Μπαν Κι Μουν: Επείγουσα συνεδρία του ΟΗΕ για τη Συρία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Για να σταματήσει η δίνη του πολέμου στη Συρία, ο Μπαν Κι Μουν πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει από τον ΟΗΕ επείγουσα και ειδική συνεδρία . Κάτι τέτοιο συμβαίνει πολύ σπάνια και σε έκτακτη ανάγκη σύμφωνα με ψήφισμα του 1950, εφόσον πριν το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει αποτύχει στην εκτέλεση των ευθυνών.

Η ειδική συνεδρία στόχο έχει εκ των υστέρων να κάνει στο Συμβούλιο τις απαραίτητες υποδείξεις. Για να συγκληθεί

αυτή η επείγουσα συνεδρία, χρειάζεται μια απλή πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης ή 9 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι 15μελές.

«Σας καλώ όλους να συνεργαστείτε και να εκπληρώσετε τη συλλογική σας ευθύνη της προστασίας. Λυπάμαι που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει αποτύχει να εκτελέσει τις ευθύνες του να διατηρήσει την ειρήνη και ασφάλεια στη Συρία», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν.

Από την άλλη πλευρά, τα μέλη του ΟΗΕ κινούνται σε σκληρά επίπεδα. Η Ρωσία που υποστηρίζει στρατιωτικά τις συριακές δυνάμεις, από το 2011 έχει ασκήσει βέτο σε πέντε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν στον πόλεμο. Χθες μάλιστα δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη πως θα σταματήσει να βομβαρδίζει το Χαλέπι για 11 ώρες την ημέρα επί 4 ημέρες.

Βέτο έχει ασκήσει και η Κίνα σε τέσσερα όμως ψηφίσματα. Ύστερα από αίτημα του Καναδά αλλά και αρκετών μελών, ο Μπαν Κι Μουν και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ενημέρωσαν τη Γενική Συνέλευση για την άτυπη συνάντηση. Στόχος είναι να ελεγχθεί η διάθεση των κρατών- μελών για να υποστηριχθεί η συνεδρία.

Ο διευθυντής της οργάνωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μιλώντας στο πρακτορείο Reuters τόνισε πως η προτεραιότητα μιας τέτοιας συνεδρίας πρέπει να είναι η προστασία των αμάχων. «Θέλουμε να δούμε ένα περαιτέρω βήμα, τη δημιουργία ενός εισαγγελέα δίωξης. Αν είχαμε τέτοιο εισαγγελέα, θα μπορούσαν να αρχίσουν να συλλέγουν αποδείξεις και να προετοιμάσουν δικογραφίες έτοιμες για δράση», είπε μεταξύ άλλων ο Κεν Ροθ.

Επείγουσες και ειδικές συνεδρίες έχουν συγκληθεί δέκα φορές από τη «γέννηση» του Οργανισμού έως τώρα με τελευταία πριν εφτά χρόνια όταν το Ισραήλ εγκληματούσε εις βάρος των Παλαιστινίων.

Το άρθρο Μπαν Κι Μουν: Επείγουσα συνεδρία του ΟΗΕ για τη Συρία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα