Εμπορεύσιμο το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ

Εμπορεύσιμο κρίθηκε το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, από τις εταιρείες Noble Energy, Delek και Avner, γεγονός που αλλάζει πλέον τον χάρτη για την Κύπρο και την εντάσσει στις χώρες που μπορούν να παράγουν υδρογονάνθρακες. Την ανακοίνωσε της κρίσης ως εμπορεύσιμου του συγκεκριμένου κοιτάσματος έκανε η κυπριακή κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου

σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα ως προς την εμπορευματοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, τόσο για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και άλλες χρήσεις, όσο και για σκοπούς εξαγωγών μέσω απευθείας υποθαλάσσιων αγωγών προς γειτονικές χώρες, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν οι αδειούχες εταιρείες του ερευνητικού τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ακολουθήσει η υποβολή Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην κυπριακή Κυβέρνηση.

Το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής αναμένεται να περιλαμβάνει την πρόταση των αδειούχων για τη μέθοδο και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής, αλλά και τον σχεδιασμό για την εμπορική διάθεση των υδρογονανθράκων οι οποίοι θα παραχθούν με την τελική έγκριση βέβαια να είναι πάντα της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Σύμφωνα με τη Noble Energy, για να προχωρήσουν στο στάδιο της ανάπτυξης έργα αυτού του μεγέθους, πρέπει να ισχύουν τέσσερα σημαντικά στοιχεία:

α) Ρυθμιστική ασφάλεια

β) Εμπορεύσιμες πηγές: Έχουμε προχωρήσει σε ανακήρυξη της εμπορευσιμότητας, που αντικατοπτρίζει την εκτίμησή μας ότι οι ποσότητες των πηγών είναι επαρκείς για να στηρίξουν την ανάπτυξη.

γ) Τεχνικός μηχανολογικός σχεδιασμός

δ) Πλάνο διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, που είναι μέρος του αναπτυξιακού πλάνου.

Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα