ότι δεν θα δεχθούν τη θανάτωση των ζώων, παρά το ότι είναι επιβεβλημένη βάσει κοινοτικού δικαίου, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καθώς εκτιμούν ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να θανατωθούν τα κοπάδια, να αποζημιωθούν με μειωμένες τιμές όταν υπάρξουν χρήματα και να φορολογηθούν οι αποζημιώσεις τους.

Στη σύσκεψη τονίστηκαν και οι εμπορικές συνέπειες, απροσδιόριστης αυτή τη στιγμή διάρκειας, που θα υποστεί ο Έβρος μετά τον εμβολιασμό, καθώς η Ε.Ε. θα επιβάλει αντίμετρα, όπως απαγόρευση πώλησης κρέατος και γαλακτοκομικών. Επίσης ο διευθυντής κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή έγινε ό, τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό» και διευκρίνισε ότι «η διεθνής εμπειρία έδειξε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι πανάκια και δεν διασφαλίζει ότι δεν θα εμφανιστούν νέα κρούσματα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα