Απορρίφθηκε η προσφυγή της ΑΔΕΔΥ – Συνεχίζεται η αξιολόγηση μέχρι την εξέταση της κύριας προσφυγής

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της ΑΔΕΔΥ κατά της αξιολόγησης των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να κρίνει πως η αξιολόγηση πρέπει να συνεχιστεί κανονικά, τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί η κύρια προσφυγή που έχει καταθέσει η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας

να κριθούν αντισυνταγματικές οι σχετικές εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μάλιστα, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους απέρριψαν την επίμαχη αίτηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης, αποφασίζοντας πως δεν πρέπει να ανασταλεί προσωρινά η αξιολόγηση. Με βάση το σκεπτικό της απόφασης, τονίζεται ότι:

* Η οποιαδήποτε βλάβη που μπορεί να προκύψει για τους εργαζόμενους -πράγμα που επικαλείται η ΑΔΕΔΥ στην προσφυγή της- θα είναι αποτέλεσμα όχι των εγκυκλίων, αλλά των εκθέσεων αξιολόγησης που θα συνταχθούν αργότερα. Αυτές, λοιπόν, πρέπει να ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη για τις αρνητικές συνέπειες που ενδέχεται να προκαλέσουν. Προσθέτουν, δε, πως οι εκθέσεις αξιολόγησης του 2013 -σύμφωνα με το νόμο 4250/2014- δεν θα ληφθούν υπόψη κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων για τη θέση τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή κινητικότητας.

* Οι εν λόγω εγκύκλιοι «συνδέονται άμεσα με την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των ΝΠΔΔ». Μάλιστα, αμφισβητείται από το ΣτΕ αν είναι δυνατόν να προσβληθούν στα δικαστήρια, εφόσον δεν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, όπως «σοβαρή και ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη».

* Οι ισχυρισμοί της ΑΔΕΔΥ περί αντισυνταγματικότητας χαρακτηρίζονται «προδήλως αβάσιμοι», δίνοντας έτσι μία «γεύση» από την εξέταση της κύριας προσφυγής που πρόκειται να συζητηθεί σε λίγους μήνες.

* Δεν υφίσταται, τέλος, σχετική νομολογία που να αφορά στο νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης προσόντων.

Το άρθρο Απορρίφθηκε η προσφυγή της ΑΔΕΔΥ – Συνεχίζεται η αξιολόγηση μέχρι την εξέταση της κύριας προσφυγής εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα