Χιλιάδες πολίτες σπεύδουν να καταθέσουν πινακίδες γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας

Περισσότεροι από 50.000 είναι οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έχουν ήδη καταθέσει τις πινακίδες τους στην εφορία προκειμένου να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2015. Το φαινόμενο τείνει να πάρει μαζική μορφή καθώς καθημερινά προσέρχονται στις ΔΟΥ εκατοντάδες πολίτες για το σκοπό αυτό, καθώς με την συνεχιζόμενη φοροεπιδρομή ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Οι

πολίτες καλούνται μέσα σε μια χρονιά να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τέλη κυκλοφορίας, τη στιγμή που τα εισοδήματα έχουν μειωθεί με απόφαση των ίδιων αρχών που ζητούν τους φόρους, ενώ το κράτος δεν έχει καταφέρει σε καμία περίπτωση να ελέγξει τις τιμές των προϊόντων οι οποίες έχουν παραμείνει σε επίπεδα 2008 και 2009, δηλαδή προ κρίσης.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο τελικός αριθμός των ιδιοκτητών Ι.Χ. που θα καταθέσει πινακίδες να είναι μεγαλύτερος από τον περσινό, όπου 135.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. είχαν καταθέσει τις πινακίδες τους. Το γεγονός αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα από αυτό τον τομέα, έσοδα που θα πρέπει να αναζητηθούν από αλλού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το διάστημα 2010-2013 περίπου 874.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. παρέδωσαν τις πινακίδες τους, καθώς δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν και σε αυτόν το φόρο με τα πενιχρά εισοδήματα που έχει το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων.

Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, με τα τεκμήρια που εφάρμοσε η φορολογική διοίκηση για την τεκμαρτή φορολόγηση εισοδημάτων, αλλά και βεβαίως με το φόρο πολυτελείας για τα υψηλού κυβισμού οχήματα.

Υπογραμμίζεται ότι με την υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» και την κατάθεση των πινακίδων στις ΔΟΥ μέχρι τις 31-12-2014 οι φορολογούμενοι που διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. όχι μόνον απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, αλλά γλιτώνουν και από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το επόμενο έτος: στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2015 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους.

Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις ακινησίας θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία:Την άδεια κυκλοφορίας του οχήματοςΤις πινακίδες κυκλοφορίαςΦωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2014Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώροΑστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.
Keywords
Τυχαία Θέματα