«Ευκαιρίες» που έγιναν… χρυσάφι

Μπορεί να το «πετροβολούμε», μπορεί να εντοπίζουμε συνεχώς αδυναμίες και λάθη, που όντως τις περισσότερες φορές υπάρχουν, όμως για πολλούς ξένους ποδοσφαιριστές το ελληνικό πρωτάθλημα αποτελεί το κατάλληλο περιβάλλον για να ξαναφτιάξουν την καριέρα τους, όταν αυτή έχει πάρει φθίνουσα πορεία ή να αναδείξουν τα προσόντα τους ως νεαροί ποδοσφαιριστές.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αρκετών ποδοσφαιριστών που ήρθαν στη χώρα μας ως λύσεις «ανάγκης» ή ως επιλογές «λαχείο» και τελικά κατάφεραν να ξαναβρούν τον καλό εαυτό τους, ενώ «έφεραν» και αρκετά έσοδα στα ταμεία

των ομάδων που τους εμπιστεύτηκαν και επένδυσαν στην αξία και το ταλέντο τους.

Τρανταχτό φετινό παράδειγμα ο Μάρκους Μπεργκ του Παναθηναϊκού, που ήρθε ως μια καλή λύση, με βάση τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου, όμως όχι μόνο βρήκε και πάλι τον εαυτό του, αλλά βοήθησε μέχρι τώρα σημαντικά τους «πράσινους», ενώ κατάφερε να κληθεί και πάλι στην Εθνική ομάδα της Σουηδίας.

«Πηγαίνοντας» στο πρόσφατο παρελθόν μπορούμε να σταθούμε ιδιαίτερα στον Κέβιν Μιραλάς, του οποίου η καριέρα στην Σεντ Ετιέν πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Ο Ολυμπιακός τον εμπιστεύτηκε και αυτός έπιασε την ευκαιρία από τα «μαλλιά», καθώς έγινε το πρώτο «βιολί» της ερυθρόλευκης επίθεσης, ενώ έφερε και το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο της ΠΑΕ του Πειραιά.

Άλλη επένδυση του Ολυμπιακού αποτέλεσε ο Σέρβος Λιούμπομιρ Φέισα. Ήρθε στη χώρα μας μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό, κατάφερε να καθιερωθεί και το καλοκαίρι που μας πέρασε πήγε στην Μπενφίκα, η οποία για να τον αποκτήσει πλήρωσε ένα ποσό που αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

«Ανεβαίνοντας» στη Θεσσαλονίκη μπορούμε να σταθούμε στην περίπτωση του Αντελίνο Βιεϊρίνια που ήρθε στον ΠΑΟΚ από την Λεϊσόες και όχι μόνο εξελίχθηκε σε ηγέτη του δικεφάλου, αλλά του έδωσε την ευκαιρία να βάλει να βάλει στο ταμείο του και 4 εκατομμύρια ευρώ.

Στην κατηγορία των παικτών που ανέδειξαν εδώ το ταλέντο τους έχουμε ως κορυφαίο όνομα αυτό του Γιάγια Τουρέ, οποίος έφτασε από την ουκρανική Μέταλουργκ Ντόνετσκ στον Πειραιά και από τον Ολυμπιακό «ταξίδεψε» για το Μονακό, ενώ μετά την εκτόξευση της αγωνιστικής του αξίας και στην Μπαρτσελόνα, παίζει σήμερα στην Μ. Σίτι.

Κλείνοντας μπορούμε να αναφέρουμε, και για τις δύο κατηγορίες, τα ονόματα των Φιγκερόα, Σκόκο, Λοντίγκιν, Λεονάρντο, Πάουλο Ασουνσάο, Μπρούνο Άλβες, Νέρι Καστίγιο, παλαιότερα του Πάντιτς κ.ά.

Keywords
Τυχαία Θέματα