Διάσκεψη στο Παρίσι για την καταπολέμιση των τζιχαντιστών του IS

Διεθνής διάσκεψη συνέρχεται, σήμερα Δευτέρα 15/9 στο Παρίσι με θέμα την καταπολέμηση του τζιχαντιστικού IS στο Ιράκ και τη Συρία, με διοργανωτή την γαλλική κυβέρνηση. Στο Παρίσι θα βρεθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, τη Κίνας, ενώ είχε προσκληθεί και το Ιράν. Στόχος της διάσκεψης είναι ο συντονισμός της «βοήθειας, της υποστήριξης και των δράσεων για την ενότητα του Ιράκ

και εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα, η γαλλική πολεμική αεροπορία ξεκινά αναγνωριστικές πτήσεις στο Ιράκ. Είναι το πρώτο βήμα για συμμετοχή στις επιχειρήσεις κατά του IS. Το Ιράν, το οποίο είναι ο στενότερος σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης στην περιοχή, ανέφερε ότι δεν θα συμμετέχει σε μία «διάσκεψη θέατρο».

Ανοίγοντας την διάσκεψη, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι «η απειλή είναι παγκόσμια, και άρα η απάντηση πρέπει να είναι παγκόσμια». «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» είπε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του με τον ιρακινό πρόεδρο Μασούμ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ιδιαίτερα για ευρωπαίους υπηκόους που στρατολογούνται από το IS για τον «ιερό πόλεμο» σε Συρία και Ιράκ και θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Όπως είχε αναφέρει ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Βαγδάτη, στόχος της Διάσκεψης είναι ο συντονισμός των δράσεων για ανάσχεση των πόρων προς το τζιχαντιστικό «Ισλαμικό Κράτος» -τόσο τα κεφάλαια όσο και οι μαχητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα