Χιλιάδες ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο, επιβιώνουν για χρόνια

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η ιατρική πρόοδος έχουν συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η εξέλιξη της επιστήμης, ευθύνεται για το γεγονός ότι χιλιάδες ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο, επιβιώνουν για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τη διάγνωσή τους.

Σύμφωνα με τη Macmillan Cancer Support, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι ζούσαν ακόμη το 2015, ενώ είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στο τέταρτο

στάδιο, δύο χρόνια πριν.

Ο καρκίνος του τέταρτου σταδίου, ονομάζεται επίσης «δευτερογενής» ή «μεταστατικός» καρκίνος που σημαίνει ότι η νόσος έχει εξαπλωθεί από τον αρχικό όγκο σε άλλα μέρη του σώματος.

Στο στάδιο αυτό, ο καρκίνος, συνήθως, δε θεραπεύεται, ενώ στο παρελθόν μία τέτοια διάγνωση ήταν συνδεδεμένη με το θάνατο.

Αλλά, σύμφωνα με νέες βελτιωμένες θεραπείες, οι ασθενείς είναι, πλέον, σε θέση να ζήσουν για αρκετά χρόνια.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο, στο Λίβερπουλ, αξιολόγησε δεδομένα από το 2015 για ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μεταξύ 2012 και 2013.

Σχεδόν 300.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο οποιασδήποτε μορφής στην Αγγλία, κάθε χρόνο.

Από αυτούς, περίπου το ένα τέταρτο διαγιγνώσκεται στο τέταρτο στάδιο – περίπου 56.000 άτομα το χρόνο.

Οι ειδικοί, αφού εξέτασαν τα στοιχεία για 10 κοινούς καρκίνους, διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι ζούσαν ακόμα το 2015, δύο και τρία χρόνια δηλαδή μετά τη διάγνωσή τους με καρκίνο στο τέταρτο στάδιο.

Στα άτομα αυτά που εξετάστηκαν υπήρχαν 1.600 γυναίκες με καρκίνο στο στήθος στο τέταρτο στάδιο, 6.400 άνδρες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη στο τέταρτο στάδιο, 1.200 άτομα με διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα στο τέταρτο στάδιο και 2.300 άτομα με διάγνωση καρκίνου του εντέρου στο τέταρτο στάδιο.

Η Adrienne Betteley, ειδικός σύμβουλος της Macmillan Cancer Support, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα στοιχεία αυτά, που διατίθενται για πρώτη φορά, δείχνουν ότι χιλιάδες άνθρωποι στην Αγγλία ξεπερνούν πια τις προσδοκίες τους και ζουν περισσότερο με καρκίνο τέταρτου σταδίου» και προσθέτει:

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πρόοδος στις θεραπείες και στην περιποίηση σημαίνει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που έχει καρκίνο που δεν μπορεί να θεραπευτεί, θα μπορεί να τον αντιμετωπίσει με θεραπείες που θα ανακουφίζουν τα συμπτώματα και θα μπορούν επίσης να παρατείνουν τη ζωή του», ενώ καταλήγει:

«Πρόκειται για πραγματικά θετικά νέα, αλλά η ζωή με προχωρημένο καρκίνο μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

Το άρθρο Χιλιάδες ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο, επιβιώνουν για χρόνια εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα