Απειλή για τον πλανήτη το Μεθάνιο της Αρκτικής

«Πονοκέφαλος» είναι για τους επιστήμονες, η απελευθέρωση τεραστίων ποσοτήτων μεθανίου από το λιώσιμο των μονίμως παγωμένων εδαφών της Αρκτικής καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες για τον πλανήτη, αλλά και την οικονομική ζωή.

Οι ερευνητές αποτιμούν τις κλιματικές επιπτώσεις της απελευθέρωσης μεθανίου σε πάνω από 40 τρισ. ευρώ.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες «χτυπάνε καμπανάκι» για τις αυξανόμενες θερμοκρασίες στα μόνιμα παγωμένα εδάφη. Μεγάλες συγκεντρώσεις μεθανίου υπάρχουν στην παγωμένη τούνδρα της Αρκτικής, αλλά και κάτω

από την επιφάνεια της θάλασσας σε ημιστερεά μορφή.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση του παγοκαλύμματος στην Ανατολική Σιβηρική Θάλασσα επιτρέπει τη θέρμανση των υδάτων και την απελευθέρωση του μεθανίου.

Στην εν λόγω έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature επιχειρήθηκε μια οικονομική «απεικόνιση» της καταστροφής του κλίματος που θα προκληθεί από την απελευθέρωση μεθανίου.

Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που διατηρείται για περίπου δέκα χρόνια στην ατμόσφαιρα.

«Πρόκειται για μια ‘ωρολογιακή βόμβα’ στα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας παρότι αυτό δεν έχει αναγνωριστεί σε παγκόσμια κλίμακα» λέει ο καθηγητής Γκέηλ Γουάιτμαν του πανεπιστημίου Erasmus University της Ολλανδίας, εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Περισσότερα στο greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα