Άρχισαν τα όργανα του… πολέμου: Απέλαση Τουρκάλας υπουργού από την Ολλανδία (pics-vid)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σε κλίμα πολέμου βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας Ολλανδίας, με τις ενέργειες τους να προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι ολλανδικές Αρχές απαγόρεψαν την προσγείωση του Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ, όπου είχε σκοπό να πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση προς στήριξη του Τούρκου προέδρου.

Ακολούθησαν βαριές κουβέντες από τον Ερντογάν, που έκανε λόγο για «απομεινάρια του ναζισμού και φασίστες», ενώ απείλησε για πολύ σκληρή τιμωρία. Ο Ρούτε, εν αναμονή των ολλανδικών εκλογών της 15ης Μαρτίου, δήλωσε πως «αυτό είναι τρελό

σχόλιο. Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».

Αμέσως η Άγκυρα πέρασε στην πράξη

Το βράδυ του Σαββάτου, οι ολλανδικές αρχές απέλασαν την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά.

Η υπουργός ταξίδεψε οδικώς από τη Γερμανία στο Ρότερνταμ ύστερα από την απαγόρευση της προσγείωσης του αεροπλάνου που θα μετέφερε τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Η ίδια ήθελε να μιλήσει σε υποστηρικτές του Ερντογάν που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, κάτι που ο δήμαρχος απαγόρεψε.

«Είμαστε εδώ επί τέσσερις ώρες», είχε δηλώσει η Καγιά στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Η ολλανδική αστυνομία δεν μου επιτρέπει να εισέλθω στο προξενείο».

Οι ολλανδικές αρχές έχοντας καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην επικράτεια της χώρας κήρυξαν την Καγιά «ανεπιθύμητο αλλοδαπό» και την έθεσαν υπό κράτηση.

«Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία. Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει», ανέφερε η ολλανδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας με τον υπουργό Εξωτερικών αποφάσισαν «ότι η κυρία Καγιά θα λάβει την εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα μέσω των γερμανικών συνόρων» και οδηγήθηκε στα σύνορα με συνοδεία αστυνομικών.

«Απελάθηκε στη χώρα από την οποία είχε έρθει», εξήγησε ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, προσθέτοντας ότι έπειτα από πολλές ώρες διαπραγματεύσεων απεδείχθη «αδύνατο να βρεθεί λύση».

Αντίδραση Τουρκίας

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντρίμ, οι αντιδράσεις της Τουρκίας θα είναι πολύ σκληρές.

«Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους. Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά», τόνισε ο Γιλντιρίμ σε ανακοίνωσή του.

Η πρώτη ισχυρή «τιμωρία» έρχεται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή, στην Άγκυρα, του Ολλανδού πρέσβη, που αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε άδεια.

Το άρθρο Άρχισαν τα όργανα του… πολέμου: Απέλαση Τουρκάλας υπουργού από την Ολλανδία (pics-vid) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα