Έκδοση διαζυγίων σε μια εβδομάδα-Στα 100 ευρώ το παράβολο για τη μήνυση

Εφαρμόζονται από χθες, Δευτέρα οι νέες διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αλλάζουν ριζικά το καθεστώς έκδοσης συναινετικών διαζυγίων και κατάθεσης μηνύσεων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις διατάξεις, τα συναινετικά διαζύγια θα είναι δυνατό να εκδίδονται ακόμη και μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ μέχρι χθες η όλη διαδικασία απαιτούσε περισσότερο από ένα χρόνο.

Σημειώνεται, πως προϋπόθεση για την έκδοση συναινετικού

διαζυγίου είναι η εξάμηνη διάρκεια του γάμου, αντί για ένα χρόνο που ήταν μέχρι χθες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προς τα μέλη του, η νέα διαδικασία έκδοσης των συναινετικών διαζυγίων έχει ως εξής:

«Για τις νέες υποθέσεις, που θα υποβληθούν από την 2α Απριλίου 2012 και εφεξής, θα κατατίθεται αίτηση στο κτίριο 3, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα και θα προσδιορίζεται δικάσιμος.

Κατά τη συζήτηση θα προσκομίζεται φάκελος με τις προτάσεις, τη συμφωνία των συζύγων για τη λύση του γάμου, τη συμφωνία για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των παιδιών, το ή τα πληρεξούσια, όταν δεν παρίστανται οι διάδικοι, τη ληξιαρχική πράξη γάμου, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και τα γραμμάτια προκαταβολής της αμοιβής του ή των δικηγόρων.

Επειδή, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, το τμήμα της απόφασης που θα αφορά την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των παιδιών αποτελεί εκτελεστό τίτλο, το απόγραφο θα εκδίδεται από την Γραμματεία του τμήματος των συναινετικών διαζυγίων στο κτίριο 3, σύμφωνα με όσα ισχύουν γενικά για την έκδοση απογράφων.

Οι δεύτερες συζητήσεις των παλαιών υποθέσεων θα συζητηθούν κανονικά. Οι δικηγόροι υποχρεούνται να παραστούν κατά την ορισμένη δικάσιμο και να προσκομίσουν φάκελο, που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε τις προτάσεις, η συμφωνία των συζύγων για τη λύση του γάμου, το ή τα πληρεξούσια και τα γραμμάτια προκαταβολής της αμοιβής του ή των δικηγόρων».

Εν τω μεταξύ, οι μηνύσεις μπορούν να κατατίθενται, πλέον, και με ηλεκτρονικό τρόπο, εφόσον φέρουν ηλεκτρονική υπογραφή, ενώ το σχετικό παράβολο αυξήθηκε στα 100 ευρώ, από 10 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για να μπορεί μία βάσιμη μήνυση να οδηγηθεί γρήγορα στο ακροατήριο, μπορεί ο μηνυτής να προσκομίσει μαζί και τις καταθέσεις των μαρτύρων που προτείνει. Οι καταθέσεις πρέπει να έχουν γίνει είτε σε συμβολαιογράφο είτε σε Ειρηνοδίκη.

Τέλος, οι ανώνυμες μηνύσεις ή αναφορές (με ανύπαρκτο όνομα) τίθενται αμέσως στο αρχείο από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ενώ οι μηνύσεις που κρίνονται αβάσιμες ή είναι ανεπίδεκτες δικαστικής εκτίμησης έχουν την ίδια τύχη, δηλαδή αρχειοθετούνται.

Keywords
Αναζητήσεις
ποσο κοστιζει ενα διαζυγιο, δικηγοροι του κρατους για διαζυγια
Τυχαία Θέματα