Ελεύθερος ο Χόσνι Μουμπάρακ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αποφυλακίστηκε σήμερα, 6 χρόνια μετά την ανατροπή του, πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε ανατραπεί τις 11 Φεβρουαρίου του 2011 υπό την πίεση των εναντίον του κινητοποιήσεων, μεταβιβάζοντας την εξουσία στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων και υπήρξε ο πρώτος ηγέτης χώρας που δικάστηκε μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης. Όλα αυτό το διάστημα και εξαιτίας της κακής κατάστασης της

υγείας του παρέμενε φρουρούμενος στο στρατιωτικό νοσοκομείο Μαάντι.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2011 ξέσπασαν πολύνεκρες ταραχές με διαδηλώσεις πολιτών, με αίτημα την παραίτηση του Μουμπάρακ. Στις 1 Φεβρουαρίου 2011 ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν θα έθετε ξανά υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Οι διαδηλωτές απέρριψαν την πρότασή του να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία μέχρι τις επόμενες εκλογές και απείλησαν με την εκδίωξή του.Επίκεντρο των διαδηλώσεων ήταν η πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο.Στις 5 Φεβρουαρίου 2011 τα μέλη του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, ανάμεσα στα οποία και ο γιος του, παραιτήθηκαν. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ανακοίνωσε πως και ο ίδιος ο Μουμπάρακ υπέβαλε την ίδια ημέρα την παραίτησή του από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Αργότερα όμως την ίδια μέρα απέσυρε την προηγούμενη ανακοίνωσή του.

Στις 2 Ιουνίου 2012 ο Μουμπάρακ καταδικάστηκε από αιγυπτιακό δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη. Μετά το τέλος της δίκης, ο Μουμπάρακ αντιμετώπισε μια σειρά προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στον Τύπο και νοσηλεύτηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Τον Νοέμβριο του 2014 το δικαστήριο, το οποίο εκδίκασε την έφεση κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης, αθώωσε τελικά τον Μουμπάρακ από όλες τις κατηγορίες για τα γεγονότα της Αιγύπτου το 2011. Στις 13 Ιανουαρίου 2015, με απόφαση του Εφετείου, ακυρώθηκε η μοναδική καταδίκη του Μουμπάρακ που είχε απομείνει, η φυλάκιση 3 ετών για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.

Στη συνέχεια, στις αρχές του τρέχοντος μηνός το Εφετείο αθώωσε τον 88χρονο Μουμπάρακ που δικαζόταν για τον θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών στην εξέγερση του Φεβρουαρίου του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του, μετά από 30 χρόνια στην εξουσία. Ωστόσο, την Πέμπτη η αιγυπτιακή δικαιοσύνη διέταξε την επανέναρξη μιας έρευνας σε βάρος του πρώην προέδρου με την κατηγορία της διαφθοράς. Η υπόθεση αυτή αφορά την κατηγορία σύμφωνα με την οποία ο ίδιος, η σύζυγός του, οι δύο γιοι του και οι νύφες του έλαβαν δώρα αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Το άρθρο Ελεύθερος ο Χόσνι Μουμπάρακ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα