Αλέξης Τσίπρας: «Πιθανό ένα δημοψήφισμα, όμως πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία»

Για όλα τα θέματα που απασχολούν τη χώρα και την κυβέρνηση μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό. Αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα μετάθεσης της κατάργησής του, παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος «που δεν πήραμε χρήματα με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου» γεγονός που είπε ότιοφείλετο σε «παραπλάνηση», μέσω προφορικών διαβεβαιώσεων. Μίλησε

για την Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας ότι αποτυχία της Ελλάδας θα είναι αποτυχία και για τη Μέρκελ, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα πιθανού δημοψηφίσματος λέγοντας ότι δεν πρέπει κανένας να φοβάται την κρίση του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην εκπομπή «Ενικός» του Σταρ, είπε:

Για πιθανό Δημοψήφισμα: «Δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε εκλογές, όμως σε περίπτωση που ανακύψει κρίσιμο Εθνικό θέμα μπορεί να πάμε σε δημοψήφισμα. Ας μην φοβόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού. Δεν θα χρειαστεί όμως να φτάσουμε εκεί γιατί θα πάμε σε συμφωνία».

Για την πρόθεση της Άνγκελα Μέρκελ: «Η καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση, αν όμως η εξέλιξη μας φέρει στη ρήξη και της χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία και για τη Ανγκελα Μέρκελ».

Για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου: «Ήταν πραγματικά μια επιτυχημένη συμφωνία, όμως μετά άρχισε μια προσπάθεια να αλλάξουν σημεία αυτής της συμφωνίας με την κατασκευή ενός ναρκοθετημένου για εμάς πεδίου, ευελπιστώντας η κυβέρνηση θα αποτελέσει μία παρένθεση. Ήταν λάθος που δεν ζητήσαμε χρήματα και αρκεστήκαμε στις προφορικές διαβεβαιώσεις με τις οποίες υπήρξε παραπλάνηση. θεωρήσαμε καλόπιστη την προφορική επισήμανση, όπως και ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου».

Για την 5η αξιολόγηση και τον κίνδυνο ύφεσης από την καθυστέρηση: «Θα ήταν εύκολο για μένα να λύσω την ακινησία με μία υπογραφή, όμως ότι αυτό που διαδραματίζεται έχει να κάνει με το εάν η Ευρώπη αποδέχεται τη δημοκρατία και τη βούληση του λαού ενός κράτους-μέλους».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει στο τραπέζι το θέμα των συντάξεων, το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς και υφεσιακά μέτρα, όπως ΦΠΑ, ενώ αναφερόμενος στο ασφαλιστικό είπε χαρακτηριστικά ότι «το θέμα του ασφαλιστικού θα το βρούμε μπροστά μας».

Για τον υπουργό Γιάννη Βαρουφάκη, είπε: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα, γιατί μιλάει τη γλώσσα τους. Όμως η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σε ένα άνθρωπο. Την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός. Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Βαρουφάκη, αλλά η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να αναδιοργανώσουμε τις ομάδες μας για να έχουμε την καλύτερη αποτελεσματικότητα, όλα υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών».

Για τον ΕΝΦΙΑ: «Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα εξαρτηθεί από το εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ τώρα συνδέεται με τις δυνατότητες της οικονομίας. Εάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2% και ανάπτυξη 1,4% -και πιστεύουμε ότι με το πακέτο των μέτρων που έχει προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης θα έχουμε τελικά πλεόνασμα μεγαλύτερο του 1,2% – θα μπορέσουμε το δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Αν όχι απλά θα είναι θέμα προτεραιοτήτων και θα πάει για το 2016».

Keywords
Τυχαία Θέματα