Έφυγε από τη ζωή η Βούλα Ζουμπουλάκη

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών η ηθοποιός Βούλα Ζουμπουλάκη, μια από τις πιο μεγάλες ηθοποιούς που έλαμψε τόσο στο θέατρο και τον κινηματογράφο, όσο και στην τηλεόραση.

Η Βούλα Ζουμπουλάκη γεννήθηκε στο Κάιρο στις 24 Σεπτεμβρίου του 1924, και μπήκε στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ το ίδιο διάστημα φοιτούσε και στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου αλλά και στο Εθνικό Ωδείο. Ήταν παντρεμένη με τον

ηθοποιό Δημήτρη Μυράτ, ενώ έπαιξε σε δεκάδες παραστάσεις, αποδίδοντας με ξεχωριστό τρόπο τους ρόλους της. Πρώτη σημαντική παράσταση ήταν το «Σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα», ενώ ακολούθησαν και άλλες παραστάσεις όπως: «Φαύλος κύκλος» του Ψαθά, «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, «Επτά χρόνια φαγούρα» του “Αξελροντ, «Η δικηγορίνα» του Βενέιγ, «Λυσσασμένη γάτα» του Ουΐλλιαμς κ.α.

Επίσης με θιασάρχη τον Δημήτρη Μυράτ παίζει στις παραστάσεις «Υπόθεση Ντρέυφους» του Σκουλούδη, «Το φως της καρδιάς» του Ουΐλλιαμς, τους «Δίκαιους» του Καμί κ.α., ενώ από το 1968 ο θίασος γίνεται «Θίασος Μυράτ – Ζουμπουλάκη» και έρχονται τα έργα «Εσθήρ» του Ρακίνα, «Απαγορευμένο τετράδιο» του Τσέσπεντες, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή», «Διάλογοι» του Πλάτωνα, «Εκάβη» του Ευριπίδη, «Να ντύσουμε τους γυμνούς» του Πιραντέλλο κ.α.

Η Βούλα Ζουμπουλάκη μετά το θάνατο του Δημήτρη Μυράτ το 1991, συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο αλλά και το Μοντέρνο Θέατρο του Γιώργου Μεσσάλα.

Στον κινηματογράφο έπαιξε στην «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, όπου τραγουδά το «Εφτά τραγούδια θα σου πω», ενώ έχει παίξει ακόμα σε εννέα ταινίες. Η Βούλα Ζουμπουλάκη είχε τιμηθεί με το Α” Βραβείο Φεστιβάλ Λισσαβόνας (1964), με το Α’βραβείο ηθοποιίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966 αλλά και με το Α” Έπαθλο Μ. Κοτοπούλη (καλύτερης ηθοποιού) το 1961.

Στην τηλεόραση έπαιξε στην σειρά «Πορφυρα και αίμα» του Νίκου Φώσκολου, το 1978, ενσαρκώνοντας δίπλα στον Νίκο Βασταρδή (Ρωμανός Δ΄Διογένης), και τον Δημήτρη Μυράτ, τον ρόλο της αυτοκράτειρας Ευδοκίας του Βυζαντίου.

H κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή στις 16:00 από το πρώτο Νεκροταφείο.

*Με πληροφορίες από το in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα