Δυο εξαιρετικές παραστάσεις που έχουν γίνει και ταινία παρουσιάζονται για τρίτη χρονιά!

Η θεατρική Ομάδα 92 “ψήνει” τον καφέ της για τρίτη χρονιά και τον σερβίρει στον “Φούρνο”, με μια μαύρη κωμωδία, με πολύ γέλιο, σεξ και ανατροπές!

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Επίσης για τρίτη χρονιά παρουσιάζεται και η Καταρίνα Μπλουμ, από την πρόσφατα βραβευμένη ομάδα “Ubuntu”.,

Δυο σημαντικά έργα (που και τα δύο κινηματογραφήθηκαν) στην θεατρική σκηνή.

«Ελάτε σ’ εμάς για έναν καφέ»

Το έργο αποτελεί ελεύθερη διασκευή, από την “Ομάδα 92”, της νουβέλας του Πιέρο Κιάρα «La spartizione» και της ομώνυμης ταινίας του Αλμπέρτο Λατουάντα και περιγράφει την σχέση ενός

δημοσίου υπαλλήλου σε ένα χωριό, με τρεις ανύπαντρες αδελφές, την εποχή του Μεσοπολέμου, στην φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι. Η κυριακάτικη πρόσκληση για καφέ έχει ανατρεπτικές εξελίξεις, οδηγεί τους ήρωες σε οριακές καταστάσεις και σε ένα απρόσμενο τέλος.

Ο 47χρονος γόης είναι ο ιδανικός γαμπρός και για τις τρεις αξιοπρεπείς, αλλά στερημένες, γεροντοκόρες. To ότι, τελικά, είναι μελανοχίτων, είναι το μικρότερο κακό που έχει!

Με πολύ χιούμορ -πολλές φορές μαύρο- και με σπαρταριστές σκαμπρόζικες καταστάσεις, το έργο – επίκαιρο όσο ποτέ- δεν είναι παρά ένα αλληγορικό σχόλιο για την γέννηση, την άνοδο και την πτώση του φασισμού. Πώς ο Μαύρος κόκκορας που μπαίνει στο σπίτι καταφέρνει, αρχικά, όμορφα και μετά και διά της βίας, όχι απλά να περάσει το δικό του, όχι να κάνει υποχείριά του και τις τρεις αδερφές, αλλά να γίνει και ο δικός τους Μουσολίνι. Πώς το όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη μέσα σε λίγες βδομάδες;

Ευτυχώς, η λύση έρχεται από εκεί που δεν το περιμένουμε.

Το έργο δεν μιλά παρά, μεταφορικά, για την γέννηση του ολοκληρωτισμού. Η νουβέλα «La spartizione», η οποία έγινε ταινία με τον τίτλο «Ελάτε να πάρετε τον καφέ σε εμάς», είναι ένα χιουμοριστικό σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη φύση, τις κοινωνικές συμβάσεις, το ανεκπλήρωτο και τις καταστροφικές επιλογές.

Πέρα, όμως, από τους βαθείς συμβολισμούς του κειμένου, η παράσταση που σκηνοθέτησε Βασίλης Νικολαΐδης είναι ένα αριστούργημα! Ο διευθυντής του ΔΗΠΕΘε Αγρινίου, έχοντας μακρά θητεία στο θέατρο, μας έχει συνηθίσει και σε παραστάσεις εκτός Αγρινίου (φέτος σκηνοθετεί την Κάτια Γέρου και, επίσης, τον Θ.Κουρλαμπά στο “La Strada”, στο θέατρο Βικτώρια).

Όλοι οι ρόλοι είναι δουλεμένοι άψογα και ο ένας ηθοποιός είναι καλύτερος από τον άλλον. Ο Θανάσης Κουρλαμπάς (που πολλοί τον ξέρουν από την τηλεόραση) κρατά όλο σχεδόν το έργο στα χέρια του, ενώ η ασχημομούρα υπηρέτρια (Ευγενία Μαραγκού) είναι, όχι απλά, η κωμική νότα μέσα στο κλειστό νομοταγές σπίτι, αλλά κλέβει την παράσταση, θυμίζοντας συχνά και την Σαπφώ Νοτάρα! Λύθηκα στα γέλια στην μικρή σκηνή που παρωδούνται οι “Tρεις αδερφές” του Τσέχωφ!

Από την μέση του έργου και μετά, η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη εκεί που δεν το περιμένεις, φτάνοντας για λίγο και στο δράμα.

Το θέατρο Φούρνος αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για το παλιό αρχοντικό, ενώ τα πανέμορφα έπιπλα εποχής και τα προσεγμένα κουστούμια (Γιάννης Μετζικώφ), σε συνδυασμό με τους φωτισμούς που θυμίζουν λίγο φιλμ νουάρ (Απ.Τσατσάκος), δημιουργούν μια παράσταση χάρμα οφθαλμών.

Τί ειρωνεία: όταν μπαίνει το χρώμα στην ζωή των τριών ανυπεράσπιστων αδελφών, μπαίνει, συγχρόνως, και ο μαύρος εφιάλτης… Να σημειώσω, επίσης, την εξαιρετική επιμέλεια κίνησης (Κική Σελιώνη), καθώς και τις μουσικές επιλογές.

Παίζουν: Θ.Κουρλαμπάς, Μαρία Καρακίτσου, Ε.Μαραγκού, , Γιώργος Σκυριανός, Στέλλα Χατζημιχελάκη και η Θεοδώρα Σιάρκου (σε αντικατάσταση της Ιουλίας Σιάμου)

Δευτέρες καιΤρίτες στις 9.00

Θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ

Μαυρομιχάλη 168 , 210-6460748

http://www.fournos-culture.gr/fournos/index.php

“Η χαμένη τιμή της Katharina Blum”

Η ηθοποιός Ελεάννα Τσίχλη υπήρξε βοηθός του Θ.Αμπαζή, μέχρι να αρχίσει να σκηνοθετεί με τα: “Στη Φάρμα των Ζώων” (παιδικό), και “Νιου Γουόρλντ” και να δημιουργήσει την ομάδα Ubuntu, που σημαίνει «υπάρχω γιατί υπάρχουμε» (www.theubuntuproduction.gr). Φέτος, κρατώντας αγκαλιά την Τιμητική Διάκριση νέου ή Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη που απέσπασε στα πρόσφατα Βραβεία των Κριτικών Θεάτρου και Χορού (8.12.14) για την παράσταση “Διαβολιάδα”, περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα με την προπέρσυνή της επιτυχία “Η χαμένη τιμή της Katharina Blum”.

Η παράσταση αυτή, πρωτοπαρουσιάστηκε στην μικρή κινηματογραφική αίθουσα του bios, είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειά και η υπόθεση είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του νομπελίστα Γερμανού συγγραφέα Heinrich Böll:

Η Καταρίνα Μπλουμ, μια νεαρή και ωραία οικιακή βοηθός, γίνεται άθελά της πρόσωπο της ημέρας όταν σ’ ένα αποκριάτικο πάρτι, γνωρίζει και ερωτεύεται έναν νέο που, όπως αποδεικνύεται, καταζητείται από την αστυνομία για διάφορα «εγκλήματα» και «τρομοκρατικές ενέργειες».
Έτσι, η Καταρίνα βρίσκεται, άξαφνα, στο στόχαστρο του κίτρινου Τύπου και κυρίως ενός αδίστακτου δημοσιογράφου.Η ιδιωτική της ζωή καταστρέφεται και η μητέρα της πεθαίνει, όταν ο δημοσιογράφος δημοσιεύει συνεχώς πράγματα που κηλιδώνουν την υπόληψή της και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια.

Το έργο του 1974 δεν παύει να είναι και σήμερα επίκαιρο, μιας και παρουσιάζει μια δυναμική εικόνα της αυθαιρεσίας των Μέσων, αλλά και όταν βλέπουμε, τις τελευταίες μέρες, αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά, καταργούνται και τα Μ.Μ.Ε.

Όπως γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας: «Οι όποιες ομοιότητες δεν είναι ούτε σκόπιμες, ούτε τυχαίες, αλλά αναπόφευκτες…».

Ο γολγοθάς μιας κοπέλας, απολύτως απλής και καθημερινής, που στο τέλος γίνεται σύμβολο, γιατί, όπως είπε: «Δεν μπορούσε το Κράτος να την προστατεύσει”.

Η Τσίχλη δημιούργησε μια ευφυή, αφηγηματική παράσταση, επενδεδυμένη με πολύ χρώμα και αρκετή χαρά, παρότι διαπραγματεύεται ένα σκοτεινό θέμα. Οι τέσσερις ηθοποιοί (Κ.Λάττα, Κλ.Μάρκου, Μ.Παντελοπούλου, Ελ.Στραβοδήμου), φέτος αντικαταστάθηκαν από τις Ιφιγένεια Μακρή, Έμη Πανουργιά, Γωγώ Παπαϊωάννου, Βασιλική Τσιροπούλου και περιοδεύουν σε όλη την χώρα (Άρτα, Γιάννενα, Σύρο,Καρδίτσα, Φλώρινα, Τρίκαλα, Πρέβεζα, Υπάτη και ακολουθούν Πάτρα, Καβάλα, Σέρρες)! Οι τέσσερις κοπέλες υποδύονται ταυτόχρονα την Καταρίνα, τις διαφορετικές πλευρές της, και συγχρόνως ενσαρκώνουν και τους ανδρικούς ρόλους που πλαισιώνουν την ηρωίδα.

Μια παράσταση μίνιμαλ και τρυφερή! Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν όλοι οι συντελεστές της, ακόμα και οι άφαντοι, είναι γυναίκες; Πολύχρωμα κουστούμια που παραπέμπουν στην εποχή συγγραφής, ιδιαίτερες προβολές στον τοίχο, κομμένες μάσκες για να δείξουν την υποκρισία της εξουσίας και του τύπου, μεγεθυμένα στόματα, χαρτοπόλεμος και πολύ καλές ερμηνείες!

Ένα έργο σύγχρονο, επίκαιρο, προφητικό από νέα κορίτσια…

Επόμενες παραστάσεις (Σαββατοκύριακα):

20+21 Δεκεμβρίου 2014: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας – χώρος Μπάρι,

10+ 11 Ιανουαρίου 2015: Δημοτικό Ωδείο Καβάλας

και 17+18 Ιανουαρίου 2015: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών. https://www.facebook.com/UbuntuGroupTheatre?ref=br_tf

Keywords
Τυχαία Θέματα